Național

COLOANA de stiri nationale:Mai multe infracţiuni la graniţă sau control mai eficient?

Ziarul de Vrancea
23 dec 2011 673 vizualizări
Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) a informat, vineri, că se constată creşterea, în acest an, a infracţiunilor de contrabandă şi fraudă vamală cu aproximativ 85 la sută.

În perioada ianuarie - noiembrie 2011, poliţiştii de frontieră au constatat, în zona de competenţă, 22.992 fapte ilegale, dintre acestea 8.434 fapte au fost de natură penală (infracţiuni) şi 14.558 fapte de natură contravenţională, cuantumul amenzilor aplicate fiind în valoare de 4.025.412 lei.
Cele mai multe infracţiuni au fost înregistrate în domeniul migraţiei ilegale de persoane, contrabandei cu bunuri de larg consum şi fals şi uz de fals. Cea mai răspîndită infracţiune, 1.863 de cazuri, a fost cea de trecere sau tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat.  "Faţă de perioada similară a anului trecut, în acest an se constată o creştere a infracţiunilor constatate de poliţiştii de frontieră cu aproximativ 14,5%. Astfel, se constată creşterea, în acest an, a infracţiunilor de contrabandă şi fraudă vamală constatate de poliţiştii de frontieră, cu aproximativ 85%, o creştere cu 83,5% a infracţiunilor de natură economico-financiară şi o creştere cu aproximativ 32% a infracţiunilor de trecere sau tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat", precizează IGPF.
În ceea ce priveşte frontiera cea mai "activă" din punct de vedere infracţional, graniţa cu Ucraina se situează, pe primul loc, cu 1.857 fapte ilegale constatate, urmată de cea cu Ungaria, cu 1.660 fapte şi frontiera cu Republica Moldova, cu 1.373 fapte.


Şi-a ucis cumnaţii cu toporul

Un bărbat din judeţul Tucea a fost trimis vineri în judecată, în stare de arest preventiv, după ce, la sfîrşitul lunii august, şi-a atacat cumnaţii cu un topor, cei doi murind la spital din cauza rănilor foarte grave. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în 20 august, în jurul orei 21.00, bărbatul a mers în casa fratelui soţiei sale şi, în timp ce discuta cu acesta, pe fondul unor conflicte mai vechi, a luat o toporişcă şi l-a lovit de trei ori în cap, provocîndu-i multiple plăgi deshise. Soţia acestuia, aflată în apropiere, a sărit în ajutorul soţului şi l-a prins pe agresor cu mîinile de gît. Agresorul a reuşit să scape, a îmbrîncit-o pe femeie pe patul din cameră, după care, cu aceeaşi toporişcă, a lovit-o de două ori în cap. Cei doi soţi au fost transportaţi la spital. Din cauza rănilor grave, bărbatul a decedat în 8 septembrie, iar după două luni, în 21 noiembrie, a murit şi soţia sa.
Pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea comisă este detenţia pe viaţă sau închisoarea de la 15 la 25 ani. Bărbatul a mai fost cercetat anterior, pentru tentativă de omor, după ce şi-a lovit în cap un alt consătean.

Cele mai obraznice televiziuni

Televiziunile OTV, Kanal D şi Antena 3 au primit cele mai mari sancţiuni de la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) în anul 2011, cînd, pentru încălcări ale legislaţiei audiovizuale, Consiliul a aplicat un total de 112 amenzi, în cuantum peste 2 milioane de lei.
Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a declarat că în acest an CNA a aplicat mai puţine amenzi, însă cuantumul acestora a fost mai ridicat decît cel din 2010.
Televiziunile centrale au fost cele mai amendate entităţi media în 2011, primind de la CNA un total de 78 amenzi (1.600.500 lei) şi 52 de somaţii, în timp ce televiziunile locale au fost sancţionate cu doar 17 amenzi (255.000 de lei) şi 37 de somaţii. Cele mai mari sancţiuni au mers în acest an la OTV, televiziunea lui Dan Diaconescu primind 13 amenzi, în cuantum de 440.000 de lei, o somaţie şi o decizie privind obligarea radiodifuzorului de a difuza timp de 10 minute numai textul deciziei de sancţionare. Clasamentul este continuat de televiziunea generalistă Kanal D, care a primit în acest an de la CNA un total de 8 amenzi, în cuantum de 250.000 lei, şi o somaţie. Topul 3 al celor mai sancţionate televiziuni în 2011 este completat de o televiziune de ştiri - Antena 3. CNA a aplicat televiziunii controlate de familia Voiculescu un număr de 17 amenzi, în cuantum de 212.000 lei, şi 4 somaţii.

A intrat în vigoare acordul privind scutul antirachetă

Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România a intrat vineri în vigoare. "România şi Statele Unite ale Americii au plăcerea să anunţe împreună că Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România a intrat în vigoare la data de 23 decembrie 2011", a informat MAE.
Ministerul aminteşte că sistemul de interceptori de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA va fi amplasat în Baza aeriană de la Deveselu la orizontul anului 2015. "Această Bază reprezintă o contribuţie semnificativă a celor două state la eforturile NATO în domeniul apărării antirachetă", consideră MAE.
Acordul privind amplasarea în România a unor elemente ale scutului american antirachetă a fost semnat, la 13 septembrie, la Washington, în timpul vizitei preşedintelui Traian Băsescu, la un an şi jumătate de la anunţul privind participarea României la acest proiect.

Elena Udrea îşi doreşte un copil

Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, îşi doreşte un copil şi speră ca această dorinţă să i se îndeplinească în curînd, după cum a declarat ea în emisiunea "Poveştiri adevărate", care va fi difuzată în ziua de Ajun, sîmbătă, de la ora 16.30, pe postul Acasă. În cadrul emisiunii, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului a renunţat, pentru cîteva ore, la discuţiile pe teme politice şi i-a demonstrat Roxanei Ciuhulescu că se pricepe la împodobit bradul şi gătit sarmale. Elena Udrea a spus că are patru sărbători preferate: Crăciunul, Revelionul, ziua de naştere şi aniversarea datei căsătoriei. Totodată, Elena Udrea a spus că, de Crăciun, va îmbrăca o rochie roşie şi că îl va aştepta pe Moş Crăciun, căruia i-a scris deja o scrisoare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.