Național

Soferi, vi se pregateste ceva: dispar punctele, cresc amenzile?

Ziarul de Vrancea
21 aug 2011 906 vizualizări
Seful Politiei Române, Liviu Popa, a anuntat ca regimul rutier va suferi o serie de schimbari, respectiv amenzile pentru cetateni vor deveni mai usturatoare, însa se va elimina sistemul "inutil" cu puncte, iar permisele nu vor mai putea fi ridicate atit de usor.

Liviu Popa a spus, la Realitatea TV, ca penalizarea cu puncte nu este un sistem eficient, pentru ca nu a produs nici un efect dorit. El a precizat ca vrea amenzi mult mai usturatoare pentru soferii ce comit nereguli la regimul vitezei, aratind ca "daca o persoana îsi permite sa cumpere un bolid, poate sa-si ia si o amenda de 2.000 de euro".
Pe de alta parte, Popa a spus ca permisele de conducere nu vor mai putea fi suspendate sau ridicate atit de usor, aratind ca pentru depasirea liniei continue, de exemplu, nu trebuie sa fie necesara o astfel de masura. Totodata, Popa a afirmat ca vrea sa introduca legea raspunderii obiective, dupa modelul Ungariei, care la un an dupa adoptarea actului normativ si-a redus numarul accidentelor la nivelul anului 1964. Aceasta lege prevede ca tot ce înseamna raspundere contraventionala sa cada pe proprietarul masinii cu care s-a comis neregula, indiferent de cine o conduce. De asemenea, procesul verbal prin care se constata amenda este executoriu, neputind fi contestat.

Permisul va fi suspendat pe perioade mai mari

O alta modificare importanta este marirea perioadei de suspendare a permisului pentru viteza foarte mare si violenta în trafic. Pe de alta parte, in opinia sefului Politiei Rutiere, Lucian Dinita, confiscarea masinilor ar fi utila, dar nu este aplicabila. "Nu se pune problema confiscarii masinilor pentru ca nu este constitutional sa confiscam masini. Doar carute putem confisca si asta din 2008, cind a hotarit Curtea Constitutionala", a precizat Dinita pentru evz.ro. O alta propunere asternuta, deocamdata, doar pe hirtie, de politistii de la Rutiera a fost sa se aplice sanctiuni si pentru soferii care nu au fost opriti în trafic, dar care au încalcat legea si au fost depistati prin diverse mijloace.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.