Național

Scandal cu romani, pe o "plantatie" din Suedia

Ziarul de Vrancea
25 aug 2011 1437 vizualizări
Mai multi angajatii romani protesteaza fata de cotele impuse la culesul fructelor de padure, pe care le considera imposibil de realizat n "sint niste lenesi", a raspuns patronul suedez

Aproximativ 100 de muncitori sezonieri români au protestat miercuri pentru ca au fost adusi în Suedia pe baza unor promisiuni false si dupa ce angajatorul lor din Värmland, în vestul Suediei, le-a respins cererile, acuzindu-i ca sunt "lenesi". Disputa s-a declansat în privinta platii si a conditiilor promise celor aproximativ 100 de români. Acestia sustin ca li s-a promis un cistig de 60 de euro în cazul în care culeg 50 de kilograme de fructe de padure pe zi. Ei sustin însa ca aceste conditii care le-au fost prezentate initial s-au schimbat dupa ce au platit 300 de euro sa vina în Suedia, ei primind 50 de euro pentru 70 de kilograme si, dupa un sfirsit de saptamina în care au cules în medie 20 de kilograme pe zi, acestia au decis sa se reuneasca la Munkfors pentru a-si exprima nemultumirea. "Nu mai sint mure, asa ca de ce ne-au cerut sa venim", sustine purtatorul de cuvint al grupului. Aceasta afirmatie este respinsa însa de Mika Riikonen, proprietarul Naturbemanning och Brygg AB, care pretinde ca grupul de români este singurul care nu gaseste fructe de padure. Riikonen argumenteaza ca grupul de muncitori thailandezi culege în medie 215 kilograme pe zi si pretinde ca românii au primit informatii false în tara lor de origine. "Si sint niste lenesi, la drept vorbind", a declarat el.
Protestul grupului din Munkfors a atras interesul politiei locale, iar muncitorii le-au cerut ajutorul ofiterilor, însa li s-a spus ca nu s-a întimplat nimic de domeniul penal, asa ca nu pot interveni. Naturbemanning och Brygg AB intentioneaza sa contacteze ambasada României si spera ca protestatarii se vor putea întoarce acasa. "Apoi vom lua altii de la aceeasi agentie. Dar de data aceasta le voi cere sa le verifice mai întii cazierul", a declarat Mika Riikonen.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.