Național

Se apropie motiunea, dezertarile continua

Ziarul de Vrancea
23 apr 2012 511 vizualizări
Votul pe moţiunea de cenzură se va da vineri n doi parlamentari au părăsit ieri PDL şi au trecut la USL, în timp ce alţii îşi fac bagajele n liderii USL nu ştiu ce să facă dacă moţiunea trece

Liderii USL au planuri diferite dacă moţiunea de cenzură reuşeşte să înlăture Guvernul Ungureanu. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică seara, la Realitatea TV, că în cazul în care moţiunea va fi adoptată USL este pregătită să-şi asume guvernarea şi să îl nominalizeze pe Victor Ponta premier. "Poziţia mea, în condiţiile în care moţiunea de cenzură trece, este că USL este singura forţă politică în stare să constituie o majoritate şi să susţină un guvern pînă la alegeri. USL trebuie să reclame formarea Guvernului, iar premierul desemnat să fie Victor Ponta. Acesta ar fi un Guvern pînă la alegerile din noiembrie", a declarat Antonescu. Surse din interiorul PNL au declarat pentru Hotnews.ro că preşedintele PNL are un plan bine structurat pe două etape. Primul pas este asigurarea voturilor pentru moţiunea de cenzură prin racolări ale parlamentarilor PDL.  Antonescu ar fi calculat că o eventuală înlăturare a Guvernului Ungureanu ar arunca PDL în haos şi l-ar destructura chiar înaintea alegerilor locale. Pasul doi ar fi preluarea guvernării şi organizarea alegerilor parlamentare. Sursele citate susţin că Antonescu considera că organizarea alegerilor parlamentare de către USL ar fi lovitura de graţie pentru PDL care ar risca chiar să nu mai intre în Parlament.

PSD strîmbă din nas

Planul nu pare a fi agreat de către social-democraţi. Ion Iliescu a declarat duminică seara că USL nu trebuie să-şi asume guvernarea ci în cazul în care moţiunea trece, trebuie instalat un guvern provizoriu. "Dacă îşi asumă această chestiune, situaţia devine cam aventuroasă", a subliniat Iliescu.  Şi preşedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat, ieri dimineaţa, la RFI, că este nevoie de un Guvern provizoriu care să organizeze alegerile. El a evitat să spună clar dacă e de acord cu afirmaţia lui Antonescu, potrivit căruia USL ar trebui să-l desemneze pe Victor Ponta la funcţia de prim-ministru.
Moţiunea de cenzură "Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!" a fost citită aseară în plenul Parlamentului, urmînd să fie dezbătută şi supusă votului vineri dimineaţă.

"Surprizele fac parte din plăcerea jocului"

Hemoragia din PDL continuă, la doar cîteva zile înaintea moţiunii de cenzură. Senatorul Ioan Sbîrciu a anunţat, ieri, în plen, că a demisionat din PDL şi că va activa în continuare în cadrul PC. Anunţul său a fost primit cu aplauze. Cîteva minute mai tîrziu, la Cameră, deputatul Eugen Uricec a declarat în plen că demisionează din grupul PDL şi se alătură grupului PSD. El a precizat că trece de la PDL la PSD din motive personale.
De asemenea, se înmulţesc zvonurile privind parlamentari ai puterii care se pregătesc să sară în barca opoziţiei. Ieri dimineaţă, surse politice susţineau că senatorii Petru Filip şi Marian Rasaliu vor părăsi PDL şi vor trece la PNL. "Nu am semnat şi nu voi semna nici o demisie din partid. Nu am semnat nici o adeziune. Singura adeziune pe care am semnat-o este cea prin care am intrat în PDL", a infirmat ulterior Marian Rasaliu. Petru Filip a fost, în schimb, ceva mai misterios. Chestionat dacă va pleca din PDL, el a răspuns: "O să vedeţi mai tîrziu". Filip a precizat că este încă membru PDL dar şi  că "surprizele fac parte din plăcerea jocului".
Pe de altă parte, potrivit senatorul PSD Daniel Savu, cinci parlamentari din judeţul Prahova, membri ai arcului guvernamental, vor vota moţiunea de cenzură depusă de USL. "Nemulţumirile acestora sînt legate de modul în care au fost trataţi de Roberta Anastase în judeţ, dar şi de lipsa de ajutor pentru cetăţenii pe care îi reprezintă", a spus Savu. De asemenea, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a declarat ieri că s-ar putea ca de marţi puterea să nu mai aibă majoritatea nici în Camera Deputaţilor, arătînd că pînă acum grupul PSD are 90 de deputaţi, PNL are 58 şi o să mai apară solicitări din partea parlamentarilor puterii de a trece la opoziţie. "Cvorumul este de 164 de deputaţi, au rămas 167 parlamentari ai puterii, se mai anunţă ceva plecări, este vorba de trei oameni, ceea ce nu este o cifră foarte mare", a explicat Duşa.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.