Național

"Cetăţeanul de onoare" Benone Sinulescu, căzut în dizgraţia Primăriei Buzău

Ziarul de Vrancea
9 sep 2011 726 vizualizări
Motivul "divorţului": la ceasul Primăriei răsună o melodie compusă de Sinulescu, fără ca artistului să-i fie plătite drepturile de autor

Artistul Benone Sinulescu şi autorităţile din Buzău sînt în conflict după ce cîntăreţul a cerut o taxă pentru folosirea melodiei "Cît e Siriul de mare", care se aude la ceasul din Primăria oraşului. Potrivit viceprimarului oraşului Buzău, Fănică Bîrlă, în urmă cu cîteva zile, în urma unei reclamaţii, Uniunea Compozitorilor din România a trimis o adresă prin care municipalităţii buzoiene i se cere să achite o taxă lunară de 500 de lei pentru melodia "Cît e Siriul de Mare", care se aude, la oră fixă, la ceasul din Primăria oraşului Buzău, acesta fiind cîntecul care l-a consacrat pe Benone Sinulescu, originar din Buzău. Viceprimarului Buzăului a declarat, vineri că va analia situaţia şi că în funcţie de rezultate va decide dacă primăria va achita această taxă sau va renunţa la cîntecul care se aude în centrul oraşului de cîţiva ani atunci cînd este oră fixă. "Trebuie să luăm o decizie, să vedem dacă domnul Sinulescu are drept de exclusivitate pe această melodie instrumentală care se aude la ceasul din primărie, să vedem dacă dumnealui este compozitorul. Nu e un scandal, dar moral ne-am pus problema, pentru că noi l-am onorat, se aude cîntecul dumnealui în centrul Buzăului. În plus, l-am făcut cetăţean de onoare. El e supărat pe tot Buzăul şi nu îl înţelegem", a afirmat Bîrlă.
Contactat telefonic, artistul Benone Sinulescu a negat că el ar fi depus plîngere la Uniunea Compozitorilor pentru perceperea unei taxe pentru melodie, spunînd însă că dacă primăria va da aceşti bani el îi va dona unei şcoli de nevăzători.
Artistul şi-a manifestat, însă, nemulţumirea că edilii locali buzoieni nu participă la manifestările la care el este invitat. "Festivalul «Cît e Siriul de Mare» este unul care se respectă, care respectă afişul, nu se cîntă porcărele. La acest spectacol unul nu a venit anul acesta, dar la Cislău, unde s-au bătut maneliştii anul acesta, toţi s-au dus. Ei spun că mi-au făcut cinste că este cîntecul meu la primărie, însă ar fi trebuit să mă întrebe şi pe mine dacă îmi conviune orchestraţia. E cîntecul pe care eu îl cînt de 55 de ani. Nu că nu aş fi fost de acord, dar să mă fi întrebat şi pe mine".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.