Național

Ministerul de Externe despre închisorile CIA:

Ziarul de Vrancea
7 sep 2011 479 vizualizări
In replică, oficialul european, care a formulat luni noi acuzaţii la adresa ţării noastre, susţine că va face publice documentele incriminatoare

România consideră "nefondate" afirmaţiile Comisarului pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, privind existenţa unui centru de detenţie ilegal al CIA în apropiere de Bucureşti, în 2003, a declarat ieri Ministerul român de Externe. "Autorităţile române şi-au exprimat în numeroase rînduri poziţia cu privire la aceste afirmaţii pe care le consideră nefondate", afirmă ministerul ca răspuns la întrebările AFP.
"Credibilitatea şi veridicitatea informaţiilor şi surselor, aşa cum au fost preluate în comentariul lui Hammarberg, nu pot fi verificate", continuă ministerul.
Hammarberg a somat luni Polonia, România şi Lituania să explice folosirea pe teritoriul lor a unor închisori ale CIA. El a explicat că unul dintre centrele secrete ale agenţiei americane a fost deschis în apropiere de Bucureşti la 23 septembrie 2003 şi a funcţionat mai mult de doi ani.

"Mă bucur că articolul a generat interes în Romania"

Într-o declaraţie remisă luni seara, Thomas Hammarberg anunţă că va face publice documente care să susţină concluzia sa potrivit căreia în România a existat o închisoare secretă a CIA. El se declară încurajat de faptul că articolul pe care l-a publicat luni referitor la cooperarea europeană cu CIA "a generat un asemenea interes în România". Hammarberg spune în declaraţia citată că a revizuit descoperirile făcute de raportorul Dick Marty, că a studiat cu atenţie probele din anumite procese, în mod special pe cele depuse de avocaţi ai unora dintre deţiunuţii CIA şi că a studiat date ale unor companii aeriene şi documente oficiale făcute publice în SUA în baza legii liberului acces la informaţii, precum şi informaţiile apărute în presă sau publicate de diferite ONG-uri sau surse din cadrul CIA. "Pe baza acestui corp substanţial de probe am ajuns la concluzia că o închisoare secretă a CIA a existat în România, de la începutul lui septembrie 2003. Avioane CIA folosite la extrădări au aterizat de mai multe ori la Bucureşti timp de peste doi ani, perioadă care a coincis cu transferurile de deţinuţi CIA", spune Hammarberg. El menţionează că a alăturat anumite "elemente factuale", fiind însă necesară o investigaţie la nivel de procuror.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.