Național

Parlamentarii, aleşi ca primarii

Ziarul de Vrancea
22 mai 2012 334 vizualizări
Spre deosebire de legea electorală în vigoare, în noul Legislativ vor intra doar caştigătorii de colegii n USL s-a împotrivit reducerii numărului de parlamentari, în timp ce minorităţile şi-au tras partea leului n PDL contestă legea la CCR

Camera Deputaţilor a adoptat ieri cu 180 voturi "pentru", 30 "împotrivă" şi 26 abţineri, proiectul privind sistemul de vot uninominal iniţiat de Crin Antonescu şi Victor Ponta, respingând toate amendamentele PDL şi UDMR. Deputaţii Puterii au amendat proiectul iniţial introducînd două amendamente importante. Primul amendament prevede că în judeţele unde există comunităţi minoritare cu reprezentare mai mare de 7%, minoritatea respectivă primeşte un mandat de parlamentar în plus. Amendamentul privind reprezentativitatea minorităţilor va creşte numărul parlamentarilor, cu maxim 10 mandate de deputat în plus faţă de cîte sunt acum. Modificarea făcută de către reprezentanţii USL a avut ca scop atragerea votului celor de la UDMR, aceştia fiind beneficiarii de drept. De altfel vicepreşedintele Comisiei Juridice, social democratul Florin Iordache a explicat foarte clar care este scopul introducerii acestui amendament.
"Cei care au reprezentativitate peste 7% într-un judeţ primesc un mandat de deputat. De exemplu, pentru Harghita şi în Covasna sunt patru deputaţi. Dacă toţi cei patru care caştigă mandate sunt maghiari, automat, pe lîngă cei patru, romanii vor primi un mandat de deputat. În Braşov sau în Cluj, unde maghiarii au peste 7%, dacă ei nu caştigă un mandat în aceste judeţe vor primi automat un mandat de deputat. Ni se pare normal şi credem că este oportun şi în Braşov, Cluj sau alte judeţe populaţia etnică să aibă un deputat. În extremis, există 7, 8, 10 mandate care ar apărea în plus faţă de cele care sunt acum prin acest amendament", a explicat Iordache.
Al doilea amendament elimină din textul legii pragul electoral de 5%, fapt care permite candidatiilor independenţi să intre în Parlament pe baza voturilor obţinute şi să nu depindă de un partid. Totodată, de această modificare este direct avantajat UNPR care la nivel naţional nu ar fi reuşit să treacă pragul electoral.
Iniţiativa legislativă a USL propune modificarea legii electorale astfel încît alegerile parlamentare să se desfăşoare în sistem uninominal majoritar într-un singur tur (atribuirea mandatelor de deputat şi senator se va face într-o singură etapă). Sistemul uninominal presupune că, în urma alegerilor parlamentare, sunt declaraţi învingători cei care reuşesc să obţină cele mai multe voturi în colegiile în care candidează. În caz de balotaj, iniţiatorii propun organizarea, la două săptămîni de la primul tur de scrutin, a unui nou tur, la care să participe numai candidaţii aflaţi în situaţie de egalitate. În urma desfăşurării celui de-al doilea tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obţinut numărul cel mai mare de voturi valabil exprimate.
Delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008.

"USL pontează. Votul tău nu mai contează"

Deputaţii au respins amendamentele PDL privind reducerea numărului de parlamentari la 300, precum şi cele ale UDMR. La dezbaterile generale, PDL a anunţat că, dacă nu se adoptă amendamentul privind reducerea numărului de parlamentari, nu susţine acest proiect.
Reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale au protestat la balcoanele sălii de plen faţă de proiectul de lege, strigând: "Vrem democraţie, asta e măgărie". În timpul discursului liderului PNL Crin Antonescu în favoarea noii legi, mai mulţi reprezentanţi ai unor ONG-uri, între care Pro Democraţia, "Cere" sau APADOR-CH au afişat mai multe pancarte pe care scria: "Vrem democraţie reală acum", "USL pontează. Votul tău nu mai contează", "Vom fi mulţi în marea noastră minoritate".
PDL a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională actul normativ.
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege.

Hrebenciuc: "Dorim ca parlamentarele să fie în octombrie"

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, a declarat că democrat-liberalii sunt avantajaţi de legea uninominalul pur, chiar dacă nu îşi dau seama. El a precizat că actuala putere încearcă să organizeze alegerile parlamentare în luna octombrie. "Nefiind vot proporţional, este greu să îmi imaginez candidaţii de la PP-DD care vor fi pe primul loc într-un colegiu. Prima şansă o au parlamentarii care sunt în funcţie", a subliniat deputatul PSD, într-un interviu pentru Gandul. De asemenea, Hrebenciuc a pronosticat că USL va lua 60% la alegerile parlamentare din toamnă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.