Național

Cîţi bani rămîn în ţară de la Roşia Montană

Ziarul de Vrancea
8 sep 2011 672 vizualizări
4,2 miliarde de dolari este suma avansată de reprezentanţii investitorului canadian, care nu se arată foarte dispus să majoreze beneficiile părţii romane

Reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) sînt dispuşi la orice discuţii cu oficialii statului privind beneficiile din proiectul de la Roşia Montantă, dar participaţia României este deja "competitivă", a declarat ieri directorul tehnic al companiei, Cecilia Szenesy. "Sîntem dispuşi la orice discuţii, dar deja participaţia statului este competivivă, avînd în vedere că 56% din beneficiile acestui proiect rămîn în România. Acest procent de 56% este comparativ cu cele obţinute de ţări din Europa de vest", a afirmat Szenesy. Solicitată să explice ce înţelege "prin 56% din beneficii", Szenesy a afirmat că acestea reprezintă tot ce va încasa statul român din taxe, impozite, redevenţe, precum şi sumele din vînzarea aurului şi argintului.
Echivalentul a 56% din beneficiile exploatării de la Roşia Montană este 4,2 miliarde dolari, potrivit unei prezentări a Ceciliei Szenesy. Potrivit acesteia, veniturile din vînzarea aurului şi argintintului de la Roşia Montană se ridică la 7,5 miliarde dolari. Solicitat să spună la cîte tone de aur va avea dreptul România din acest proiect, Dorin Găman, director în Ministerul Economiei, nu a răspuns.
Potrivit Ceciliei Szentesy, de la Roşia Montană se vor extrage 245 de tone de aur şi 900 de argint. "Sînt 314 tone de aur şi 1.500 de argint la Roşia Montană - rezervele din pămînt. Se pierde 20% în exploatare, deci o să extragă 245 de tone de aur şi 900 de argint", a afirmat aceasta.

Ministerul Economiei este de acord cu exploatarea

RMGC ia în calcul un preţ mediu al aurului de 900 dolar pe uncie. Szenesy a precizat că această cotaţie reprezinţă o medie a ultimilor ani, şi nu preţul actual al aurului pe pieţele internaţionale.
Preşedintele Traian Băsescu a mers, în urmă cu o săptămînă, la Roşia Montană, unde a declarat că proiectul de exploatare a aurului a stat îngropat din 1997 din cauza laşităţii politicienilor, care "nu au vrut să îi doară capul". De asemenea, Băsescu afirma în luna august că acordul pentru exploatarea aurului "trebuie făcut", dar "cu condiţia să fie renegociată partajarea beneficiilor". RMGC este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român controlează 19,31% din acţiuni, prin firma Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,23% din titluri. În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.
Ministerul Economiei este de acord cu exploatarea zăcămintelor de la Roşia Montană dacă proiectul obţine autorizaţiile de mediu, a declarat ieri secretarul de stat în Ministerul Economiei, Claudiu Stafie. "Problema proiectului Roşia Montană e la Ministerul Mediului. Compania trebuie să obţină autorizaţia de mediu şi după aceea vom vorbi de exploatarea în sine. MECMA doreşte exploatarea", a afirmat Stafie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
vipera s., acum 4614 zile, 15 ore, 1 minut, 24 secunde
ialomiteanu,muntele de aur din Ardeal este al tau,cum poti sa spui ca esti de-acord cu exploatarea,...vezi ca poporul fierbe din cauza nesabuintelor tuturor guvernelor care au vandut Romania,mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.