Național

Magistraţii instanţei supreme cer magistraţilor constituţionali să blocheze legea răspunderii magistraţilor

Ziarul de Vrancea
16 dec 2011 1490 vizualizări
Actul normativ reglementează o serie de abateri disciplinare ale judecătorilor şi procurorilor

Secţiile unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis, vineri, sesizarea Curţii Constituţionale pe legea răspunderii magistraţilor, adoptată joi de Senat. Anterior, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a cerut instanţei supreme sesizarea Curţii Constituţionale în cazul acestei legi.
CSM consideră că legea adoptată are prevederi care aduc atingere independenţei judecătorului, atît din perspectiva controlului asupra fondului hotărîrilor judecătoreşti, cît şi în ceea ce priveşte reanalizarea unor hotărîri definitive şi irevocabile, precum şi implicarea Executivului în declanşarea acţiunii disciplinare împotriva judecătorilor şi procurorilor.
Proiectul de lege extinde sfera abaterilor disciplinare în cazul magistraţilor, inclusiv prin introducerea sancţiunii disciplinare a suspendării din funcţie pe o perioadă de pînă la şase luni. Prin noua lege, Inspecţia Judiciară ar urma să se ocupe cu verificarea şi controlul magistraţilor.
Vor constitui abateri disciplinare: manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale, încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii, atitudinile ireverenţioase în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, personalul instanţei, inspectori judiciari, avocaţi, experţi sau martori. De asemenea, constituie abateri disciplinare desfăşurarea de activităţi publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuţiilor de serviciu, refuzul nejustificat de a primi la dosar cererile, concluziile sau actele depuse de părţi, nerespectarea de către procuror a dispoziţiilor procurorului ierarhic superior, nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privind soluţionarea cu celeritate a cauzelor, nerespectarea secretului deliberării şi a altor informaţii de aceeaşi natură.

Interzis la jocuri de tip piramidal

Absenţele nemotivate de la serviciu, imixtiunea în activitatea unui alt judecător sau procuror, folosirea funcţiei deţinute pentru a obţine un tratament favorabil din partea autorităţilor sau intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, nerespectarea în mod grav sau repetat a dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, participarea directă sau prin persoane interpuse la jocurile de tip piramidal, jocuri de noroc sau sisteme de investiţii pentru care nu este asigurată transparenţa fondurilor sînt şi ele considerate abateri disciplinare. De asemenea, nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale ori a deciziilor ICCJ, precum şi exercitarea funcţiei cu rea credinţă sau gravă neglijenţă constituie abateri disciplinare.
Sancţiuniile disciplinare care se pot aplica judecătorilor şi procurorilor, proporţional cu gravitatea abaterilor, sînt: avertismentul, diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu pînă la 20% pe o perioadă de pînă la şase luni, mutarea disciplinară pentru o perioadă de pînă la un an, suspendarea din funcţie pentru o perioadă de pînă la şase luni şi excluderea din magistratură.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
procedura, acum 4520 zile, 22 ore, 53 minute, 51 secunde
Daca sunteti corecti si judecati cinstit de ce va e frica..??? Si daca gresiti fereasca cel de sus si sunteti sanctionati atacati in instanta masura si va judecati intre voi unde CORB LA CORB NU-SI citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.