Național

Ambasadorul SUA nu renunţă la gazele de şist

Ziarul de Vrancea
18 mai 2012 602 vizualizări
Voi discuta cu ministrul Economiei despre moratoriul impus asupra exploatării acestei resurse, a afirmat Mark Gitenstein.Noul Guvern instalat la Bucureşti intenţionează să instituie moratoriul până la finalizarea studiilor aflate în derulare la nivel european privind impactul asupra mediului

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe Richard Morningstar, trimis special al secretarului de stat al Statelor Unite ale Americii pentru Energie în Eurasia, prilej cu care şeful statului român a subliniat că în România va trebui dezvoltată o strategie prin care să se explice populaţiei că nu există niciun risc major în privinţa gazelor de şist. "În ceea ce priveşte energia, trebuie să recunoaştem că în România avem deja o dezbatere cu privire la gazele de şist. şi trebuie să dezvoltăm o strategie, explicând populaţiei că nu există niciun risc major în privinţa gazelor de şist. În acelaşi timp, uitându-ne la politica energetică din regiune, cunoaştem sprijinul uriaş al SUA pentru a se găsi soluţii alternative de aprovizionare pentru Balcani şi Europa în general.
La întrevederea de la Palatul Cotroceni a participat şi ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, care, cu o seară înainte, a declarat că va discuta cu ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, despre moratoriul referitor la exploatarea gazelor de şist, dorind să afle motivaţia acestuia şi cum va proceda Guvernul român mai departe. "Noul guvern vrea să aştepte o perioadă înainte de a decide dacă acele puţuri vor fi exploatate. Recomandarea mea ar fi să se afle măcar dacă există gaze de şist în România (...) Nu mi se pare nerezonabil pentru Guvern, acum când a revenit la putere după opt ani, să vrea să înţeleagă ce tehnologie se va folosi şi să stabilească ce strategie se va urma (...) Pot înţelege că la trecerea de la explorări la exploatare, la forarea, fracţionarea hidraulică şi extragerea de gaze neconvenţionale (gaze de şist, n.r.) situaţia va fi alta", a spus Gitenstein, la TVR Info.
El a arătat că nu a avut o discuţie cu premierul pe această temă, însă acesta cunoaşte poziţia SUA, iar subiectul va fi discutat cu ministrul Chiţoiu. "Este un subiect pe care îl voi discuta cu ministrul Economiei, în portofoliul căruia intră capitolul energie. Doresc să aflu motivaţia moratoriului şi cum intenţionează să procedeze mai departe. Până la urmă, este o decizie care aparţine României, nu SUA", a spus Gitenstein.
Cabinetul Ponta îşi propune, în programul de guvernare, să instituie un moratoriu în ceea ce priveşte exploatarea gazelor de şist până la finalizarea studiilor ce se află în derulare la nivel european privind impactul asupra mediului. Prevederea se află în cadrul capitolului privind protecţia mediului înconjurător.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
marius, acum 4361 zile, 17 ore, 47 minute, 7 secunde
La Constanta poporul romaN ORGANIZEAZA MITINGURI IMPOTRIVA EXPLOATARII GAZELOR DE SIST DIN rOMANIA si manifesta in strada ca atare.Ar fi bine sa-i asculte si ,,STAPANUL" M. Gitenstein.Basescu nu citeste integral
ela, acum 4362 zile, 12 ore, 17 minute, 59 secunde
La urma urmei...ce-i pasa americanului M.Gitenstein de aceasta colonie americana numita Romania pe care o ,,guverneaza" fara probleme impreuna cu FMI? Totul trebuie sa fie in favoarea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.