Național

Proiectul de buget pe 2012 va fi gata peste zece zile

Ziarul de Vrancea
6 nov 2011 474 vizualizări
Puterea să facă un "efort consistent", recomandă secretarul general al PDL, referindu-se la votul care va urma în Parlament n premierul respinge voalat posibilitatea majorării salariilor şi pensiilor

Guvernul va încerca să finalizeze bugetul în zece zile, iar printr-un "efort consistent" al puterii acesta să fie adoptat de Parlament pînă la sfîrşitul lunii decembrie, afirmă secretarul general al PDL, Ioan Oltean. "Guvernul va încerca să finalizeze în zece zile bugetul, în aşa fel încît pînă în a doua parte a lunii noiembrie acesta să fie comunicat Parlamentului, iar Parlamentul să încerce printr-un efort consistent, mai ales din partea puterii, pînă la sfîrşitul lunii decembrie să-l adopte, astfel încît la începutul anului viitor România să aibă bugetul adoptat", a declarat Oltean.
El a salutat modul în care a avut loc dialogul puterii cu reprezentanţii CE şi FMI, spunînd că acesta a fost "extrem de constructiv". "Discuţiile sînt de natură a contura un deficit financiar de 1,9 la sută cu posibilitatea, în funcţie de ce se va întîmpla în perioada următoare, ca acesta să ajungă la 2,5 la sută. Bugetul se va construi pe un deficit financiar de 1,9 la sută", a spus Ioan Oltean.
Creşterea economică luată în calcul se situează între 1,7 şi 2,7 la sută, lăsînd posibilitatea unei mişcări pe parcursul anului 2012 în funcţie de evoluţia economică în plan european şi naţional. Există posibilitatea ca în 2012 să se revină la salariile avute înainte de diminuarea din 2010 şi să poată fi aplicată întocmai Legea pensiilor, dar acest lucru va depinde de evoluţia economică, a mai spus Oltean.

Guvernul forţează un deficit de 1,9%

Primul-ministru Emil Boc a subliniat însă că bugetul pe anul 2012 nu va conţine măsuri populiste. El a răspuns astfel unei întrebări despre o cifră exprimată de vicepreşedintele UDMR Laszlo Borbely referitoare la oferirea de garanţii potrivit cărora pensiile şi salariile din sectorul bugetar vor creşte la un moment dat în 2012.
"Am discutat deja filosofia bugetului pe 2012 şi în această săptămînă vom intra în fază finală în cadrul negocierilor cu CE, FMI şi BM. Din nou va fi vorba de o asumare responsabilă de către Guvern a destinului României. Asumarea responsabilă înseamnă că nu e loc de populism şi derapaje economice sau loc pentru experimente pe seama interesului ţării. Limita maximă de deficit este potrivit angajamentelor europene 3% din PIB. Datorită incertitudinilor care există în Europa pe pieţele financiare, datorită incertitudinilor legate de costurile de finanţare a deficitului României şi mă refer aici la guvern, voi propune în calitate de prim-ministru şi coaliţiei şi parlamentului un proiect care să pornească de la un deficit de 1,9% ca o manieră responsabilă de a gestiona viitorul României în perioada imediat următoare. Acestă propunere prudentă răspunde nevoii de stabilitate a ţării şi de a ne pregăti de cazul în care lucrurile se înrăutăţesc în Europa", a spus Boc.
El a precizat că, în cazul în care situaţia economică internaţională nu se va înrăutăţi, România îşi poate majora deficitul bugetar în interiorul marjei de 3%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.