Național

Taxele şi impozitele locale ar putea fi majorate anual cu 50%

Ziarul de Vrancea
27 dec 2011 3405 vizualizări
Ministerul Finanţelor va transmite Guvernului propunerea de ridicare de la 20% la 50% a limitei pînă la care pot fi majorate impozitele şi taxele locale sau eliminarea pragului maxim actual, de 20%, cu posibilitatea ca taxele să poată fi crescute în raport cu puterea financiară a locuitorilor.

Propunerea va fi înaintată Guvernului în şedinţa de astăzi, sub forma unei ordonanţe de urgenţă. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a afirmat ieri că aceste propuneri au fost primite din partea asociaţiilor de primari. "Au fost două variante trimise de asociaţia primarilor, respectiv eliminarea cotei de 20% şi să poată majora în funcţie de puterea financiară a locuitorilor, iar a doua să majorăm de la 20% la 50%. Pînă acum, nu s-a luat nici o decizie. Ministerul Finanţelor va merge mîine (n.r. – astăzi) în guvern cu ordonanţa de urgenţă, mai sînt şi altele de aprobat", a spus Ialomiţianu, într-o conferinţă de presă. Pe de altă parte, ministrul s-a arătat îngrijorat de majorarea impozitelor şi taxelor locale într-un an electoral şi a cerut criterii de diferenţiere a creşterilor pe zone "mai dezvoltate" şi "zone mai sărace". Temerea lui Ialomiţeanu este explicabilă, avînd în vedere că majoritatea populaţiei nu va face deosebire între o decizie a consiliului local şi una a Guvernului, în condiţiile în care cele mai multe taxe şi impozite sînt stabilite de către Ministerul de Finanţe. În plus, impozitul pe locuinţă este una dintre cele mai mari taxe plătite "din mînă", astfel că este mult mai vizibil pentru contribuabili. "Vrem să fie criterii mult mai clare privind majorarea impozitelor. Sînt zone mai dezvoltate, sînt zone mai sărace. Nu poţi să te duci să majorezi impozite şi taxe cu 20% într-o zonă mai săracă, pentru că nu pot să le plătească", a spus Ialomiţianu. El a lasat astfel să se înţeleagă că Guvernul nu ar fi de acord cu o majorare de taxe la nivel local, cel puţin pentru categoriile mai sărace, adică bazinul electoral cel mai prezent la vot. În acelaşi timp, Guvernul nu poate să se opună cu desăvîrşire majorării taxelor locale, pentru că şi primarii partidelor aflate la guvernare solicită fonduri în creştere, iar Executivul s-a angajat că anul viitor va scădea deficitul bugetar la sub 3% din PIB.

Gradul de suportabilitate

În forma actuală, Codul Fiscal stabileşte că nivelul impozitelor şi taxelor locale poate fi majorat anual cu pînă la 20% de consiliile locale, judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, cu excepţia taxelor pe mijloacele de transport. În primăvara acestui an, Mediafax a anunţat intenţia Guvernului de a permite primarilor să majoreze taxele şi impozitele în funcţie de necesităţile locale şi de "gradul de suportabilitate" al populaţiei. Prevederea a fost inclusă atunci în proiectul Strategiei fiscal-bugetare a Guvernului pentru perioada 2012-2014. Documentul prevedea acordarea dreptului autorităţilor locale, prin modificarea legislaţiei fiscale, de a modifica nivelul impozitelor şi taxelor locale în funcţie de necesităţile locale şi gradul de suportabilitate al populaţiei, prin implementarea unui sistem de calcul al valorii impozabile a clădirilor şi terenurilor din intravilanul localităţilor prin raportarea la valoarea de piaţă a acestora, acolo unde aceasta este vădit mai mare decît cea determinată prin formula de calcul. Prevederea a fost însă eliminată din documentul final aprobat de Guvern, autorităţile invocînd că aceasta reprezenta doar o variantă de lucru.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.