Național

COLOANA de stiri nationale:Alegeri locale pe 10 iunie

Ziarul de Vrancea
13 mar 2012 539 vizualizări
Deşi, în premieră, se va organiza doar un singur tur de scrutin,alegerile costă cu o treime mai mult decît în urmă cu patru ani

Guvernul a decis ca alegerile locale să fie organizate la 10 iunie 2012, au declarat surse oficiale. Data alegerilor a fost decisă în şedinţa de ieri a Guvernului, prin hotărîre. Potrivit aceloraşi surse, citate de Mediafax, Executivul a decis să aloce aproximativ 100 milioane lei pentru organizarea în acest an a alegerilor locale. Suma este cu aproximativ o treime mai mare decît cea alocată la scrutinul din urmă cu patru ani cînd alegerile s-au desfăşurat în două tururi. În 2008 Guvernul a alocat 66 milioane lei iar în 2004 fondurile guvernamentale pentru organizarea alegerilor locale s-au ridicat la 323,74 miliarde lei vechi.
La sfîrşitul anului trecut, Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament pentru comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, dar Curtea Constituţională a decis, în luna ianuarie, că organizarea alegerilor locale şi parlamentare la aceeaşi dată determină încălcarea dreptului de a fi ales.


Premierul a sesizat Parchetul pentru neregulile în dosarele de restituire de la ANRP

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a sesizat Parchetul cu privire la neregulile constatate în cadrul auditului realizat la Autoritatea Naţională de Restiturie a Proprietăţilor (ANRP), unde peste 80% din dosarele soluţionate pe fond funciar nu aveau ataşate certificatele de moştenitor.
Preşedintele ANRP, Dorina Danielescu, a declarat ieri, după şedinţa de Guvern, că s-au găsit "nereguli grave" în repartizarea pentru soluţionare a dosarelor de despăgubire, fără criterii şi registre de evidenţă, iar în urma verificărilor s-a constatat că în cazul a circa 80% din cazurile pentru care s-au emis decizii de despăgubire pe fond funciar lipseau de la dosar certificatele de moştenitor. Ea a precizat că din cele aproximativ 38.000 de dosare înregistrate pentru perioada 2005-2011, circa 21.000 nu au fost repartizate spre analiză, iar restul de 17.000 de dosare, deşi au fost repartizate, nu au fost analizate şi soluţionate. "Sînt şi celebrele cazuri speciale, cu diverse adeverinţe emise de medicul de familie şi rapoarte medicale, în care diagnosticele invocate au fost infecţii urinare, fost fumător şi consumator de etanol. S-a mai constatat că dosarele de despăgubire au fost atribuite în vederea evaluării proprietăţilor către aceleaşi 12 societăţi din 34 înregistrate sau către aceiaşi 10 evaluatori persoane fizice autorizate din 53", a spus Danielescu.
Suma totală plătită în 2010 societăţilor de evaluare s-a ridicat la circa trei miliarde lei, din care 91% către cele 12 societăţi, iar în 2011 au fost achitate aproximativ 1,8 miliarde lei, din care 76% tot către cele 12 societăţi. Verificările au mai indicat că nu a fost respectată cronologia emiterii titlurilor de plată în funcţie de ordinea depunerii cererilor de opţiune şi că nu au fost exercitate căile legale de atac împotriva procedurilor de executare silită, onorariul avocatului fiind în multe cazuri chiar mai mare decît cuantumul despăgubirii. O altă situaţie identificată a fost cea în care şefa servicului de contencios nu avea studii juridice, ci de psihologie.

Copil de o lună, bătut de mama sa

Un copil în vîrstă de o lună a fost internat ieri la Spitalul de Urgenţă Arad, după ce ar fi fost bătut de mama sa. Poliţiştii arădeni au fost sesizaţi de către medici despre cazul unui băieţel de o lună care are traumatisme la faţă şi la ochiul drept, în urma unei agresiuni. Potrivit purtătorului de cuvînt al Poliţiei Arad, Camelia Tuduce, copilul a fost dus la spitalul din Ineu de către mătuşă, după ce l-ar fi bătut mama sa, ulterior fiind transferat la Arad.
Primele cercetări arată că mama bebeluşului, care are 23 de ani, l-a lovit pe acesta cu palmele peste faţă, provocîndu-i traumatisme. Femeia este cercetată în libertate pentru rele tratamente aplicate minorului.

Încă o condamnare pentru Bercea Mondial

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a fost condamnat ieri la doi ani de închisoare cu executare, de magistraţii Tribunalului Olt, în dosarul în care este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani. De asemenea, magistraţii au decis ca pentru patru infracţiuni de evaziune fiscală, Bercea să fie amendat cu 2.000 de lei. Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova.
La sfîrşitul lunii februarie, Bercea Mondial a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare cu executare, de magistraţii Tribunalului Olt, în dosarul în care era acuzat că şi-a înjunghiat nepotul, pe Ionuţ Anghel, zis Mercedes.
Membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, au fost cercetaţi de Poliţia Olt, în ultimii cinci ani, în aproximativ 120 de dosare penale, iar în prezent mai sînt în lucru şase dosare penale pe numele lui Bercea Mondial.

Un tată şi-a violat băiatul de 5 ani

Un bărbat de 26 de ani a fost arestat preventiv ieri de Tribunalul Prahova, fiind acuzat că l-a violat şi l-a supus la perversiuni sexuale pe fiul său vitreg în vîrstă de 5 ani. Potrivit poliţiştilor care anchetează acest caz, mătuşa băiatului avea suspiciuni că băiatul este abuzat de tatăl său şi a anunţat Direcţia pentru Protecţia Copilului. În urma primelor verificări medicii au constatat că băieţelul are leziuni anale, iar tatăl acestuia a fost reţinut.
Mama băieţelului le-a declarat poliţiştilor şi procurorilor că bărbatul suspectat este tatăl natural al copilului, dar că atunci cînd acesta s-a născut nu l-a recunoscut oficial.
Băieţelul, care are un frate mai mic, a fost preluat de reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului, în prezent aflându-se într-un centru de plasament în regim de urgenţă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.