Național

Băsescu: Daţi drumul la exploatările de argint şi de aur!

Ziarul de Vrancea
18 sep 2011 801 vizualizări
El susţine că specialiştii l-au asigurat asupra purităţii apelor reziduale, motiv pentru care îi va "invita" să bea primii apă din iazul de decantare de la Roşia Montană

"Guvernul trebuie să acceseze fondurile europene pe care le are la dispoziţie şi să dea drumul la investiţii şi la locuri de muncă - dă, domne, drumul la exploatările de argint şi de aur!", a declarat preşedintele Traian Băsescu, invitat la emisiunea "După 20 de ani", difuzată ieri de ProTV. Preşedintele susţine că specialiştii l-au asigurat că în ceea ce priveşte cantitatea de cianură în urma exploatărilor aurifere aceasta va fi mai mică decît cea dintr-o cafea, motiv pentru care îi va "invita" să bea primii apă din iazul de decantare de la Roşia Montană.
"Proiectul de la Roşia Montană este proiectat pentru cinci părţi pe milion cianuri. Exact la nivelul la care este cea mai modernă exploatare auriferă din lume probabil, cea din Suedia, care are acest nivel de poluare, de cinci părţi pe milion. Am văzut specialişti care spun că în cafea sînt şase părţi pe milion cianuri. Eu o să îi invit, cînd începe exploatarea, dacă va începe, să fie primii care beau apă separată din iazul de la Roşia Montană să ne demonstreze că apa nu are cianuri la nivel toxic", a declarat Traian Băsescu. El a subliniat că există o directivă europeană care stabileşte că începînd din 2018 în exploatările de aur în iazurile de decantare nu pot fi densităţi de cianuri mai mari de zece părţi pe milion.
Şeful statului a mai atras atenţia asupra faptului că el se numără printre cei care susţin renegocierea contractului de la Roşia Montană. "În spatele acestei companii sînt cel puţin trei mari fonduri de investiţii americane şi europene. Cum explicăm acestor investitori că din '97 pînă acum apar în 2011 politicieni români care vin şi spun: trebuie să mai facem studii?", a precizat Băsescu. În context, el a spus că miniştrii, în România, nu plătesc niciodată pentru ceea ce nu reuşesc să facă.


Preşedintele spune că a survolat Roşia Montană, dar a arătat poze de la altă exploatare auriferă

Unul din ziarele de la Bucureşti a publicat fotografii făcute de Traian Băsescu, cu precizarea că sînt de la Roşia Montană. Însă pozele prezentate sînt de la exploatarea de la Roşia Poieni, informează HotNews. Între cele două locuri sînt cam 10 kilometri. Roşia Montană nu arată încă aşa, cu suprafeţe mari fără vegetaţie şi cu lacurile de decantare pline. Aici, lacul cu cianuri de 600 de hectare va fi al cincilea lac de munte ca suprafaţă din România.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.