Național

Focuri de armă împotriva liderilor comunităţii romaneşti din Serbia

Ziarul de Vrancea
21 dec 2011 900 vizualizări
Nu se cunosc încă detalii despre atacatori şi nici dacă este vorba despre un incident cu motivaţii interetnice

Doi dintre liderii românilor din Serbia care au fost ţinta unor atacuri armate cred că la baza acestora se află motive etnice sau religioase. Ei au declarat însă că nu au fost ameninţaţi şi nici nu au fost vreodată victime ale unor incidente similare. Unul dintre aceştia este Viorel Beşu, în vîrstă de 55 de ani, preşedinte al Alianţei Românilor din Voievodina şi primar al localităţii Jankov Most. "Între duminică şi luni, la ora 2 noaptea, o persoană necunoscută a tras cu arma în casa mea. Soţia se uita la televizor şi făcea lucru de mînă cînd unul dintre gloanţe i-a trecut la cinci centimetri de cap", a relatat ieri Beşu. El a spus că a alertat imediat poliţia din localitatea Zrenianin, anchetatorii recuperînd de la faţa locului nouă gloanţe - şapte din zidul casei şi două, care trecuseră prin geam, direct din casă. "Nu ştiu cine să fi fost, nu bănuiesc pe nimeni şi nici nu ştiu vreun motiv. Bănuiesc că a fost pe considerente etnice, dar nu mi s-a mai întîmplat aşa ceva niciodată. Eu sînt sigur că cineva din sat a dat informaţii despre locul unde este casa şi aşa mai departe, dar nu ştiu cine a fost. Trăim mai departe şi vedem", a spus Beşu, primar al unei localităţi cu 500 de persoane, dintre care 370 sînt etnici români.

"Poate să fie o organizaţie fascistă"

La rîndul său, Dragoslav Mariacici, preşedinte al Partidei Democrate a Rumanilor din Serbia şi membru al Consiliului local din Zajecar, a declarat că a fost victima unui incident similar, petrecut duminică noaptea. "Cineva a tras prin geamul de la uşa casei cu arma, duminică noaptea. Noi nu am ştiut nimic pînă luni dimineaţă cînd ne-am trezit să ducem copilul la şcoală", a povestit Mariacici. El a spus că a sesizat poliţia care face investigaţii dar că nu are informaţii despre autori. "Cred că este politic şi etnic şi are legătură cu faptul că am început să construim Biserica românească", a spus Mariacici, povestind că preotul român Boijan Alexandrovic a fost chemat recent la o înmormîntare într-un sat din apropiere iar în timpul slujbei a fost ameninţat. Mariacici spune că şi soţia celui care trage clopotul la biserica românească a fost ameninţată de doi bărbaţi aflaţi într-o maşină de teren neagră. "Poate să fie o organizaţie fascistă. Eu cred că este ceva politic şi are legătură cu Biserica românească", a mai spus el.
MAE şi-a exprimat, marţi, îngrijorarea în legătură cu informaţiile privind recente agresiuni avînd ca ţintă anumiţi lideri ai minorităţii române din Serbia, precizînd că autorităţile sîrbe fac investigaţii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.