Național

Topul celor mai "culturale" oraşe din Romania

Ziarul de Vrancea
8 nov 2011 854 vizualizări
Oraşe mici precum Sfîntu Gheorghe, Tîrgovişte sau Miercurea Ciuc (toate cu o populaţie sub 100.000 de locuitori) se situează în topul primelor 15 oraşe din ţară, din punct de vedere al indicelui vitalităţii culturale locale, relevă rezultatele unui studiu de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi dat ieri publicităţii.

Pe primul loc într-un top sui generis se situează Cluj-Napoca, cu un indice de vitalitate culturală de 1,09, urmat de Sibiu, cu 0,88, Sfîntu Gheorghe - 0,86, Timişoara - 0,84, Alba Iulia - 0,57, Iaşi - 0,56, Bistriţa - 0,52, Tîrgovişte - 0,47, Miercurea Ciuc - 0,44, Tg. Mureş - 0,36, Constanţa - 0,34, Oradea - 0,33, Craiova - 0,27, Piatra Neamţ - 0,25 şi Braşov - 0,17. Studiul a luat în considerare infrastructura culturală, resursele umane specializate, cheltuielile bugetare pentru cultură, participarea la activităţi culturale, economia creativă şi sectorul nonprofit. De asemenea, studiul evidenţiază relaţia directă între atenţia pe care o acordă culturii autorităţile locale şi performanţele culturale ale oraşului respectiv, exemple grăitoare fiind Sfîntu Gheorghe, care deţine cea mai mare pondere a bugetului acordat culturii din bugetul local, şi Tîrgovişte, depăşind cu mult indicele cheltuielilor locale pentru cultură din oraşe mari precum Cluj-Napoca, Iaşi sau Constanţa. Potrivit studiului, foarte importante sunt nucleele culturale sau creative, Sfîntu Gheorghe putîndu-se lăuda cu o casă de cultură ce seamănă mai mult cu un Centru cultural, care găzduieşte coruri şi formaţii de muzică populară, o echipă teatrală, un ansamblu de dans popular, Uniunea artiştilor plastici amatori, cluburi culturale, şi organizează festivaluri de dans, muzică şi film.
Municipiul Bucureşti nu a fost inclus în această analiză. Dezvoltarea economică generală şi mai ales dezvoltarea economiei creative sînt extrem de profitabile pentru dezvoltarea sectorului cultural, cu o sincronizare aproape perfectă, oraşele mari cu o dinamică economică intensă (Cluj Napoca, Timişoara, Oradea, Constanţa, Sibiu) fiind şi principalii poli de creştere ai economiei creative, bazată preponderent pe apariţia şi difuzia produselor culturale.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.