Național

Geoană şi-a găsit bagajele la uşa sediului PSD

Ziarul de Vrancea
13 nov 2011 1183 vizualizări
Comisia de Integritate a partidului s-a reunit cu 45 de minute înainte de ora la care fusese convocat Mircea Geoană şi a decis, în lipsă, excluderea sa din partid n actualul preşedinte al Senatului poate contesta hotărîrea luată "în lipsă" la un eventual congres al PSD

"Sînt absolut consternat de decizia partidului. Nu sînt cu nimic vinovat", a afirmat Mircea Geoană, care a ajuns ieri la sediul PSD după ce şedinţa Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate Morală se încheiase, deşi susţine că a ajuns mai devreme decît fusese invitat. Şedinţa Comisiei fusese programată pentru ora 13.00 iar, potrivit convocării primite de Mircea Geoană, acesta era aşteptat la ora 14.15.
Pe de altă parte, el a respins acuzaţiile ce i-au fost aduse de reprezentanţi ai PSD, apreciind că, încă de la început, s-a ştiut că "aşa-zisa rocadă" între şefia Senatului şi cea a comisiei de politică externă este imposibil de realizat şi că nu se putea încerca înlocuirea sa fără ca Puterea să preia "gratis" a doua funcţie în stat. "Nu am acceptat să predau funcţia adversarilor politici din semn de loialitate şi nu de insubordonare", a spus Geoană, adăugînd că, dacă există o garanţie că preşedinţia Senatului va fi preluată de alt coleg, nu are nici un fel de ezitare să accepte acest lucru.
El a susţinut că, din păcate, limbajul folosit de unii colegi a crescut în intensitate şi a coborît în calitate, ajungîndu-se la afirmaţii tranşante privind excluderea sa. Potrivit lui Geoană, acest tip de discuţii contradictorii au mai existat în PSD, dar, de fiecare dată, partidul a arătat necesitatea unităţii.
Ulterior, într-un comunicat, Mircea Geoană a menţionat că decizia CNAIM a PSD este nulă pentru că a fost luată fără audierea părţilor, ceea ce înseamnă, potrivit fostului preşedinte al formaţiunii, că hotărîrea nu produce consecinţe. El menţionează că prin aprobarea Statutului nou în 2010, vechea Comisie şi-a încheiat de drept existenţa şi mandatul. "Noua Comisie trebuia să analizeze sesizarea BPN în format de 9 membri, nu de 48 de membri", a explicat el.

"Petele" lui Geoană

Eşecul din decembrie 2009 nu a fost iertat de o bună parte dintre liderii PSD, care văzuseră în cîştigarea Cotroceniului de către Geoană oportunitatea revenirii PSD la guvernare. Frustrările menţinerii în opoziţie s-au materializat la Congresul PSD din februarie 2010, cînd Geoană a pierdut şefia PSD într-un mod similar celui în care a cîştigat-o în 2005: prin trădarea unor lideri de organizaţii care, în ultima secundă, au trecut în cealaltă tabără.
Iniţial, şocul înfrîngerii în faţa lui Ponta a fost îndulcit de faptul că apropiaţii lui Geoană deţineau majoritatea în noul Biroul Permanent. În plus, primele luni ale mandatului Victor Ponta la conducerea PSD au însemnat multe dezertări din PSD, majoritatea alegînd să se alăture partidului creat de un alt fost membru PSD, Gabriel Oprea. Totuşi, Ponta şi-a asigurat o oarecare linişte în partid, decapitînd o parte din liderii de organizaţii încă fideli lui Geoană, astfel că o eventuală revanşă a fost amînată.
Conflictul a ajuns la apogeu cînd, sătul de "jucăriile" prezidenţiabile ale lui Geoană, Ponta a decis înlocuirea acestuia de la preşedinţia Senatului, BPN a aprobat, însă Geoană a refuzat. A fost picătura care a umplut paharul răbdării lui Ponta, care, înainte ca Geoană să fie judecat, statutar, în forurile partidului, a decretat că fostul şef social-democrat nu mai are loc în PSD.
Rămîne de văzut dacă Geoană va contesta decizia Comisiei într-un Congres al PSD, aşa cum prevede Statutul, şi dacă cei din conducerea partidului vor decide să îl excludă din formaţiune.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.