Național

Mozaic national: Un asteroid din sistemul nostru solar a fost denumit "România"

Ziarul de Vrancea
21 mai 2012 422 vizualizări
Un asteroid din sistemul nostru solar a primit numele de "România", fiind listat, pe 6 mai, de Uniunea Astronomică Internaţională (UAI). Acesta nu este singurul corp ceresc care poartă o denumire legată de România.

Cratere de pe Mercur, Venus şi Lună, dar şi asteroizi şi comete poartă nume româneşti, ale unor personalităţi din diferite domenii, precum Mihai Eminescu, George Enescu, Constantin Brâncuşi sau Hariclea Darclée. Cu un diametru de aproximativ 2-3 kilometri, asteroidul România se află între planetele Marte şi Jupiter şi se învârte în jurul Soarelui în 1.123 de zile. Cel mai aproape de Pământ ajunge la 0,83 unităţi astronomice (o unitate de măsură a lungimii, egală cu distanţa aproximativă dintre Pământ şi Soare, de 150 de milioane de kilometri). Asteroidul nu se îndreaptă spre România, nici spre Terra, dar a primit numele ţării noastre din partea Uniunii Astronomice Internaţionale. Decizia privind numele acestui asteroid a fost luată ca urmare a propunerii a doi oameni de ştiinţă - românul Mirel Birlan, care lucrează la Observatorul din Paris, şi americanul Richard Binzel, de la MIT (Massachusetts Institute of Technology). De pe Pământ, asteroidul poate fi observat doar printr-un telescop mare. Denumirea asteroidului este însoţită de următoarea descriere a ţării noastre, propusă odată cu numele: "România este o ţară situată în Europa de sud-est, intersectată de paralela 45. Capitala este la Bucureşti. Suprafaţa ţării este cât o treime din cea a Franţei, iar geografia ei cuprinde munţii Carpaţi, fluviul Dunărea şi Marea Neagră. Istoria sa culturală se întinde pe două milenii, iar limba română este de origine latină".

Invenţie romanească: orbii ar putea vedea cu limba

Romanul Alexandru Budişteanu, din Ramnicu Valcea, a cîştigat patru premii la o competiţie de ştiinţă organizată de Intel. El a prezentat un proiect de inteligenţă artificială care i-ar ajuta pe nevăzători să perceapă cu ajutorul limbii obiectele din jur. Mai exact, scopul proiectului era crearea unui dispozitiv low-cost în sprijinul persoanelor nevăzătoare, care au văzut cîndva şi au în memorie forma obiectelor. Lucrarea doreşte să utilizeze limba drept traductor pentru vedere. Dispozitivul permite preluarea imaginilor de la un webcam, procesarea lor în timp real cu inteligenţa artificială pentru adjustarea imaginilor şi trimiterea imaginii pe o matrice senzor care va fi plasată pe limbă. Prin această practică, persoana nevăzătoare va avea acces în timp real la lumea înconjurătoare. Pe matricea senzor va fi generat un curent electric proporţional cu imaginea, iar creierul persoanei nevăzătoare va reuşi să decodifice informaţia plasată pe limbă. Tanărul a caştigat premiul IEEE Computer Society, în valoare de 1.000 de dolari, premiul China Association for Science and Technology (CAST) de 3.000 de dolari, 10.000 de dolari, care reprezintă IEEE Foundation Presidents Scholarship Award şi IEEE Foundation Prize.
În acest an la competiţia din Pittsburgh au participat peste 1.500 de tineri oameni de ştiinţa ce au fost selectaţi din 446 de targuri afiliate din 70 de ţări.

Şcolile îşi vor cumpăra singure mobilierul pentru clasa pregătitoare

Şcolile îşi vor achiziţiona pe cont propriu mobilierul pentru clasa pregătitoare, valoarea acestuia fiind de aproximativ 200 de lei per elev, a anunţat ieri ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop. "Există întârzieri mari în achiziţionarea mobilierului pentru clasa pregătitoare. O singură regiune din cele opt a finalizat licitaţia, de aceea am hotărât transferarea sumelor de la nivelul regiunilor către unităţile de învăţământ şi, totodată, transferarea responsabilităţii achiziţionării acestora de către directorii şcolilor", a explicat Pop. Ministrul interimar al Educaţiei a mai spus că întârzieri şi mai mari se înregistrează la cumpărarea materialelor didactice necesare claselor pregătitoare. "De aceea, săptămâna viitoare, vom înainta un proiect de hotărâre de guvern pentru organizarea licitaţiilor la nivel naţional", a precizat Liviu Pop.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.