Național

Mozaic national: Vine frigul

Ziarul de Vrancea
11 mai 2012 713 vizualizări
Vremea se va răci accentuat în toată ţara, în intervalul 13-15 mai, iar valorile termice vor scădea chiar şi cu 12-15 grade de la o zi la alta în unele zone, potrivit unei estimări privind evoluţia valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 11-25 mai, realizată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM)

 Apoi vremea se va încălzi treptat, redevenind normală din punct de vedere termic după data de 20 mai. În zona Moldovei, în intervalul 15-19 mai, va avea loc un proces de încălzire treptată, iar în ultima parte a intervalului de prognoză temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă a anului. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor - mai ales averse însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului - va fi mai mare în jurul datei de 13 mai şi, din nou, după 21 mai. În restul intervalului de prognoză, ploile vor fi puţine şi, în general, slabe cantitativ.

Prima victimă a campaniei electorale

Un angajat al Primăriei Suceava a murit, în noaptea de joi spre vineri, în timp ce lucra la montarea unor panouri electorale, după ce a căzut de la câţiva metri înălţime şi s-a lovit la cap. Echipajul de pe Ambulanţa sosită la faţa locului nu a reuşit să-l resusciteze. Şeful Direcţiei domeniului public din cadrul primăriei, Marian Andronache, a declarat pentru Agerpres că bărbatul, în vârstă de 59 de ani, era lucrător la spaţii verzi, dar se afla în timpul liber în momentul producerii accidentului. Primarul municipiului Suceava, candidat PDL pentru al treilea mandat, a confirmat că bărbatul era angajatul municipalităţii. El a spus că nu avea cunoştinţă că staful de campanie a angajat oameni de la domeniul public al primăriei şi că regretă mult ceea ce s-a întâmplat. Potrivit acestuia, accidentul nu poate fi considerat de muncă, pentru că omul lucra în timpul liber.

Mircea Dinescu, nevoit să plece de la CNSAS

Mircea Dinescu şi-ar putea pierde postul de membru în Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) după ce, vineri, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a câştigat procesul deschis de acesta, nemulţumit de hotărârea prin care a fost declarat incompatibil. Instanţa supremă a admis recursul formulat de ANI faţă de hotărârea anterioară, prin care i se dădea câştig de cauză poetului Mircea Dinescu. "Având în vedere decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, domnul Mircea Dinescu se află în incompatibilitate. Decizia instanţei va fi urmată de aplicarea sancţiunii, respectiv revocarea din funcţia publică deţinută de acesta, cea de membru în Colegiul CNSAS, funcţie asimilată celei de secretar de stat", a declarat, pentru Mediafax, preşedintele ANI, Horia Georgescu.

Agreează magistraţii ce emite OTV?

Curtea de Apel Bucureşti a suspendat vineri sancţiunea aplicată în luna martie de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) prin care era înjumătăţită perioada pentru care OTV avea acordată licenţa audiovizuală. Decizia este executorie, însă nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs. Suspendarea operează până când judecătorii de la Curtea de Apel se vor pronunţa asupra cererii OTV de anulare a sancţiunii aplicate de CNA, ce se va judeca pe 29 mai. Pe 27 martie, membrii CNA au decis înjumătăţirea perioadei pentru care OTV avea acordată licenţa audiovizuală pentru încălcarea Legii Audiovizuale, prin difuzarea în perioada 16-24 martie a publicităţii politice în favoarea Partidului Poporului Dan Diaconescu (PPDD).

Monede din aur furate de la Sarmizegetusa Regia, repatriate din Spania

Două monede din aur de tip koson, furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia şi exportate ilegal în străinătate, recuperate din Spania, vor intra în colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti. Cele două monede fac parte din singura emisiune dacică din aur, purtând pe revers o legendă scrisă cu litere greceşti - "koson". Piesele repatriate provin dintr-un mare tezaur descoperit după anul 2000 în urma unor activităţi ilegale de detecţie desfăşurate de membri ai unor reţele infracţionale, care au activat în Sarmizegetusa Regia, ultima capitală a Daciei libere. Monedele au părăsit teritoriul naţional în mod clandestin, fiind apoi depistate, în 2011, în comerţul internaţional de antichităţi.
În urmă cu un an, la aceeaşi dată, autorităţile române au reuşit să recupereze din Germania şi să readucă în ţară un număr important de piese arheologice şi numismatice dacice şi greceşti. Era vorba de cea de-a treisprezecea brăţară din aur dacică din zona Sarmizegetusei Regia, două umbo-uri de scut de paradă din fier şi 229 de monede de argint dacice de tip koson şi stateri (monede de aur sau argint de la vechii greci şi macedoneni) de tip Lysimachos, emise la Tomis şi Callatis. Toate aceste obiecte au fost obţinute ilicit de jefuitori de comori din zona Sarmizegetusei Regia. Recuperarea din Germania a acestui lot de bijuterii, monede şi piese dacice a costat statul român 1,3 milioane de lei.

Ponta promite să-i păstreze pe secretarii de stat "buni"

Premierul Victor Ponta afirmă că vor mai rămâne în funcţii şi alţi secretari de stat din fosta guvernare, pe lângă Bogdan Aurescu, de la Ministerul Afacerilor Externe. El a arătat că a făcut deja numiri de noi secretari de stat în ministere. "Practic, în fiecare minister există cel puţin un secretar de stat în funcţie care sprijină activitatea ministrului, aşa cum sunt situaţii - cazul domnului Aurescu, dar vor fi şi alte cazuri - de secretari de stat care îşi vor continua activitatea şi e în beneficiul Guvernului", a spus Ponta.

Cinci ani şi jumătate fără Cămătari

Vasile şi Ion Balint, cunoscuţi ca Sile şi Nuţu Cămătaru, rămân cu pedepsele de 13 şi respectiv şase ani de închisoare, a decis definitiv vineri Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în dosarul în care aceştia au fost judecaţi pentru trafic de persoane şi proxenetism. În cazul lui Vasile Balint judecătorii ÎCCJ au constat ca fiind executată în regim de detenţie perioada 2 mai 2004 - 19 decembrie 2011, şi au dedus-o din condamnarea de 13 ani. În urma deciziei, va fi scăzută din pedeapsă o perioadă de aproximativ şapte ani şi jumătate, urmând ca Sile Cămătaru să execute aproape cinci ani şi jumătate de detenţie. În cazul fratelui său, Ion Balint, ÎCCJ a respins recursul, acesta rămânând cu pedeapsa şase ani de închisoare stabilită de instanţa de apel.  Fraţii Cămătaru sunt acuzaţi că în perioada 2002-2004 au iniţiat, constituit şi sprijinit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni pentru obţinerea de beneficii financiare sau materiale. Procurorii susţin că, între 2004-2007 au fost înaintate instanţei peste 10 cauze penale în care fraţii Cămătaru, rude sau prieteni ai acestora au fost cercetaţi pentru proxenetism, şantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, tâlhărie, vătămare corporală gravă, constituirea şi apartenenţa la grup infracţional organizat, precum şi alte infracţiuni.

Teme de campanie: transport gratuit şi Casa Poporului fără parlamentari

Candidatiul PDL la Primăria Capitalei, Silviu Prigoană, şi-a deschis, vineri, sediul de campanie electorală, sub titulatura "Magazinul de soluţii pentru Bucureşti", el promiţând transport public de suprafaţă gratuit pentru bucureşteni, iar Palatul Parlamentului să redevină Casa Poporului. Prigoană a spus că pentru încurajarea turismului vrea să depună din nou în Parlament "legea privind eliminarea demnitarilor din Palatul Parlamentului". "Palatul Parlamentului să revină la denumirea iniţială de Casa Poporului şi Casa Poporului să devină Meca turismului mondial, pentru că e cea mai mare clădire civilă de pe planetă şi e păcat să nu exploatăm potenţialul clădirii", a precizat Prigoană. Întrebat unde îi va muta pe parlamentari, dacă proiectul său ar fi aprobat de Parlament, Silviu Prigoană a răspuns: "Asta nu mai e problema mea". Pe de altă parte, Prigoană a pledat pentru transport public de suprafaţă gratuit pentru bucureşteni, arătând că acest lucru se întâmplă deja în 120 de ţări şi în 20 de oraşe din comunitatea europeană, dând ca exemplu Praga. El a explicat că 66% din bugetul RATB este subvenţionat şi că întreg aparatul pentru elaborarea de tichete şi plata controlorilor "cheltuie 20% din buget".

Cum au luat trenul din România 32 migranţi ca să ajunga în Germania şi Franţa

Un număr de 16 migranţi care încercau să treacă ilegal frontiera spre Ungaria, ascunşi sub platforma unui tren care transporta autoturisme şi care urma să ajungă în Germania, au fost prinşi de poliţiştii de frontieră de la Curtici, judeţul Arad. "În urma verificărilor, au fost găsiţi migranţi africani care stăteau ascunşi sub tren şi sub autoturismele de pe platforme, încercând să iasă în acest fel din ţară", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Daniel Iancu. Majoritatea celor prinşi sunt algerieni, în timp ce doi sunt marocani, iar doi sunt tunisieni, cu toţii având între 18 şi 32 de ani. Poliţiştii de frontieră au stabilit că migranţii au urcat în tren în triajul staţiei CFR Timişoara Nord, unde garnitura a staţionat 25 de minute. Cei 16 străini vor fi cercetaţi penal pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat. După numai cateva ore, în noaptea de joi spre vineri, poliţiştii de frontieră arădeni au prins alţi 16 migranţi, toţi algerieni, care încercau să iasă din ţară ascunşi sub un tren internaţional, de asemenea încărcat cu autoturisme, care însă urma să ajungă în Franţa.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.