Național

Basescu a ales aurul

Ziarul de Vrancea
29 aug 2011 746 vizualizări
Prezent ieri la Rosia Montana, presedintele si-a reafirmat sprijinul pentru proiectul minier, intr-o atmosfera tensionata

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri la Rosia Montana, ca e un sustinator al proiectului minier "nu de azi, de ieri", amintind ca a fost acolo si în campania electorala pentru a se informa. El le-a sugerat reprezentantilor companiei miniere sa gaseasca modalitati sa prezinte proiectul pe televiziunile nationale. "România trebuie informata. Populatia nu e vinovata ca e reticenta, pentru ca e neinformata. V-as recomanda sa investiti mai mult în transferul de informatie", a spus Traian Basescu. Presedintele a adaugat ca proiectul minier de la Rosia Montana este explicat, de cele mai multe ori, de catre persoane care nu stiu ce înseamna acest proiect si care poate nici nu au fost la Rosia Montana. Seful statului a spus ca România trebuie sa-si relanseze "mineritul nesubventionat". El a afirmat ca ar trebui luata o decizie cit mai repede cu privire la proiectul minier de la Rosia Montana deoarece s-a vorbit foarte mult despre acesta.
La finalul întilnirii, Traian Basescu a primit din partea reprezentantilor unui ONG al localnicilor o lista cu 2.500 de semnaturi cu sustinatori ai proiectului minier. Acestia i-au cerut presedintelui sa se implice în aprobarea proiectului minier, spunind ca au nevoie de locuri de munca.

Violente intre sustinatorii si opozantii proiectului

Reprezentantii asociatiei Alburnus Maior si ai Fundatiei Culturale Rosia Montana au iesit, ieri dupa-amiaza, de la discutia cu presedintele Traian Basescu, desfasurata în sediul Primariei din localitate, aratind spre multimea aflata în fata institutiei semnul victoriei si strigindu-le sustinatorilor proiectului "Tradatorilor". În acel moment, sustinatorii proiectului, angajati ai companiei Rosia Montana Gold Corporation, au încercat sa ajunga în zona în care se aflau reprezentantii celor doua organizatii opozante, fiind nevoie de interventia jandarmilor pentru a-i opri.
Dupa ce a vizitat cariera, Basescu a declarat ca proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana a stat îngropat din 1997 din cauza lasitatii politicienilor, care "nu au vrut sa îi doara capul". "Poate interveni si lasitatea. Am vazut-o la foarte multi oameni politici. Daca acest proiect sta îngropat din 1997 pâna acum, sa stiti ca unul din motivele serioase este lasitatea oamenilor politici, care nu au vrut sa-i doara capul. Daca ne gasea în plina exploatare cresterea de pret la aur? Daca se dadea drumul la proiect din '97 ne gasea cresterea preturilor la aur în plina exploatare", a afirmat presedintele. Întrebat de o jurnalista daca vrea sa spuna ca premierul Emil Boc este las, Basescu a raspuns: "Va fac lasi si pe dumneavoastra, toti cei care stiti, dar nu aveti curaj sa va asumati sa spuneti cinstit ce este aici. Toti ascundeti realitatea de la Rosia Montana - poluarea si afectarea grava a mediului ca urmare a exploatarii de catre stat. Nu ma refer la premier, ca nu el a fost ministrul Mediului, nu el a fost ministrul Culturii pina acum. Premierului trebuie sa-i vina niste ministri cu solutiile. Dar toti s-au ferit".
Rosia Montana Gold Corporation dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, avind costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur. Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.
Circa 30 de organizatii non-guvernamentale de mediu i-au cerut saptamina trecuta lui Basescu sa îsi retraga declaratii favorabile referitoare la proiectul de la Rosia Montana, considerate "presiuni inadmisibile asupra autoritatilor abilitate" si sa ia o decizie privind respingerea acestuia.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
AURELIAN, acum 4630 zile, 11 ore, 3 minute, 29 secunde
A Distrus si ce mai ramasese in picioare acum ne mai arunca si cu cianura in ochi.... Jos TIRANIA BASESCU_BOC
ionel, acum 4630 zile, 16 ore, 31 minute, 21 secunde
" putina cianura pentru dl.presedinte"
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.