Național

Mozaic national:Preia opozitia puterea?

Ziarul de Vrancea
26 apr 2012 502 vizualizări
Llderii USL se declară hotărîţi să intre la guvernare dacă moţiunea de cenzură trece astăzi de votul Parlamentului n opoziţiei i-ar mai lipsi doar 6 voturi pentru debarcarea Cabinetului Ungureanu

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ieri că USL a pregătit deja formula guvernamentală şi programul pe care îl va aplica dacă moţiunea de cenzură va fi adoptată. "La treizeci de secunde după ce se va anunţa că moţiunea de cenzură a fost adoptată, împreună cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, se va anunţa componenţa Guvernului şi programul de guvernare. Totul este pregătit, avem o moţiune constructivă", a precizat preşedintele PSD. El a adăugat că în acest moment USL are 225 de voturi şi că toţi parlamentarii opoziţiei vor fi prezenţi în Parlament să voteze moţiunea de cenzură. Pentru a fi debarcat Guvernul Ungureanu, USL are nevoie de 231 de voturi pentru moţiunea de cenzură. "Acord mai mult şanse decît altădată, dar nimeni nu are nici o garanţie în acest sens. Cred că, dacă moţiunea trece, este clar că majoritatea s-a schimbat şi cred că USL are dreptul şi datoria să pună capăt acestei perioade de incertitudine şi de a solicita mandatul de formare al unui guvern pe o perioadă pînă în alegerile parlamentare", a declarat, pentru "Gândul", şi preşedintele PNL, Crin Antonescu. Liberalul susţine că USL va încerca să colaboreze instituţional cu Traian Băsescu în această perioadă.

Demisie din CNA pentru sprijinul Guvernului

Reprezentanţii UDMR vor fi prezenţi în Parlament la votul asupra moţiunii de cenzură, însă vor rămîne în bănci, a anunţat ieri preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor. "Nu se poate ca unii să stea în bancă şi alţii să iasă la vot. Dacă UNPR, PDL sau grupul minorităţilor naţionale vor ieşi la vot, desigur este o situaţie mai dificilă, mai delicată. Acum două săptămîni noi am stabilit în coaliţie că vom fi prezenţi şi vom sta în bancă, iar la această oră doar atît pot să vă spun că această decizie nu a fost contrazisă de nici un partener din arcul guvernamental", a spus Kelemen. Potrivit liderului UDMR, nu vor fi prezenţi toţi parlamentarii Uniunii, întrucît cei care au depus moţiunea trebuie să fie prezenţi, nu restul.
Senatorul PDL Radu F. Alexandru şi-a anunţat ieri demisia din CNA, pentru a putea participa la votul de astăzi pe moţiune. "Din punctul meu de vedere, să pleci de lîngă colegii cu care pînă acum te-ai declarat solidar, să pleci dintr-un partid aflat în dificultate pentru că, dincolo de erori de necontestat, şi-a făcut datoria faţă de ţară, guvernînd într-un moment de maximă dificultate, reprezintă gesturi inacceptabile", a precizat senatorul.
Dacă Radu F. Alexandru ar fi optat pentru îndeplinirea mandatului de membru CNA şi, implicit, pentru demisia din Parlament, numărul de voturi necesare pentru adoptarea moţiunii de cenzură a opoziţiei ar fi scăzut de la 231 la 230.

Apa de ploaie, mai scumpă decît apa de la robinet


Apa de ploaie evacuată prin reţeaua publică de canalizare costă mai mult decît apa de uz casnic, în cazul unei familii cu un consum redus, anomalie rezultată dintr-o formulă de calcul care nu a putut fi perfectată timp de zeci de ani, relevă un document guvernamental.

Actualul sistem de calcul al costurilor de evacuare a apei de ploaie se bazează pe cantitatea de apă comunicată de către Autoritatea Naţională de Meteorologie (ANM) şi coeficienţi de scurgere prestabiliţi, ceea ce conduce la situaţii în care, într-o lună cu precipitaţii, familii cu un consum mic de apă plătesc mai mult pentru evacuarea apei de ploaie. Tariful apei de ploaie este inclus în factura de întreţinere a locuinţei, fără să fie evidenţiat distinct, şi justificat pe considerentul că apa de ploaie este preluată în sistemul de canalizare, transport şi epurare a apelor uzate, iar acest parcurs tehnic presupune anumite cheltuieli. Denumită pretenţios drept "apă meteorică" în acte oficiale, apa de ploaie a fost calculată mult timp, din punct de vedere al costului preluării de reţeaua publică de canalizare, prin norme emise încă din 1981, în perioada regimului Ceauşescu. De atunci, coeficienţii de calcul, în care cantitatea de apă căzută este stabilită unitar la nivel naţional, indiferent de zonă, au fost păstraţi conştiincios de către autorităţi. "Cu toate că, statistic, se confirmă faptul că nivelul pluviometric este diferit de la o zonă la alta a ţării, după anul 1990, în lipsa altor reglementări la nivel naţional, s-a continuat aplicarea aceloraşi coeficienţi", se arată în documentul citat. De asemenea, sistemul de calcul pe baza unei medii multianuale, cu facturi lunare similare, a generat reclamaţii din partea utilizatorilor care "nu au înţeles" că trebuie să plătească apă de ploaie şi în lunile cu secetă. Ulterior, în 2007, autoritatea de reglementare a stabilit că apa meteorică preluată de canalizare se determină prin înmulţirea cantităţii comunicate de ANM pentru luna anterioară emiterii facturii cu suprafeţele totale ale incintelor declarate de utilizatori şi coeficienţi de scurgere prestabiliţi. Sistemul conduce însă la situaţii în care, într-o lună cu precipitaţii, familii cu un consum mic de apă plătesc mai mult pentru evacuarea apei de ploaie. Conform documentului guvernamental, autoritatea de reglementare îşi arată "întreaga disponibilitate" de a modifica modul de calcul al apei de ploaie, dacă va exista o iniţiativă parlamentară în acest sens.
Date transmise recent de INS arată că preţul la apă a crescut în ultimii 20 de ani cu 3.713.336%, adică de 37.000 de ori faţă de preţul din 1990.

Tokes: "Mai bine un roman cinstit, decît un maghiar corupt"

Europarlamentarul Laszlo Tokes a criticat ieri "tactica" UDMR de a lansa în cursa pentru Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor "linia a doua" a Uniunii din judeţ, afirmînd că preferă "un candidat român cinstit decît un maghiar corupt". În opinia lui Tokes, atît fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, cît şi directorul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, Pasztor Sandor, candidaţi ai UDMR Bihor pentru Primăria Oradea, respectiv CJ, sînt "delegaţii" preşedintelui organizaţiei judeţene a Uniunii, Alexandru Kiss, care nu mai candidează personal pentru "a nu se mai expune acuzelor de corupţie cu care s-a confruntat constant în ultimii ani". "Liderii UDMR Bihor, conform metodologiei PCR de promovare a eşalonului doi, încearcă să recîştige legitimitatea pierdută cu această linie a doua a partidului UDMR, dar în culise tot ei rămîn şefi. Aceasta este o şarlatanie", a spus Tokes. "După părerea mea, este mai potrivit un candidat român cinstit decît unul maghiar corupt. Nu avem nevoie noi, maghiarii, de conducători care fac abuzuri cu interesele comunităţii maghiare. Nu e neapărat nevoie să fim (comunitatea maghiară - n.r.) în toate guvernele, nu este nevoie să avem neapărat un viceprimar şi un vicepreşedinte de Consiliu Judeţean, dacă ei nu servesc interesele noastre adevărate", a spus Tokes.

Un elicopter s-a prăbuşit la Tulcea: cinci morţi

Cinci persoane au murit ieri după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbuşit şi a luat foc, la Ostrov, judeţul Tulcea. Potrivit anchetatorilor, două elicoptere moldovene survolau România, unul dintre aparate prăbuşindu-se. Cel de-al doilea aparat a aterizat de urgenţă pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în elicopterul prăbuşit. Primele ipoteze în cazul prăbuşirii elicopterului sînt o eroare de pilotaj sau o defecţiune tehnică, au declarat surse judiciare. Criminaliştii vor lua în calcul şi eventuale probleme cauzate de condiţiile meteorologice. Potrivit site-ului vremea.ro, în judeţul Tulcea se înregistra o temperatură de aproximativ 20 de grade, cerul fiind parţial noros. Din primele informaţii, pilotul aparatului căzut ar fi ucrainean, iar pasagerii moldoveni. Elicopterul de tip Kamov K-26, cu două elice suprapuse  este unul civil. "Cele două aparate zburau în spaţiul aerian necontrolat, unul dintre ele a căzut în localitatea tulceană. Sînt informaţii care nu sînt puse cap la cap în momentul de faţă", a declarat şeful Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA)

Miron Mitrea n-a scăpat de DNA

Procurorii DNA l-au anunţat ieri pe Miron Mitrea că încep din nou urmărirea penală împotriva lui, pentru luare de mită. "Mi-au dat un proces-verbal că reiau dosarul. Eu le-am spus în scris ce cred despre ce fac ei. Le-am spus să fie mai atenţi la procedură. Acum au început din nou, ok, în regulă", a spus Miron Mitrea.
În 31 ianuarie 2011, un complet de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului senatorului PSD Miron Mitrea la DNA, apreciind că sînt anumite vicii de procedură. Completul stabilise că organele de urmărire penală i-au încălcat senatorului PSD dreptul la apărare. Fost ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000-2004, Miron Mitrea a fost trimis în judecată pe 5 martie, fiind acuzat de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Potrivit rechizitoriului, în perioada 2001- 2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în cuantum de 9.274.202.542 lei vechi, în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC.

Propunere RCS&RDS: "Antenele" într-un pachet cu plată

RCS&RDS a propus Antena TV Group-Intact Group să retransmită pe platforma digitală Digi televiziunile Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia TV şi Gsp TV într-un pachet separat, pentru care abonaţii care doresc să le vizioneze să plătească un abonament diferit de cel plătit pentru restul posturilor. Mihai Dinei, membru în Consiliul de Administraţie al RCS&RDS,
a precizat însă că Antena TV Group - grupul Intact a refuzat noua propunere a RCS&RDS. "Din nefericire, nu s-a putut finaliza cu succes o astfel de negociere, întrucît dînşii apreciază că ar trebui transmis în pachetul de bază (de pe platforma Digi, n.r.) şi noi ar trebui să suportăm toate costurile pentru această distribuţie. În condiţiile în care dînşii au cerut o anumită sumă de bani (n.r. - circa 7 milioane de euro), am făcut o propunere, credem, extrem de onestă şi pentru dînşii şi pentru abonaţi, astfel încît cine îşi doreşte acest pachet să poată achiziţiona pachetul respectiv în schimbul plăţii unui tarif suplimentar bineînţeles", a mai spus Mihai Dinei.
Dacă Antena TV Group - Intact Media Group ar accepta noua propunere a RCS&RDS, televiziunile Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia TV şi Gsp TV ar fi incluse într-un pachet separat, aşa cum este pachetul HBO, pentru care persoanele care doresc să îl recepţioneze trebuie să plătească un tarif suplimentar faţă de abonamentul clasic. RCS&RDS a scos televiziunile Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV de pe platforma sa de satelit Digi, în noaptea de 19 spre 20 aprilie.

Ce înseamnă "iubirea"

Definiţiile unor termeni ca "iubire", "homosexualitate" şi "sodomie" au fost modificate în DEX pentru a se asigura neutralitatea dicţionarului şi a nu "da note", a declarat ieri Monica Busuioc, cercetătoare la Academia Română.
Un nou tiraj al DEX a fost tipărit în februarie anul acesta, cu o serie de modificări, în urma unor sesizări de la o serie de asociaţii, înaintate Academiei Romane de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Astfel, cuvîntul "iubire" era definit în DEX ca "sentiment de dragoste faţă de o persoană de sex opus", aceasta precizare "de sex opus" fiind înlăturată în noul tiraj. Termenul "homosexual", în explicaţia căruia erau folosite cuvinte ca "înclinaţie patologică" sau "anormală", este explicat acum drept "persoana care manifesta atracţie faţă de persoane de acelaşi sex". Totodată, la "heterosexualitate" nu mai este făcută precizarea "personalitate normală". Din aceeaşi arie, cuvîntul "sodomie", care definea o "relaţie sexuală anormală", este acum explicat drept "practicarea coitului anal", conform Dicţionarului medical. Termenul "exhibiţionism" nu mai denumeşte o "perversitate sexuală", ci o "deviaţie a comportamentului sexual". "DEX-ul trebuie să fie neutru, nu trebuie să dea note", a declarat Monica Busuioc. Cea mai recentă ediţie a Dicţionarului Explicativ al Limbii Române a fost scoasă în 1996, cu un nou tiraj în 2009 şi acesta din urmă, din 2012.


Un medic rezident a postat pe Facebook poze de la o autopsie

Alexandru Nenciu, medic rezident la Serviciul de Medicină Legală Galaţi a postat pe contul său de Facebook, în urmă cu cîteva zile, o imagine de la disecţia unui cadavru, fotografia fiind între timp retrasă de pe internet. În fotografia respectivă, pe care a intitulat-o "frînturi de activitate", acesta apare murdar de sînge, iar în spatele său se poate vedea corpul neînsufleţit al unui bărbat. Referitor la acest caz, şeful Comisiei de deontologie din cadrul Colegiului Medicilor Galaţi, dr. Mihai Polinschi, a declarat că acest caz va fi analizat şi că vor fi luate măsuri pentru ca o astfel de situaţie să nu se repete. "Avem de-a face cu o întîmplare care încalcă Codul de etică profesională medicală. În funcţie de rezultatele la care vom ajunge în urma anchetei, vom putea stabili dacă o mustrare scrisă este suficientă sau dacă este nevoie şi de un avertisment", a spus Mihai Polinschi. Atît colegii, cît şi profesorii lui Nenciu susţin că gestul acestuia este inexplicabil, în condiţiile în care a fost unul dintre cei mai buni studenţi. Decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi, Aurel Nechita, a declarat că tînărul a obţinut o notă mare la examenul de rezidenţiat, motiv pentru care a putut să-şi aleagă specializarea Medicină Legală. Nechita a mai spus că tînărul a avut un comportament ireproşabil în timpul studiilor, fiind "serios şi promiţător", şi că nu poate să-şi explice gestul acestuia. Contactat telefonic, Alexandru Nenciu nu a dorit să facă nici un comentariu cu privire la această situaţie.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.