Național

Sistemul sanitar românesc, la coada clasamentului european

Ziarul de Vrancea
16 mai 2012 624 vizualizări
Indexul european al sistemelor medicale arată că ţări precum Macedonia şi Albania stau mai bine la acest capitol decat ţara noastră

Sistemul medical din România nu prezintă îmbunătăţiri, în ciuda contribuţiei UE, relevă Indexul european al sistemelor medicale (EHCI) din 2012, care plasează ţara noastră la coada clasamentului, în urma unor state ca Albania sau Macedonia. România a obţinut 489 de puncte, plasându-se pe locul 32 din 34 de ţări, poziţia rămânând nemodificată de la EHCI 2009. Potrivit indexului pe 2012, Olanda are cel mai bun sistem de sănătate (având un punctaj de 872 dintr-un total de 1.000), fiind urmată de Danemarca (822), Islanda (799), Luxemburg (791) şi Belgia (783). EHCI a fost publicat începând cu 2005 de think tank-ul Health Consumer Powerhouse (HCP) din Suedia. Ediţia din 2012 a fost prezentată marţi în cadrul unui seminar organizat în Parlamentul European la Bruxelles.
"Ar fi corect să nu comparăm România cu membrii UE mai bogaţi", afirmă dr. Arne Björnberg, director de operaţiuni la HCP şi şeful echipei EHCI, în evaluarea ţării noastre. "Ţările din regiune, precum Croaţia (663 de puncte), FYR Macedonia (546) sau Albania (519) sunt termeni de comparaţie mai relevanţi şi arată că România are mult de recuperat", mai spune dr. Arne Björnberg.
"Mai alarmant este faptul că România, membru UE încă din 2007, pare să facă progrese minime în domeniul sănătăţii, în ciuda contribuţiei imense de la UE. Numai serviciile de bază precum vaccinurile diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitice par să dea rezultate. Rezultatele medicale sunt cele mai slabe dintre aceste 34 de ţări. Cei de la Bruxelles ar trebui să se îngrijoreze", atrage atenţia şeful echipei EHCI.
"Situaţia va rămâne dificilă până când România creează un sistem în care doctorii să lucreze pe salarii decente în spitale în care să fie principalul lor loc de muncă, în loc să câştige bani în clinici private sau primind bani pe sub mână", mai remarcă dr. Björnberg.
În timp ce situaţia din România rămâne îngrijorătoare, EHCI reflectă o îmbunătăţire continuă a sistemelor medicale europene, rezultatele şi condiţiile fiind per ansamblu mai bune.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
donator, acum 4364 zile, 18 ore, 33 minute, 35 secunde
Cu cine ma ,cu cine, sa faci performanta...?... cu niste netrebnici ca manager,jurist,presedinte,director general c o p a c i sau cu functionari apucati pe facut treaba cum vrea muschiul lor precum v citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.