Național

Bugetarii care şi-au cîştigat drepturile în instanţă vor primii toţi banii în 2016

Ziarul de Vrancea
21 sep 2011 1076 vizualizări
Decizia a fost luată de Comisia de Buget-Finanţe, proiectul urmînd să treacă prin plenul Camerei Deputaţilor

Deputaţii din Comisia de Buget-Finanţe au decis ieri să prelungească termenul de plată a drepturilor cîştigate în justiţie de către bugetari de la 31 decembrie 2012 – cît era prevăzut în OUG 71/2009 - la 31 decembrie 2016. De asemenea, ar urma să se modifice şi procentele anuale de returnare a sumelor respective.
"Plata sumelor prevăzute prin hotărîri judecătoreşti avînd ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pînă la 31 decembrie 2011, se va realiza după o procedură de executare care începe astfel: în anul 2012 se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu, în anul 2013 se plăteşte 10% din valoarea titlului executoriu, în anul 2014 se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu, în anul 2015 se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu iar în 2016 se plăteşte 35% din valoarea titlului executoriu", potrivit raportului preliminar adoptat în unanimitate de Comisia de Buget-Finanţe. Deputaţii au adus această modificare în condiţiile în care OUG nr. 71/2009 prevedea că sumele devenite executorii pînă la data de 31 decembrie 2009 erau plătite astfel: în anul 2010 - 34% din valoarea titlului executoriu, în 2011- 33%, în 2012 - 33%.
Preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe, deputatul UNPR Maria Eugenia Barna, a declarat că această modificare era necesară pentru ca Guvernul să se încadreze în deficitul bugetar stabilit pentru acest an şi pentru anii următori. La acest proiect, Camera Deputaţilor este forul decizional.
Suma totală aferentă titlurilor executorii obţinute de bugetari pînă la 31 decembrie 2010 era indicată la circa 7,5 miliarde lei, astfel că anul viitor ar trebui plătite titluri în sumă de circa 3 miliarde lei, reprezentînd 0,5% din Produsul Intern Brut estimat pentru 2012, inclusiv inflaţia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
dixxy, acum 4606 zile, 14 ore, 52 minute, 36 secunde
Pentru cei care au iesit la pensie si pentru cei care urmeaza sa iasa la pensie, aceasta lege va avea ca urmare si primirea unei pensii mai mici, intrucat aceasta se stabileste in functie de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.