Național

Unde ajung şpaga şi abuzurile din sistemul sanitar

Ziarul de Vrancea
11 mai 2012 697 vizualizări
Portalul MedAlert.ro, inaugurat ieri, se doreste a fi o platformă online prin care pacienţii şi medicii pot sesiza abuzuri, cazuri de corupţie şi malpraxis din sistemul medical.

Există corupţie în sistemul sanitar, dar nu se poate spune că e mai mare decât în alte domenii, este un cerc vicios şi trebuie să facem ceva, a declarat, joi, subsecretarul de stat Raed Arafat, cu ocazia lansării portalului de sesizare a abuzurilor din sistemul medical românesc - MedAlert.ro. MedAlert este o platformă online prin care pacienţii şi medicii pot sesiza abuzuri, cazuri de corupţie şi malpraxis din sistemul medical românesc. Echipa MedAlert, formată din jurnaliştii Laurenţiu Diaconu-Colintineanu (RFI România), Vlad Mixich (HotNews.ro) şi Sanda Nicola (Digi 24), va prelua sesizările şi va urmări reacţia şi eficienţa răspunsului autorităţilor responsabile, asigurând expunerea în media a cazurilor de corupţie. Portalul se adresează şi jurnaliştilor români care doresc ca articolele lor să se transforme în interpelări adresate autorităţilor.
Portalul este unul dintre proiectele online care au câştigat competiţia Restart România în 2011. Proiectul este sprijinit de Ambasada Statelor Unite şi de Ambasada Marii Britanii la Bucureşti. De altfel, la evenimentul de lansare a portalului au participat Esther Blythe, viceambasador al Marii Britanii în România, şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, care a subliniat că majoritatea românilor s-au confruntat cu corupţia în viaţa de zi cu zi, inclusiv prin plata "la negru" pentru servicii medicale. "Plăţile neoficiale pot dezavantaja semnificativ persoanele sărace şi pot submina sistemele oficiale de plăţi pentru servicii de sănătate. Cele mai multe dintre sumele plătite neoficial nu sunt declarate, iar calcularea lor este dificilă. Unele persoane au sugerat, însă, că suma plătită de români se ridică la 200 de euro pentru fiecare spitalizare", a mai spus Gitenstein.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
dudu, acum 4370 zile, 16 ore, 54 minute, 48 secunde
Cata spaga a halit acest Raed Arafat din bugetul sanatatii prin firmele fratelui sau sa fie primit,iar Bradisteanu ramane mic copil prin paguba pentru care este urmarit !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.