Național

2Video (din arhiva TVR +după 35 de ani de la Vrancioaia)!!! 1.570 de morţi în cutremurul de 55 de secunde

Aurelian Ivan
4 mar 2012 2846 vizualizări
u aproape în fiecare zi de la începutul anului am avut parte de cîte un cutremur de mică intensitate u seismologul Gheorghe Mărmureanu spune că “zona Vrancei toarce ca o pisică”


Cutremurul din 4 martie 1977 este încă viu în mintea celor care au trăit spaima morţii din acel an fatidic. În fiecare an ne aducem aminte de dezastrul cataclismului care a pornit din Vrancea şi a scuturat Balcanii. Cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter în doar 55 de secunde a făcut ravagii în Bucureşti, bilanţul: 1.570 de morţi, din care 1.391 numai în Bucureşti. Statisticile istorice mai arată că în ţară peste 11.000 de oameni au fost răniţi, iar 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit. 33 de clădiri s-au prăbuşit numai în capitala ţării. În 1977 cutremurul vrîncean a afectat şi Bulgaria. În oraşul Sviştov trei blocuri s-au prăbuşit şi 100 de oameni au murit. Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din ţară, la o adîncime de circa 100 km. Cu cîteva luni în urmă, Gheorghe Mărmureanu, faimosul seismolog roman, acum preşedintele de onoare al Institutului Naţional pentru Fizica Pămîntului, spunea că zona Vrancei toarce ca o pisică şi că nu sînt semne că vom avea parte de un cutremur la fel de devastator ca cel din 1977 în anii următori. A prezis însă că peste 30 ani, după 2040, am putea să ne aşteptăm la un cutremur similar cu cel din 1977, de 7,1, 7,2 pe scara Richter. Pînă atunci doar cutremure mici. Oricum, în fiecare zi, seismografele înregistrează sute de cutremure în Vrancea cu magnitudini de 1,2 sau 3 grade pe scara Richter, care nu sînt simţite de oameni. Pentru oamenii care locuiesc în comuna Vrîncioaia, zona de epicentru, este un lucru obişnuit să simtă cum se mişcă pămîntul sub ei. În fiecare zi, de la începutul anului, în Vrancea a avut loc cîte un cutremur pe zi, cea mai mare magnitudine atinsă a depăşit 4 grade pe scara Richter. Seismologii spun că astfel de cutremure sînt frecvente şi inofensive şi au rolul de a emimina energia acumulată între plăcile tectonice. Nici nu se prea simt pentru că au loc la o adîncime foarte mare. Spaima îi face pe mulţi ca în momentele unui seism de mare magnitudine să se piardă cu firea şi să se arunce în gol de la etaj, în speranţa că astfel se vor salva. Specialiştii spun că în cazul unui cutremur este nevoie de mult calm, însă îşi păstrează raţiunea doar cei antrenaţi să fie stăpîni pe ei în timpul unor astfel de momente critice. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Arhiva TVR, acum 4382 zile, 20 ore, 19 minute, 46 secunde
Arhiva TVR, difuzeaza informatii foarte placute in emisiune, "reinvie" artistii din arhiva, acum are si un blog oficial,
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.