Național

Unde să-ţi finalizezi studiile post-universitare

Ziarul de Vrancea
7 sep 2011 3692 vizualizări
Potrivit noii încadrări, cele mai mari patru centre universitare, Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timişoara, concentrează 85% din oferta de locuri la doctorat şi 65% din cea pentru studii de master

Cifra de şcolarizare alocată studiilor universitare pentru doctorat în anul academic 2011-2012 este de 3.452, locuri la această formă de pregătire primind şi instituţiile de învăţămînt superior clasificate ca universităţi centrate pe educaţie, potrivit unui ordin emis ieri de ministrul Educaţiei. Fiecare dintre instituţiile de învăţămînt superior cu studii doctorale va organiza în premieră, în această toamnă, concurs de admitere. Din totalul locurilor pentru doctorat, aproape 85% au fost repartizate instituţiile de învăţămînt superior clasificate ca universităţi de cercetare avansată şi educaţie. Cele 12 universităţi din această categorie au în total 2.905 locuri pentru concursul de doctorat.

Cele mai multe locuri pentru doctorat sînt la Universitatea din Bucureşti - 553, Universitatea Politehnica din Bucureşti - 500, Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca - 452 şi Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi - 330, restul instituţiilor avînd între 70 şi 270 de locuri.
Instituţiile de învăţămînt superior clasificate ca universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică, respectiv universităţi de educaţie şi creaţie artistică au în total 470 de locuri pentru concursul la studii doctorale, cele mai multe, respectiv 55, fiind la Universitatea de Vest din Timişoara, la Informatică.
Chiar şi instituţiile de învăţămînt superior clasificate ca universităţi centrate pe educaţie au posibilitatea să organizeze şcoli doctorale pentru programe performante, ele avînd la concurs 77 de locuri, cele mai multe la Universitatea "Petrol - Gaze" din Ploieşti, Inginerie chimică - 19.

Peste 35.000 de locuri la master

Universităţile vor avea în anul academic 2011-2012 peste 35.000 de locuri la master, din care 65% sînt în universităţi de cercetare avansată şi educaţie, cele mai multe fiind la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.
Ministerul arată că cele mai multe locuri la master în cadrul celor 12 universităţi de cercetare avansată şi educaţie sînt la Universitatea din Bucureşti - 4.260 şi la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca - 4.000, urmate de Universitatea Politehnica din Bucureşti - 3.900, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi - 2.600, Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi - 1.920, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca - 1.490, ASE Bucureşti - 1.900 şi Universitatea Politehnica din Timişoara - 1.550. Cele mai puţine locuri la master sînt la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi - 140, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca - 120 şi Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti - 70.
Pentru instituţiile de învăţămînt superior clasificate ca universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică, respectiv universităţi de educaţie şi creaţie artistică au fost alocate în total 10.370 de locuri, fiind vorba de 27 de instituţii. Cele mai multe locuri sînt la Universitatea din Craiova - 1.550, Universitatea "Transilvania" din Braşov - 1.270, Universitatea de Vest din Timişoara - 1.040, restul avînd sub o mie de locuri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.