Național

COLOANA de stiri nationale: Noua lege a adopţiilor: La ce vîrstă trebuie să afle copiii că au fost înfiaţi

Ziarul de Vrancea
6 apr 2012 12600 vizualizări
Noua Lege a adopţiei obligă familiile care înfiază copii să îi informeze pe aceştia, de la vîrste cît mai mici, că au fost adoptaţi, acest lucru urmînd să fie făcut cu sprijinul specialiştilor.

Legea 233/2011, prin care a fost modificată Legea 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei, prevede obligaţia de a informa gradual copilul că este adoptat. Astfel, părinţii care au adoptat un copil trebuie să îi spună acestuia de la vîrste cît mai mici, cu sprijinul specialiştilor din cadrul compartimentului de adopţii şi postadopţii al direcţiei, că a fost înfiat. Noul act normativ reglementează şi dreptul persoanelor adoptate de a-şi cunoaşte originile şi propriul trecut şi de a beneficia de sprijin în realizarea demersurilor vizînd contactarea părinţilor fireşti sau a rudelor biologice. De asemenea, informaţiile relevante referitoare la adopţie, la originea copilului, în special cele cu privire la identitatea părinţilor fireşti, precum şi datele asupra istoricului medical al copilului şi familiei sale trebuie să fie păstrate minimum 50 de ani de la data rămînerii irevocabile a hotărîrii de încuviinţare a adopţiei.

Un soft va decide potrivirea dintre copil şi familie

Preşedintele Oficiului Român pentru Adopţii (ORA), Bogdan Panait, a anunţat, vineri, că potrivirea teoretică a familiilor care doresc să adopte copiii se va face cu ajutorul unui soft, în funcţie de mai multe criterii menţionate de solicitanţi în cererea de adopţie. De asemenea, potrivirea teoretică va ţine cont şi de vechimea cererilor, Panait precizînd că multe dintre familiile adoptatoare reclamă timpul prea mare de aşteptare. "Nu mai lăsăm la latitudinea unui angajat să facă potrivirea teoretică. Vrem să eliminăm practica prin care familiile îşi aleg copii şi abuzurile din partea salariaţilor. Sînt lucruri în afara legii, pe care vrem să le stopăm", a mai spus şeful ORA. Bogdan Panait a precizat că softul care face legătura între particularităţile menţionate de familie şi copii este deja funcţional, în prezent fiind în faza de testare şi ar putea fi utilizat în aproximativ două săptămîni.
Şeful ORA a explicat că la nivel central se realizează doar potrivirea teoretică, dosarele familiilor pentru care se identifică un copil fiind trimise direcţiilor judeţene care încep procedura potrivirii practice.
Noua Lege a adopţiei mai reglementează faptul că "potrivirea" între copilul adoptabil şi persoana sau familia atestată este o etapă premergătoare încredinţării în vederea adopţiei, fiind obligatoriu ca aceasta să se realizeze acordîndu-se prioritate rudelor copilului din cadrul familiei extinse şi altor persoane alături de care copilul s-a bucurat de viaţa de familie pentru o perioadă de cel puţin şase luni, în măsura în care acest lucru nu contravine interesului său superior.

Asistentele medicale, principalii beneficiari ai şpăgilor din spitale

n cel puţin aşa arată un studiu realizat în Capitală

Aproape 80% dintre bucureştenii care au dat şpagă la spital spun că banii au fost pentru asistente, iar 20% dintre ei afirmă că "atenţiile" au ajuns la medici, arată un studiu despre satisfacţia pacienţilor faţă de unităţile sanitare administrate de municipalitate, dat publicităţii vineri. Bani de la pacienţi a primit şi personalul auxiliar din spitale, indicat de 1% dintre cei chestionaţi. Procentele medicilor care ar fi condiţionat actul medical sînt, însă, relativ scăzute: 2% dintre medici au condiţionat direct actul medical, iar 5%, indirect, potrivit aceluiaşi studiu. Altfel, 10% dintre bucureşteni spun că şi-au cumpărat singuri medicamente pe durata spitalizării, iar 12% au fost nevoiţi să vină cu materiale sanitare. În ciuda acestor probleme, studiul relevă că majoritatea bucureştenilor, mai precis 66% dintre ei, se declară mulţumiţi de spitalele administrate de municipalitate. Studiul a fost realizat de reţeaua Info-sănătate, la cererea municipalităţii, pe un eşantion de 1.124 pacienţi, în 17 spitale administrate de municipalitatea bucureşteană. Studiul are o marjă de eroare de 3%

Cioacă, achitat după ce a intrat pe contul de Yahoo Messenger al Elodiei

Poliţistul Cristian Cioacă a fost achitat, vineri, în dosarul în care a fost judecat pentru violarea corespondenţei prin e-mail a fostei sale soţii, avocata Elodia Ghinescu. Potrivit purtătorului de cuvînt al Judecătoriei Braşov, Anda Sînpetru, Cioacă a fost achitat întrucît "fapta nu este prevăzută de legea penală". Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de zece zile. Avocata acestuia a cerut în instanţă achitarea clientului ei pe motiv că, atît timp cît avocata Ghinescu a fost declarată oficial moartă, existînd un certificat de deces în acest sens, această infracţiune nu mai există.
Iniţial, Curtea de Apel Braşov l-a condamnat pe Cioacă, în 27 septembrie 2010, la trei ani de închisoare cu suspendare. Hackerul Adrian Niţu, judecat în acelaşi dosar, a primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.
Cioacă a refuzat să dea orice declaraţie cu privire la acest caz în faţa procurorilor, în schimb a recunoscut în faţa presei că a intrat de pe calculatorul bun comun al celor doi soţi în contul de Yahoo Messenger al fostei sale soţiii.
Acesta este al doilea dosar în care Judecătoria Braşov l-a achitat pe Cioacă, după cel de "furt între soţi", cînd instanţa a decis să-l achite pe poliţist. Avocata familiei Ghinescu a făcut recurs.

Senator audiat la DNA în dosarul Boldea

Senatorul PDL Marius Necula, despre care deputatul Mihail Boldea a spus, luni, în faţa judecătorilor că l-a rugat să apeleze la cunoştinţele sale pentru a-i obţine o adeverinţă de la Arhivele statului, a venit, vineri dimineaţă, la sediul DIICOT Galaţi, unde a fost audiat de procurori. El a susţinut că a decis să facă declaraţii în faţa procurorilor, după ce, săptămînă trecută, la judecarea recursului arestării lui Boldea, acesta din urmă l-a acuzat că i-ar fi cerut 15.000 de euro pentru a-i oferi documente din Arhivele Naţionale. "În urma declaraţiilor aberante făcute de către inculpatul Mihail Boldea am vrut să clarific situaţia. Am declarat procurorului de caz că nu cunosc nimic în legătură cu acest subiect şi că nu am nici o legătură cu faptele săvîrşite de Mihail Boldea. El trebuie să răspundă pentru tot ce a făcut", a declarat Necula, la ieşirea din sediul DIICOT, unde a stat aproximativ 30 de minute. Senatorul PDL a mai afirmat că el a solicitat în scris procurorului şef de la DIICOT Galaţi să fie audiat de procurorul care se ocupă de cazul Boldea.
Deputatul Mihail Boldea a spus, luni, în faţa judecătorilor instanţei supreme, că l-a rugat pe senatorul Marius Necula să apeleze la cunoştinţele sale pentru a-i obţine o adeverinţă de la Arhivele statului în legătură cu înstrăinarea unuia dintre imobilele pentru care este cercetat în dosarul DIICOT. El le-a arătat judecătorilor că senatorul Necula i-ar fi spus la acel moment, în prezenţa consilierului său personal, "numitul Bivol", că îi poate face rost de adeverinţa respectivă, dar că intervenţia îl va costa 15.000 de euro.

A ajuns la spital după ce a furat un taxi

Un taximetrist aflat în timpul serviciului a sesizat, în noaptea de joi spre vineri, Poliţia din Suceava că în timpul unei curse a fost tîlhărit de un client care-i solicitase să-l transporte în comuna suceveană Bosanci. O patrulă de poliţie, care s-a deplasat la faţa locului, a constatat că taximetristul transportase un bărbat spre comuna Bosanci, iar la ieşirea din municipiul Suceava, sub ameninţarea unui cuţit, clientul i-a cerut acestuia banii, apoi i-a spus să coboare din maşină.
Ulterior, agresorul a fost găsit de patrula de poliţie în localitatea suceveană Luncuşoara, iar autoturismul era răsturnat şi izbit de un copac, pe contrasens.
Bărbatul, în vîrstă de 21 de ani, din Suceava, a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, întrucît acuza dureri abdominale. În urma testării cu aparatul etilotest, s-a stabilit că bărbatul avea o îmbibaţie alcoolică de 0,93 mg/l. El este cercetat pentru tîlhărie, conducere fără permis şi conducere sub influenţa alcoolului. 

Şase răniţi într-o explozie la Rafinăria Petrobrazi

Şase persoane au fost rănite, vineri după-amiază, în urma unei explozii produse la Rafinăria Petrobrazi, între victime fiind şi cetăţeni austrieci. Explozia nu a fost urmată de un incendiu. Potrivit reprezentanţilor Ambulanţei Prahova, cei şase răniţi au suferit arsuri de gradele I şi II la faţă şi la mîini, urmînd să fie transportate cu ambulanţele la Spitalul Judeţean din Ploieşti. Conform acestora, o parte dintre victime sînt cetăţeni austrieci care lucrau la rafinărie. Medicii au precizat că starea răniţilor este stabilă, nefiindu-le pusă în pericol viaţa. Prefectul de Prahova, Florin Dobre, a precizat că în momentul exploziei angajaţii curăţau mai multe canale.
El a mai spus că o singură persoană are arsuri de gradele doi, celelalte suferind arsuri de gradul întîi.

Ponta: Necolaborarea cu PDL şi Băsescu va avea valoare statutară

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, că la Congresul PSD vor fi adoptate trei rezoluţii, iar una dintre acestea "prevede categoric că PSD nu va colabora cu Traian Băsescu şi cu PDL". Ponta a arătat că o altă rezoluţie se referă la participarea PSD în alegerile sub forma USL, iar cea de-a treia, la desemnarea unui candidat la funcţia de preşedinte şi a unui candidat la cea de prim ministru. "Este o rezoluţie care va fi adoptată de către Congresul PSD, eu vorbesc în numele PSD, dar vor fi şi în Congresele PNL şi PC. Una dintre cele trei rezoluţii prevede categoric că PSD, vorbesc în numele partidului pe care-l conduc, nu va colabora cu Traian Băsescu şi cu PDL. Fiind votată de către Congres, are valoare statutară, pentru că numai Congresul poate să schimbe. Dacă-l va schimba vreodată, eu nu cred", a precizat Ponta.

Aproape 1,5 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica cu ocazia Floriilor

Aproape 1,5 milioane de români îşi sărbătoresc, duminică, onomastica cu ocazia Floriilor, cel mai predominant nume fiind Viorica. Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, 1.489.584 de cetăţeni români, dintre care 633.402 de bărbaţi şi 856.182 de femei, îşi sărbătoresc, duminică, 8 aprilie, onomastica cu ocazia Floriilor. Din totalul româncelor, 147.753 se numesc Viorica, 127.756 - Florentina, 93.821 - Florica, 90.448 - Floarea, iar 79.108 - Florina. Conform datelor furnizate de structura specializată a Ministerului Administraţiei şi Internelor, majoritatea bărbaţilor se numesc Florin (332.149), Viorel(147.148), Florian (54.945), Florea (30.986), Florentin (24.937) sau Florinel (13.873).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.