Național

Portretul ultraortodoxului roman: bătrîn, sărac, needucat

Ziarul de Vrancea
15 sep 2011 695 vizualizări
Deşi 90% dintre romani se consideră credincioşi practicanţi, doar 3% dintre conaţionali îmbrăţişează opţiuni religioase conservatoare

Peste jumătate dintre romani sînt de acord cu proiectul Catedralei Mîntuirii Neamului, dar majoritatea crede că finanţarea ar trebui să provină majoritar sau doar din banii Bisericii, arată un studiu realizat de Fundaţia Soros.
Astfel, 27% dintre romani declară că sînt total de acord cu proiectul Catedralei Neamului, 34% sînt mai degrabă de acord, 29% sînt împotriva sau mai degrabă împotrivă, iar 10% încă nu au o opinie. În schimb, atunci cînd vine vorba de finanţare, procentul se inversează: cei mai mulţi dintre respondenţi - 32% - au ales răspunsul "Catedrala ar trebui să fie construită doar cu banii Bisericii", iar alţi 26% spun că cea mai mare parte a fondurilor ar trebui să fie din banii Bisericii. De cealaltă parte, doar 20% sînt de părere că majoritatea finanţării ar trebui să fie publică, în timp ce numai 10% dintre romani cred că proiectul ar trebui să fie integral finanţat de stat.
Proiectul Catedralei are mult mai mulţi susţinători în mediul rural decît în cel urban, iar sprijinul pentru proiect creşte odată cu creşterea vîrstei şi scade semnificativ dacă nivelul de educaţie este mai ridicat, arată studiul realizat de Fundaţia Soros, citat de Hotnews.

La urne, credincioşii n-au nevoie de "duhovnic"

Cercetarea a mai scos în evidenţă un aspect relevant: scăderea puternică a numărului celor care cred că Biserca Ortodoxă ar trebui finanţată de la bugetul de stat. Astfel, dacă în anul 2000, 74% dintre romani erau de părere că BOR trebuie finanţată din bani publici, în iunie 2011, doar 54% mai erau de acord, parţial sau total, cu acest lucru. Deşi 73% dintre cetăţenii romani spun că au încredere multă sau foarte multă în Biserică, 81% nu sînt de acord ca preoţii să sfătuiască oamenii cu cine să voteze, potrivit studiului citat.

Trei din cinci romani se roagă zilnic

Romanii se declară practicanţi religioşi: 90% dintre concetăţenii noştri spun că merg la Biserică măcar la sărbătorile importante, 70% dintre ei contribuie cu bani la Biserică, iar pentru 61% rugăciunea face parte din viaţa de zi cu zi. Studiul realizat de Fundaţia Soros arată că doar 3% dintre romani îmbrăţişează total opţiuni conservator-religioase, precum finanţarea bisericii din surse publice, susţinerea pentru construcţia Catedralei Mîntuirii Neamului, susţinere pentru predarea religiei în şcoală, îngrădirea avortului prin lege şi sporirea influenţei religiosului asupra politicului. 9% dintre romani împărtăşesc cel puţin patru dintre cele cinci opinii de mai sus.
Acest procent total de aproximativ 12% conversatori-religioşi reprezintă o minoritate pasivă şi cu resurse puţine. Astfel, 30% dintre cei cu venituri foarte mici (sub 400 lei) susţin puternic opiniile de mai sus, faţă de doar 10% dintre cei cu venituri mari (2.000 - 4.000 lei) şi 6% dintre cei cu venituri foarte mari (peste 4.000 lei).  După nivelul de educaţie, conservator-religiosii sînt 22% între cei cu studii primare, 10% între cei cu studii medii şi 7% între cei cu studii superioare. Ca vîrstă, ponderea lor este peste media naţională doar în rîndul celor peste 60 de ani (16%) şi scade la 8% între tinerii sub 30 de ani. Datele au fost culese, în perioada 01 - 21 iunie 2011, de compania Internaţional Brand Consultants, pe un eşantion de 1.204 persoane, cu o eroare de plus, minus - 2,9%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
iii, acum 4608 zile, 1 ora, 47 minute, 38 secunde
...EXTRAORDINAR SONDAJUL...FANTASTIC...,CINSTE ACELEI FUNDATII...,SA NU MAI ZIC,UN ARTICOL ATAT DE BINE RELIZAT.....,MAI ZIARUL DE VRANCEA PUPATOR DE CURURI PDL-ISTE...,PAI ASTA ESTE ARTICOL MAI citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.