Național

COLOANA de stiri internationale:Băuturile îndulcite vor fi taxate suplimentar în Franţa

Ziarul de Vrancea
29 dec 2011 3438 vizualizări
Consiliul constituţional al Franţei a dat undă verde unei noi taxe pe băuturi îndulcite, aşa-zisa taxă "soda", care vizează în egală măsură combaterea obezităţii şi creşterea încasărilor în vistieria statului.

Legea aprobată miercuri de "înţelepţii" din Consiliu a fost anunţată de guvern în august, în cadrul măsurilor de luptă împotriva răspîndirii obezităţii şi al programului de austeritate, şi a fost adoptată săptămîna trecută de parlament. Noua taxă de doi eurocenţi pentru o cutie de suc se aşteaptă să aducă 240 de milioane de euro la buget, potrivit postului de radio Europe 1, citat de Agerpres. Mai multe companii producătoare de băuturi îndulcite, inclusiv Coca-Cola, au criticat această iniţiativă, care se referă atît la băuturile cu zahăr adăugat, cît şi la cele cu îndulcitori.

Turcia prezintă scuze după uciderea a 35 de etnici kurzi din greşeală

Partidul aflat la putere în Turcia a prezentat scuze pentru moartea a 35 de etnici kurzi în raiduri aeriene efectuate la frontiera cu Irakul, evocînd o posibilă eroare. "Potrivit informaţiilor preliminare, aceşti oameni erau contrabandişti, nu terorişti", a declarat Hüseyin Celik, vicepreşedintele Partidului pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP), aflat la guvernare în Turcia. Treizeci şi cinci de etnici kurzi au fost ucişi, ieri dimineaţa, într-un raid al aviaţiei turce efectuat în sud-estul ţării, în apropiere de frontiera irakiană, au anunţat surse locale. Armata turcă a precizat că au fost atacate instalaţii militare ale rebelilor din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Zona atacată este situată între satul turc Ortasu şi localitatea Sinat-Haftanin, în nordul Irakului. Un alt membru al BDP, Hasip Kaplan, avertizase de la început că localnicii atacaţi erau de fapt contrabandişti, sublinind că autorităţile ştiau că locuitorii satului Ortasu trăiesc în principal din contrabandă.

Ucrainenii răbufnesc: Gazoductul South Stream este un "proiect politic"

Gazoductul rus South Stream, conceput pentru a uni Rusia cu sudul Europei fără a trece prin Ucraina, "este un proiect politic", a declarat ieri ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Konstantin Grişcenko. "South Stream este un proiect politic şi nu economic", a scris ieri pe Twitter ministrul ucrainean, potrivit căruia sistemul de transport de gaze din Ucraina este cel mai eficient pentru conducerea gazelor naturale din Rusia spre Europa. După cum am relatat ieri, Turcia şi-a dat acordul oficial pentru ca Rusia să poată amplasa gazoductul South Stream prin apele sale teritoriale. Anunţul a fost făcut de prim-ministrul rus Vladimir Putin, care a mulţumit "guvernului turc pentru decizia sa de a permite construcţia conductei South Stream în zona economică specială a Turciei". Unul dintre obiectivele South Stream este acela de a evita Ucraina ca teritoriu de tranzit, pentru a nu avea de suferit în cazul în care ar izbucni un nou război al gazelor între Moscova şi Kiev, cum s-a întîmplat în 2006 şi 2009.

Ce pot face doi români, în Italia, cu 1.000 de baterii uzate, din care mai şi curge acid

Un camion înmatriculat în România care transporta 1.000 de baterii auto uzate, din care curgea acid, a fost oprit în nordul Italiei, şoferul şi un pasager, amîndoi români, fiind cercetaţi pentru transport ilegal de deşeuri toxice, informează site-ul local de ştiri Estense.com. Autocamionul înmatriculat în România a fost oprit pentru un control de rutină în provincia italiană Ferrara (nord). Carabinierii au observat că din interior se scurgea un lichid, care s-a dovedit a fi acid din cele 1.000 de baterii auto uzate care se aflau la bordul vehiculului. Şoferul şi pasagerul, amîndoi cetăţeni români, nu au putut furniza informaţii în legătură cu provenienţa bateriilor uzate şi nici în legătură cu locul unde urmau să fie transportate, precizînd doar că se îndreptau spre România. Cei doi români, în vîrstă de 29 şi 33 de ani, vor fi cercetaţi în libertate pentru transport neautorizat de deşeuri toxice.


Kim Jong-il a fost dus pe ultimul drum cu o maşină americană


n autovehiculul marca Lincoln Continental datează din anii '70 n se pare că şi tatăl său a fost transportat pe aceeaşi maşină, în 1994

Liderul nord-coreean Kim Jong-il ura SUA, dar a fost condus pe ultimul drum de o maşină americană, o limuzină Lincoln Continental din anii '70, foarte probabil aceeaşi care a fost folosită şi la funeraliile tatălui său, Kim Il-sung, în 1994, relatează International Herald Tribune, în ediţia online.
"Lincoln Continental era considerată o maşină solidă, robustă şi puternică în vechea Asie", a declarat Kongdan Oh, cercetătoare la Institutul pentru analize privind apărarea, care a scris despre viaţa zilnică din Coreea de Nord, unde s-au născut părinţii săi. "Sînt o capsulă în timp. Nord-coreenii trăiesc încă viaţa din anii '70", a adăugat ea.
Oh susţine că maşinile au fost alese probabil pentru că au fost folosite anterior la funeraliile lui Kim Il-sung. Acestea au fost fabricate probabil în 1975 sau 1976, potrivit lui Gregg D. Merksamer, care a analizat forma şi părţile componente ale acestora.
Pentru moment nu este clar cum a obţinut Coreea de Nord aceste maşini, ţara fiind supusă unor sancţiuni economice de către Statele Unie şi alte puteri mondiale, iar analiştii cred că acestea au fost cumpărate cu zeci de ani în urmă. În spatele celor trei limuzine americane s-au aflat zeci de maşini luxoase şi moderne marca Mercedes-Benz sau Volkswagen Passat, fabricate în anii '90 şi probabil construite au dobîndite din China, cel mai important partner de afaceri ai Coreei de Nord.

Un nou lider uns la Phenian

Coreea de Nord l-a proclamat ieri "conducător suprem" pe Kim Jong-Un, fiul şi succesorul lui Kim Jong-Il, în cursul unei imense adunări militare organizate la Phenian în ultima din cele 13 zile de doliu naţional decretate în memoria liderului său decedat. Trei minute de tăcere întrerupte de sirenele vapoarelor şi trenurilor din întreaga ţară au marcat încheierea doliului naţional de 13 zile în memoria lui Kim Jong-Il, liderul care a condus ţara timp de 17 ani, decedat la 17 decembrie, şi pentru care o ceremonie funerară a fost organizată miercuri în faţa a sute de mii de persoane.
Armata joacă un rol important în Coreea de Nord, condusă în numele doctrinei "songun" (armata mai întîi), dezvoltată în anii 1990 de Kim Jong-Il pentru a menţine viabilitatea regimului său, slăbit în urma prăbuşirii blocului comunist în Europa de Est şi URSS. Celălalt principal centru al puterii este Partidul Muncitorilor, unica formaţiune politică din ţară.
Mass-media regimului comunist i-au atribuit tînărului Kim Jong-Un termenul onorific de "comandant suprem al partidului, statului şi armatei", deşi el nu ocupă oficial aceste funcţii în prezent.

Ginerele regilor Spaniei este anchetat pentru deturnare de fonduri publice

Ginerele regilor Spaniei, Ińaki Urdangarin, soţul infantei Cristina, a fost citat să declare, în calitate de acuzat, în cazul denumit Palma Arena. Potrivit postului public de radio, Ińaki Urdangarin a fost anchetat pentru activităţile desfăşurate în cadrul institutului Noos, organizaţie care se ocupa cu sponsorizarea sportivilor.
Odată cu ridicarea secretului asupra dosarului menţionat, reiese că ginerele regilor Spaniei este anchetat de justiţie pentru deturnare de fonduri publice, prin intermediul institutului menţionat, pe care îl prezida, şi că va trebui să declare în faţa instanţei de la începutul lunii februarie.
Vestea anchetării activităţilor ducelui de Palma apare după ce anterior, într-un moment în care presa specula de ceva vreme asupra cazului Noos, Casa Regală a Spaniei lua în consideraţie limitarea titulaturii de membri ai familiei regale la regii Juan Carlos si Sofia, prinţii moştenitori Felipe şi Letizia şi infantele Leonor şi Sofia (fiicele prinţilor, n.r.), întrucît aceştia sunt singurii care trăiesc numai din bugetul de stat destinat Coroanei spaniole şi ocupă primele locuri în ordinea de succesiune la tron.
Ulterior, noul şef al Casei Regale spaniole, Rafael Spottorno, a explicat că, în urma informaţiilor referitoare la dosarul menţionat, instituţia "nu consideră exemplare" activităţile ducelui de Palma. Explicaţiile au fost date presei cu precizarea că instituţia "nu poate merge mai departe" în aprecierea comportamentului lui Ińaki Urdangarín, pe care trebuie să-l elucideze justiţia. Spottorno a mai spus că Urdangarín nu va mai participa la evenimente instituţionale, după ce decizia a fost luată de comun acord între Casa Regală şi ducele de Palma.

Unde se mai ascunde marfa de contrabandă în Rusia


Poliţia a descoperit 175 kg de caviar ascuns într-o morgă

Poliţia din Rusia a găsit o cantitate mare de caviar stocat într-un congelator dintr-o morgă din Sank Petersburg, relatează BBC. Borcane cu caviar au fost găsite şi lîngă sicrie cu cadavre pe care rudele urmau să le vadă a doua zi. Un om de afaceri care închiria o parte din morgă şi un angajat au fost arestaţi. Cei doi au spus autorităţilor că urmau să utilizeze caviarul la petrecerile de revelion.
Cele 175 de kilograme de caviar roşu şi negru provine, potrivit unor informaţii, de la specii pe cale de dispariţie. Caviarul roşu se afla în cinci containere marcate "Securitate Aviatică. Verificat". Poliţia a găsit caviar şi într-un frigider aflat în camera de odihnă a angajaţilor şi între bunurile afaceristului.
Nu se ştie deocamdată dacă cei doi vor fi puşi sub acuzare, avînd în vedere faptul că nu este ilegal să deţii caviar. Pe piaţa liberă, caviarul ar fi costat o avere. Mare parte din comerţul din Rusia se face pe piaţa neagră. Poliţia încearcă să descopere originea caviarului şi urmează să îl ancheteze pe inspectorul sanitar al spitalului.

O ţară care şi-a păstrat moneda preia şefia semestrială a UE în plină criză a euro


Danemarca nu a renunţat la coroană n în 1993, danezii au respins tratatul de la Maastricht, iar conducerea de la Copenhaga a semnat cu UE un tratat cu patru clauze speciale

Danemarca, una dintre puţinele ţări europene conduse la ora actuală de un guvern de centru-stînga, preia duminică preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene şi este hotărîtă să impună vocea celor 27 de state membre pentru rezolvarea crizei din zona euro, deşi nu face parte din aceasta, se relatează într-o analiză AFP. Acest mic regat cu o populaţie de 5,6 milioane de locuitori se va situa a priori în prima linie în lupta cu criza datoriilor din zona euro, dar riscă să fie marginalizată, la fel ca şi ceilalţi nouă membri UE (printre care şi Marea Britanie), care nu au adoptat moneda unică.
Înţeleg perfect că cele 17 state membre ale zonei euro au nevoie să ia între ele anumite decizii", a afirmat primul ministru danez, social-democrata Helle Thorning-Schmidt. "Dar este în interesul tandemului franco-german ca cei 27 să rămînă împreună şi să consulte toate statele membre atunci cînd acestea sînt vizate de hotărîrile luate" pentru că "într-o perioadă de criză trebuie să credem în instituţiile noastre", a insistat ea, citată de Agerpres.
În urma respingerii tratatului de la Maastricht prin referendumul din anul 1992, Danemarca a semnat în anul 1993 un tratat care conţine patru clauze speciale ce exclud participarea sa în anumite domenii cheie precum Apărarea sau Moneda Unică.
Premierul danez a dat asigurări că ţara sa se va strădui "să fie o punte între cele 17 şi cele 27" pentru a împiedica adîncirea prăpastiei între zona euro şi celelalte state din UE.
Sarcina se anunţă cu atît mai dificilă cu cît autoritatea preşedinţiei rotative a fost diminuată după ce prin Tratatul de la Lisabona a fost creat postul de preşedinte permanent al Consiliului European şi Marea Britanie a părăsit masa negocierilor la ultimul Consiliu European. Premierul danez, care doreşte ca Marea Britanie să rămînă în continuare "un membru activ al familiei europene", afirmă că vor trebui găsite "soluţii concrete la probleme concrete".


Omul de gheaţă. Nu cunoaşte răceala, iar portul hainelor de iarnă nu a fost niciodată o problemă pentru el. Altele sînt motivele pentru care acest om se află în atenţia medicilor. "Fenomenul" se numeşte Wim Hof, este german şi are 50 de ani. I se spune însă "Iceman" şi e suficient să priviţi pozele ca să înţelegeţi de ce. Performanţele sale, datorită yoga, sînt cunoscute în toată lumea pentru capacitatea sa incredibilă de a rezista la frig şi îngheţ. Dovadă şi aceste imagini, făcute pe un aisberg.

Cum şi de ce au ucis doi foşti poliţişti ruşi 22 de şoferi


îmbrăcaţi în uniforme, ei opreau maşinile, îi jefuiau pe şoferi, apoi îi omorau n pentru faptele lor au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă

Doi foşti poliţişti ruşi împreună cu un complice au fost condamnaţi, ieri, la închisoare pe viaţă pentru agresarea, dezbrăcarea şi uciderea a 22 de şoferi între anii 2000 şi 2007, în Moscova şi în regiuni învecinate ale capitalei ruse. Evgheni Fedorov şi Dmitri Semine, doi foşti poliţişti deveniţi şefi ai unei bande de spărgători de maşini de lux, şi Serghei Fedorov au fost găsiţi vinovaţi pentru uciderea a 22 de persoane şi pentru multiple atacuri, de către un tribunal din Moscova.
Îmbrăcaţi în uniforme de poliţişti, membrii acestei bande opreau şoferi care conduceau maşini de lux sub pretextul unor controale rutiere, confiscîndu-le astfel banii şi, în majoritatea cazurilor, ucigînd ocupanţii maşinilor, într-o manieră crudă. "Pregătirile minuţioase şi planificarea crimelor arată modalitatea de a acţiona a acestei bande în care fiecare membru avea un rol bine stabilit", se arată în textul condamnării.
Victimele erau cetăţeni originari din Rusia, Azerbaidjan, Armenia, China şi Vietnam. "Aceşti monştri l-au tîrît pe fratele meu afară din maşină, l-au bătut, sufocat, ars în timp ce era încă în viaţă, i-au luat 5.000 de dolari şi maşina Land Cruiser", a povestit o rudă a uneia dintre victime. Cei trei complici făceau parte dintr-un grup criminal important din Rusia, majoritatea membrilor fiind arestaţi, între anii 2007 şi 2009, şi condamnaţi pentru fapte similare, pedeapsa fiind asemănătoare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.