Național

COLOANA: Fostul şef al ANOFM, trimis în judecată

Ziarul de Vrancea
9 nov 2011 510 vizualizări
Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), Silviu Bian, a fost trimis, ieri, în judecată, în stare de arest preventiv, acesta fiind acuzat de procurorii anticorupţie de luare de mită, în formă continuată.

Alături de acesta va mai fi judecată şi Alexandra Maria Ţichindelean, director al Organismului Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul ANOFM (OIPOSDRU), pe care procurorii o acuză de luare de mită, precum şi directorul executiv al Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Rîşnov, Cristache Ristea, pentru complicitate la luare de mită în formă continuată. În rechizitoriu, procurorii anticorupţie notează că Bian a primit suma totală de 1.058.500 de lei, echivalentul a aproximativ 250.574 de euro şi 22.000 de euro de la opt angajaţi în cadrul proiectelor PACSPO şi ICAR pentru a vira 25% din costul proiectelor reprezentînd cofinanţarea acestora din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Funcţionarii respectivi, arată anchetatorii, făceau parte din echipa de implementare a proiectelor şi erau angajaţi pe bază de contracte civile la o societate comercială parteneră în cadrul acestor proiecte iar refuzul lui Bian de a aloca contribuţia din fonduri publice ar fi avut drept consecinţă întreruperea proiectelor şi, implicit, privarea respectivilor funcţionari de retribuţiile primite pentru activităţi în cadrul proiectelor.
Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Bucureşti.

Spor demografic pozitiv în luna septembrie

Institutul Naţional de Statistică anunţă că în septembrie sporul natural a fost pozitiv, faţă de luna anterioră înregistrîndu-se cu 358 mai mulţi născuţi vii decît persoane decedate. Astfel, în luna septembrie s-au născut 18.031 de copii (10,3 născuţi-vii la 1.000 de locuitori) cu 2.192 mai puţini decît în luna august, iar numărul persoanelor care au decedat în luna septembrie a fost de 17.673 (10,1 decedaţi la 1.000 locuitori) cu 1.403 decedaţi mai puţini decît în luna august, potrivit unui comunicat de ieri al INS. Sporul natural a fost pozitiv în luna septembrie, în creştere cu 358 de persoane (născuţii-vii avînd un excedent faţă de decedaţi) la fel ca în luna august cînd a fost de 1.147 de persoane. Numărul copiilor cu vîrstă sub un an care au decedat în luna septembrie a fost 110. La oficiile de stare civilă s-au înregistrat, în septembrie, 15.033 de căsătorii, în scădere cu 5.127 comparativ cu luna precedentă. Prin hotărîri judecătoreşti definitive s-au pronunţat 2.336 de divorţuri, cu 911 mai puţine decît în luna august. Numărul născuţilor-vii a fost mai mic cu 562 în luna septembrie faţă de aceeaşi lună din 2010, iar numărul persoanelor care au decedat a fost mai mic cu 1.392 faţă de luna septembrie 2010. Sporul natural a fost pozitiv în luna septembrie 2011, de 358 persoane şi negativ în luna septembrie 2010, de 472 de persoane.

Copilul de doi ani care ar fi fost violat, rănit de mamă cu coada unei linguri din lemn?

Copilul de doi ani din Arad, internat cu răni specifice unei agresiuni sexuale, ar fi fost rănit, de fapt, de către mama sa, care ar fi încercat să îi aplice un tratament pentru iritaţii în zona anală folosind untură de porc şi coada unei linguri din lemn, afirmă surse din rîndul anchetatorilor. Potrivit surselor citate, tatăl vitreg şi un amic al acestuia, care fuseseră suspecţi în acest caz, au fost testaţi cu poligraful, rezultatul relevînd că sînt sinceri cînd neagă că l-ar fi rănit pe copil. În urma audierii celor doi, poliţiştii au decis şi testarea la poligraf a mamei, care a recunoscut astfel că i-a aplicat copilului un tratament cu untură de porc în zona anală. Femeia le-a declarat anchetatorilor că băieţelul avea o iritaţie în zona anală şi că a folosit untură de porc pentru calmarea durerilor, însă a aplicat untura cu coada unei linguri din lemn. Poliţiştii continuă cercetările şi urmează să stabilească încadrarea juridică a faptei mamei, în funcţie de concluziile medicilor legişti, care urmează să fie înaintate anchetatorilor. Băieţelul în vîrstă de doi ani a fost internat, la sfîrşitul săptămînii trecute, la Spitalul Judeţean Arad, cu leziuni grave, specifice unei agresiuni sexuale.
"Sîngera abundent în anus şi a fost introdus imediat în operaţie. Era în stare gravă, dar s-a reuşit stabilizarea", declara Teodora Olariu, managerul spitalului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.