Național

COLOANA de ştiri naţionale: Săptămîna începe cu vreme rea

Ziarul de Vrancea
11 mar 2012 597 vizualizări
Vremea se răceşte uşor astăzi, cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în cursul zilei în estul, centrul şi sudul ţării, unde vor fi precipitaţii slabe

La munte local va ninge, în Transilvania şi Moldova vor predomina ninsorile, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie. Vor fi condiţii de producere a poleiului. Vîntul va avea intensificări locale cu viteze de pînă la 50-60 km/h, îndeosebi în est şi sud-est. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0 şi 9 grade, iar cele minime între -9 şi 1 grad. Mîine, cerul va fi în continuare variabil, cu înnorări temporare în nord şi în centru, unde doar izolat vor fi precipitaţii slabe, mixte. Vîntul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 3 şi 11 grade, iar cele minime între -7 şi 3 grade.

De ce spune preşedintele că pachetul minim de servicii medicale stă la sertar

Preşedintele Traian Băsescu a reiterat că există anumite "interese exterioare" Ministerului Sănătăţii de a nu lansa în dezbatere publică pachetul minim de servicii medicale, punctînd că întreaga echipă din MS este ezitantă şi sub presiunea multor interese. Preşedintele a precizat că atunci cînd vorbeşte despre interese exterioare se referă la producători de medicamente sau furnizori de echipamente pentru spitale care ar avea de pierdut prin faptul că pachetul minim reglează costurile pe o anume direcţie. Şeful statului a spus că are cîteva nume în cazul "băieţilor deştepţi" din sănătate, dar nu le va face publice acum şi că se va ajunge în instanţă, la fel ca în cazul celor din energie. "La fel o să fie şi cu cei din sănătate, pentru că nu mai putem continua aşa. Aici este un furt pe care toată lumea îl ştie, bolnavii îl simt pe spinarea lor şi totuşi avem o campanie împotriva oricărei încercări de a moderniza acest sistem", a conchis preşedintele.

Tată, bătăuş de bebeluş

Un bebeluş de şase săptămâni din Timişoara a fost internat, ieri, la spital, în stare gravă, după ce a fost bătut de către tatăl său, deoarece plîngea şi risca să îşi trezească mama. Tocmai mama sa l-a adus la spital, cu fractură deschisă la umărul drept şi alte urme de violenţă. Micuţul va avea nevoie de 50 de zile de îngrijiri medicale. Tatăl bebeluşului este cercetat pentru rele tratamente aplicate minorului, urmînd ca astăzi să fie prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă pe 29 de zile.

Poliţist rănit de un hoţ prins în flagrant

Un poliţist din Bacău aflat în timpul serviciului a ajuns la spital pentru îngrijiri medicale, după ce i-a fost pulverizată în faţă substanţă iritant lacrimogenă şi apoi a fost lovit de către un tînăr în vîrstă de 26 de ani, surprins în timp ce dădea o spargere la un magazin. Hoţul, şi el băcăuan, a fost arestat preventiv pentru ultraj şi tentativă de tîlhărie, după ce i-a pulverizat unui poliţist în faţă cu spray iritant-lacrimogen, iar apoi l-a lovit în gambă. "Autorul, împreună cu alte două persoane, a fugit în momentul în care a observat patrula de poliţie, însă a fost ajuns din urmă şi imobilizat de către unul din poliţişti. În acel moment, tînărul a folosit un spray iritant-lacrimogen pe care l-a pulverizat spre faţa poliţistului. Mai mult decît atît, el a încercat să se opună imobilizării, lovindu-l pe agent în zona gambei piciorului drept şi rupîndu-i mîneca hainei de serviciu", a declarat purtătorul de cuvînt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bacău, Narcisa Butnaru. În urma incidentului, poliţistul a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău pentru acordarea de îngrijiri medicale, însă fără a rămîne internat, iar agresorul a fost arestat preventiv pentru 29 de zile.

Accident mortal din cauza unui şofer beat şi cu un picior în ghips

Un tînăr de 25 de ani, din oraşul vîlcean Bălceşti, pasager într-un autoturism, a murit, ieri, după ce şoferul acestuia, aflat în stare de ebrietate, care conducea autoturismul avînd un picior în gips, a pierdut controlul volanului, iar maşina s-a izbit de un cap de pod. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vîlcea, tinerii se întorceau de la discotecă din localitatea Berbeşti. După impactul cu platforma de beton motorul maşinii a fost aruncat la peste zece metri distanţă. Pasagerul mort, Sorin Constantin Bârchi, de 25 ani, din Bălceşti, se afla pe locul din dreapta conducătorului auto.

Efectivul lipsă al PSD s-a micşorat cu un deputat

Deputatul Oana Niculescu-Mizil şi-a anunţat ieri demisia din PSD, după ce a fost demisă de la şefia organizaţiei de Călăraşi a partidului. "Am intrat în PSD pentru că am crezut că politica se face pentru cetăţeni şi în folosul cetăţenilor, a semenilor noştri care reprezintă motorul României, oameni care habar nu au de doctrine şi ideologii, oameni care aşteaptă de la politicienii pe care i-au votat fapte în beneficiul lor, sinceritate şi consecvenţă. Şi acum cred la fel. Am fost şi voi rămîne un politician de stînga. Cîndva, PSD era exponentul celor mulţi, celor săraci. Cîndva. Era partidul care punea omul înainte de toate. Din păcate, lucrurile s-au schimbat. Pentru unii lideri ai PSD, puterea şi averea personală sînt mult mai importante. Ar vinde pe oricine pentru ca ei să fie în fruntea bucatelor. Ar fi în stare de orice, de orice tip de alianţă, contra naturii chiar, pentru ca ei şi numai ei să aibă de cîştigat", a spus Oana Mizil. Conducerea Partidului Social Democrat a decis, săptămîna trecută, demiterea Oanei Mizil de la şefia organizaţiei de Călăraşi, preşedintele partidului, Victor Ponta, afirmînd că respectiva decizie urmează să fie validată de Comitetul Executiv Naţional al PSD şi a adăugat că nu are nimic să-i reproşeze Oanei Mizil. Parlamentarii opoziţiei, din care face parte şi PSD, boicotează funcţionarea legislativului, luîndu-şi însă lefurile integral pe luna februarie, deşi au absentat de la toate şedinţele.

Lăzăroiu vede două probleme la PDL

Sociologul Sebastian Lăzăroiu spune că, în prezent, PDL se confruntă cu două provocări: Mişcarea Populară şi relaţia cu UNPR, iar pentru a-şi maximiza cîştigul electoral ar trebui să găsească o formulă de colaborare cu progresiştii în alegerile locale. "Eu nu cred că PDL ar trebui să se vopsească în alte culori. Ar fi o fraudă de comunicare şi n-ar merge să păcăliţi oamenii. Nu de asta ar trebui să vă schimbaţi numele şi culoarea. În schimb, PDL, pentru că a fost la guvernare, a luat măsuri nepopulare, este un partid izolat. Ăsta e un risc. (...) Nu cred că PDL e un partid atît de detestat pe cît se spune, pe cît apare la televizor", a mai spus el.

Medicii părăsesc România cu o viteză de 2800 de oameni pe an

ţintele lor preferate au fost anul trecut Germania, Marea Britanie şi Franţa

Un număr de 2.841 de medici au solicitat în anul 2011 certificate profesionale curente colegiilor medicilor din întreaga ţară pentru a putea pleca să lucreze în străinătate, informează un comunicat al Colegiului Medicilor din România (CMR), dat publicităţii ieri. Potrivit sursei citate, primele trei ţări alese de medicii români ca destinaţie sînt Germania, unde au plecat 835 de medici, Marea Britanie, spre care s-au îndreptat 611 medici, şi Franţa unde au mers 560 de medici. În privinţa specializărilor, prima specialitate este medicina de familie/medicina generală cu 843 de medici plecaţi în străinătate în 2011 şi chirurgia generală cu 155 de medici care au ales să lucreze în străinătate. Cei mai mulţi medici care au plecat la muncă în străinătate anul trecut provin din Bucureşti - 733 şi din judeţele Cluj - 427, Iaşi - 256, Timiş - 394. În 2010 numărul medicilor care au solicitat certificate profesionale curente pentru a putea pleca să lucreze în străinătate a fost de 2.779, se arată în comunicatul CMR.

Hoţii au furat toată vesela din bucătăria unei tabere şcolare
n ei n-au uitat să ia chiuvetele de inox şi chiar detectoarele de fum

Poliţiştii suceveni au început cercetări pentru identificarea persoanelor care au furat din cantina Taberei Bucşoaia sute de farfurii din inox, chiuvete din inox, senzori de mişcare, de fum şi de detectare a unor defecţiuni la reţeaua electrică. Potrivit IJP Suceava, Poliţia oraşului Frasin a fost sesizată, sîmbătă, că în perioada 5-10 martie din cantina Centrului de Agrement Bucşoaia au fost furate mai multe obiecte, în special cele din inox. Cercetările au stabilit că hoţii au intrat în cantină prin spargerea unui geam şi au furat două chiuvete de inox, un raft de inox, circa 200 farfurii întinse din inox, zece scaune, 12 senzori de mişcare, patru senzori pentru detectarea fumului şi şase senzori de detectare a unor defecţiuni la reţeaua electrică, un capac de inox care a fost rupt din sudură de la un vas de fierbere sub presiune, cinci blaturi din tablă de inox care acopereau mesele aflate în bucătărie. Sursa citată precizează că Centrul de Agrement Bucşoaia nu este prevăzut cu vreun sistem de pază, şi doar clădirea cu două nivele folosită drept cantină este prevăzută cu sistem de alarmă, dar care nu se afla în funcţiune de circa două-trei săptămîni.

**************************
"Angajarea fără selecţie în 2006-2007 a mii de poliţişti îşi arată răspunsul acum"
n şeful statului propune o analiză în CSAT pentru excluderea din MAI a angajaţilor fără studii

"Pro Lex" consideră că declaraţiile preşedintelui privind îndepărtarea din MAI a "neaveniţilor" reprezintă "constatări tardive, fără a fi urmate de acţiuni", precizînd că sindicatul a atenţionat că sînt încadraţi ca poliţişti sportivii, cîntăreţii, juriştii, contabilii, fochiştii şi şoferii. "Astfel, au fost cazuri cînd absolvenţii şcolilor de poliţie au fost daţi afară din Poliţie, în locul celor cu relaţii şi fără pregătire profesională corespunzătoare", a precizat "Pro Lex".
Potrivit sindicaliştilor, "proasta gestiune a resurselor umane continuă şi în prezent", în condiţiile în care absolvenţii din 2011 ai şcolilor de agenţi de poliţie nu a fost încadraţi nici pînă la această dată, existînd probabilitatea să fie două promoţii fără locuri de muncă disponibile.
În ceea ce priveşte persoanele încadrate ca poliţişti deşi nu exercitau atribuţii specifice Poliţiei Române, "Pro Lex" arată că a cerut ca acestora să li se transforme posturile în funcţii publice generale sau contractuale, potrivit atribuţiilor. Totodată, "Pro Lex" arată că persoane care nu sînt absolvente ale şcolilor de poliţie şi nici nu au studii în specialitatea ştiinţelor juridice ocupă funcţii publice de conducere, situaţie pe care a semnalat-o şi cu ocazia reorganizării MAI din 2011. "Situaţia a ajuns atît de gravă încît prin sistemul de rudenie şi relaţii, cei fără pregătire profesională în şcolile de poliţie (absolvenţii cu specialitatea teologie, zootehnie, inginerie, educaţie fizică etc.) sînt preferaţi la ocuparea funcţiilor de conducere din Poliţie. Numai în Ministerul Administraţiei şi Internelor fişele de post şi condiţiile de ocupare a posturilor se modifică după oameni", se mai arată în comunicatul citat.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, la emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV, că în următoarea şedinţă a CSAT se va face o discuţie despre îndepărtarea din structurile Ministerului de Interne a "neaveniţilor" - poliţiştii "angajaţi fără selecţie în 2006-2007". "Nu e vorba de salarii sau de schimbarea şefilor, ci de calitatea poliţistului de la bază. Angajarea fără selecţie în 2006-2007 a mii de poliţişti îşi arată răspunsul acum", a spus Băsescu.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.