Național

Mozaic national:Acordă CEDO nouă luni de graţie înainte de impunerea valului de retrocedări?

Ziarul de Vrancea
18 mai 2012 649 vizualizări
Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a solicitat, vineri, în cadrul întâlnirii cu preşedintele şi vicepreşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), acordarea unei prelungiri de 9 luni a termenului acordat pentru executarea hotărârii pilot privind retrocedarea proprietăţilor.

"În legătură cu punerea în executare a hotărârii pilot privind retrocedarea proprietăţilor (cauza Maria Atanasiu şi alţii împotriva României) demnitarul român a subliniat voinţa politică a Guvernului de a rezolva problematica respectivă, în conformitate cu jurisprudenţa CEDO, ţinând seama de necesitatea de a asigura un just echilibru între interesele particulare şi interesul general al societăţii. Ministrul justiţiei a arătat că, având în vedere caracterul complex şi sensibil al acestei chestiuni, continuarea dezbaterii publice a soluţiilor legislative este necesară în scopul obţinerii unei susţineri mai largi a societăţii româneşti şi a clasei politice, care să ofere stabilitatea şi predictibilitatea noii legislaţii şi a aplicării sale în perspectivă", susţine MJ într-un comunicat. "Cât priveşte principalele categorii de plângeri îndreptate împotriva României, având ca obiect condiţiile de detenţie din penitenciare, durata nerezonabilă a procedurilor, neexecutarea hotărârilor judecătoreşti, problema practicii neunitare a jurisprudenţei naţionale, demnitarul român a arătat faptul că intrarea în vigoare a noului cod de procedură civilă, precum şi a codurilor penal şi, in perspectiva, de procedură penală va ameliora în mod semnificativ problemele ridicate în acest gen de cauze", se mai precizează în comunicat.

Ministerul Educaţiei nu mai face plăţi, dar caută să cumpere camere de supraveghere

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat că începând de vineri a suspendat toate plăţile până la finalizarea auditului făcut în cadrul ministerului. El a precizat, într-o conferinţă de presă, că toate ordinele de ministru emise în lunile aprilie şi mai vor fi analizate în cadrul Comisiei de dialog social care va avea loc săptămâna viitoare. Totodată, Liviu Pop a spus că tot săptămâna viitoare, miercuri sau joi, va avea un răspuns asupra cuantumului sumelor necesare pentru plata comisiilor de la testele naţionale şi examenul de Bacalaureat. De asemenea, tot în cursul săptămânii viitoare MECTS va primi un răspuns de la Ministerul Finanţelor în ceea ce priveşte posibilitatea achiziţionării camerelor de supraveghere.

Bulgarii ne aşteaptă

Peste un milion de turişti români vor vizita Bulgaria în 2012, preconizează adjunctul ministrului bulgar al Economiei, Ivo Marinov, citat de site-ul Novinite.com. Ivo Marinov a făcut acest declaraţii cu ocazia unui forum al patronatelor din turism desfăşurat la Bucureşti. Oficialul guvernamental bulgar a declarat că 960.365 de români au vizitat Bulgaria în 2011, cu 4,6% mai mulţi comparativ cu anul 2010. Marinov estimează că numărul turiştilor români care vor vizita Bulgaria va creşte anul acesta cu 6%. Guvernul bulgar va iniţia o campanie, în România, pentru promovarea Bulgariei ca destinaţie turistică.

Infracţionalitatea creşte prin efectul globalizării

Numărul mare de persoane urmărite de Poliţia Română se explică prin creşterea criminalităţii la nivel mondial, a afirmat Viorel Vasile, directorul Direcţiei de Investigaţii Criminale din Inspectoratul General al Poliţiei Române, vineri, într-o conferinţă de presă. "Să nu uităm că în toată lumea criminalitatea înregistrează un trend ascendent, ceea ce înseamnă că se comit mai multe infracţiuni, deci aceasta este explicaţia numărului mare de urmăriţi existenţi în acest moment şi ar mai fi una - aceea că, spre deosebire de alte ţări, în România se pun în urmărire naţională, conform prevederilor legale, toate persoanele pe numele cărora există mandate, ceea ce în alte ţări nu se face, iar 35,5% din totalul urmăriţilor din acest moment sunt pentru condamnări la maximum 3 ani", a declarat Viorel Vasile. El a menţionat că, statistic, din evidenţele Poliţiei Române rezultă că numărul persoanelor faţă de care s-a solicitat urmărirea internaţională a crescut de la 5.379 în 2009 la 5.417 persoane în 2012.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.