Național

Năstase, cele trei dosare: achitare, executare, suspendare

Ziarul de Vrancea
30 mar 2012 818 vizualizări
Fostul premier a fost condamnat vineri la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul Zambaccian, după ce a fost achitat în dosarul Tamara şi condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul Trofeul Calităţii n în toate cele trei dosare s-a făcut recurs

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat, vineri, de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, în dosarul "Zambaccian", fiind achitat pentru infracţiunea de luare de mită. Şi soţia fostului premier, Dana Năstase, a fost condamnată în dosarul cunoscut sub numele de "Zambaccian". Instanţa supremă a dispus condamnarea ei la trei ani de închisoare, tot cu suspendarea executării pedepsei, pentru "participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală", fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj. Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Paula Jianu, trimisă şi ea în judecată în acest dosar, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare. Astfel, instanţa a dispus în cazul acesteia o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societăţii comerciale împotriva scopurilor acesteia şi o altă pedeapsă, de trei ani de închisoare, pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la vamă. Aceste două pedepse au fost contopite de instanţă, Jianu urmînd să exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare.
Magistraţii l-au obligat pe Adrian Năstase să se prezinte trimestrial la Serviciul de probaţiune, să raporteze schimbarea domiciliului şi să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă, nerespectarea obligaţiilor aducînd revocarea suspendării executării pedepsei.
Decizia de vineri a completului de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie poate fi atacată cu recurs la completul de cinci judecători.
În 5 mai 2010, DNA i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, pentru luare de mită şi şantaj, pe soţia acestuia, Daniela Năstase, pentru complicitate la luare de mită şi şantaj, şi pe Irina Paula Jianu, pentru dare de mită şi spălare bani.
Procurorii susţin că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de prim-ministru, Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

Năstase chiuie de bucurie

Deşi condamnat, Adrian Năstase a jubilat la aflarea veştii că a primit închisoare cu suspendare. "Toate nebuniile au fost demontate. Probabil a fost foarte spectaculoasă dovada pe care am adus-o recent, că bancnotele acelea au fost tipărite doi ani mai tîrziu decît se spunea că au fost primite de la mine. Eu speram ca toate capetele de acuzare să fie respinse. Nu cred că cineva ia în serios chestiunea asta ca fiind un şantaj. Cum nu s-a reuşit ca aceste acuzaţii de corupţie să fie demonstrate, s-a ajuns la acest compromis cu acuzaţia de şantaj", a declarat Adrian Năstase, la Realitatea Tv, la scurt timp după decizia ICCJ. El a mai susţinut că "DNA-ul este absolut disperat că din munca lor de ani de zile, cu Monica Macovei, cu echipe întregi de martori, nu rămîne absolut nimic". "Vom ataca în recurs acuzaţia de şantaj şi sînt convins că completul de 5 judecători va anula şi această acuzaţie", a încheiat fostul premier.

Toate dosarele ajung la completul de 5 judecători

Într-un alt dosar, în 15 decembrie 2011, un complet al instanţei supreme l-a achitat pe Adrian Năstase în dosarul "Mătuşa Tamara", în care a fost judecat pentru fapte de corupţie, alături de consilierul acestuia Ristea Priboi şi de fostul şef al al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu. Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut recurs la decizia de achitare, dosarul urmînd să se judece la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Decizia din acest proces a fost prima din cele trei cazuri deferite justiţiei de către DNA în care este acuzat Adrian Năstase.
De asemenea, în 30 ianuarie 2012, fostul premier PSD a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către instanţa supremă, în dosarul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strîngerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, cînd a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. Năstase a anunţat că va ataca cu recurs decizia în dosarul "Trofeul Calităţii".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.