Național

O femeie solicită statului roman daune morale de 13,6 miliarde de euro

Ziarul de Vrancea
10 oct 2011 816 vizualizări
Fiica unui fost deţinut politic a dat statul în judecată pentru cei 13 ani petrecuţi de tatăl său în închisorile comuniste şi a cerut daune morale de peste 13,6 miliarde de euro. Luminiţa Andrei, fiica fostului deţinut politic Stelian Chiper Băltăţescu, s-a prezentat ieri la Tribunalul Braşov, unde urma să aibă loc ultima înfăţişare în dosarul intentat împotriva statului, instanţa rămînînd în pronunţare

Fiica lui Băltăţescu a solicitat statului român, în aprilie 2011, despăgubiri de peste 13,6 miliarde de euro, conform unui calcul făcut de tatăl ei înainte ca acesta să moară, în 2003.
"Este un calcul făcut de tatăl meu. Tot timpul spunea că va da statul în judecată pentru tot ce a pătimit şi pe fiecare membru al PCR pentru că toţi s-au lepădat de cei care au suferit şi au aplaudat frenetic la congrese între anii '45 şi '89. Am luat în calcul cei circa 4 milioane de membri de partid din '89 fără a se lua în calcul UTC-iştii, informatorii, securiştii şi am înmulţit cu cei 13 ani şi 5 luni pe care tatăl meu i-a petrecut în închisorile comuniste şi cu raţia minimă de 3 lei a unui deţinut. A dat o sumă de 13,6 miliarde de euro. Atît a ieşit", a declarat Luminiţa Andrei.
În mai 1942, Stelian Chiper Băltăţescu s-a înscris voluntar în Regimentul 9 Infanterie, iar în 15 august a ajuns pe frontul rusesc. A participat la luptele de la Cotul Donului, unde a fost rănit, iar în noiembrie 1942 a căzut prizonier împreună cu alţi 5.000 de ofiţeri şi soldaţi români, ajungînd în lagărul de la Oranki, dar şi la Susdal şi Gronki. Potrivit fiicei acestuia, Băltăţescu a fost urmărit de Securitate, din 14 octombrie 1948, cînd a fugit în apropiere de Rîmnic, unde şi-a săpat o grotă sub o cocină de porci. Acolo a stat pînă pe 24 martie 1949, cînd a fost prins de oamenii Securităţii, apoi a ajuns în mai multe penitenciare din România.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Alt nedumerit, acum 4586 zile, 20 ore, 54 minute, 1 secunda
Si la asa articol, v-ati gasit mai gurnalistilor, sa puneti tocmai poza cu Ceausescu in inchisoare ??? De aici as intelege ca Ceasca a fost cumva coleg de suferinta cu Dn Baltatescu....Sunteti varza citeste integral
nedumeritu", acum 4587 zile, 6 ore, 27 minute, 35 secunde
sa-i plateasca regele cu gasca lui de puturosi!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.