Național

Vintu nu poate sa doarma linistit

Ziarul de Vrancea
4 aug 2011 603 vizualizări
Procurorul general al României, Laura Codruta Kovesi, a decis ca procurorii sa redeschida ancheta în patru dosare ale omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu si cercetarea acestuia pentru savirsirea infractiunii de spalare de bani. Kovesi a infirmat solutiile de neîncepere a urmaririi penale date anterior de procurori în dosarele privind FNI, prejudicierea Bancii Agricole, constituirea Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID) si falimentul Bancii Române de Scont.

Procurorii sustin ca, din analiza de ansamblu a dosarelor, a rezultat ca parcursul procesual al acestora este similar, fiind identificate numeroase încalcari ale normelor de procedura, dispozitii repetate de disjungere a cauzei si solutii atipice pentru practica organelor judiciare. "Separarea artificiala a dosarelor a condus la ignorarea legaturilor temporale si de cauzalitate, astfel încit cercetarile s-au limitat la lamurirea partiala a circumstantelor în care au fost comise faptele. Între altele, expertizele realizate nu au reliefat beneficiarii finali ai sumelor de bani obtinute si modul de directionare a acestora, desi acest aspect era de esenta aflarii adevarului", declara Parchetul General. Procurorii instantei supreme mai sustin ca parcursul dosarelor referitoare la Sorin Ovidiu Vîntu este similar, nefiind aprofundat rolul jucat de omul de afaceri, iar în unele situatii aceiasi magistrati au pronuntat în mod repetat solutii de neurmarire fata de acesta sau au separat fara temei faptele. De asemenea, Parchetul General afirma ca prin supraevaluarea activelor contabile nete ale FNI, utilizate ca baza de calcul a comisionului, s-a determinat încasarea, "fara cauza justa", de catre SOV INVEST a sumei de 203,668 miliarde ROL. Astfel, potrivit procurorilor, SOV INVEST în perioada de în care a detinut calitatea de administrator al FNI a încasat un comision în cuantum de 292,798 miliarde ROL, desi era îndreptatit la doar 85,157 miliarde ROL.
Nicolae Popa, condamnat în lipsa la 15 ani de detentie pentru prabusirea Fondului National de Investitii, a solicitat autoritatilor române, dupa ce a fost extradat din Indonezia, redeschiderea cazului FNI.

Vlas: "E tardiv, dar sa dea Domnul"

Ioana Maria Vlas a declarat ieri ca decizia Parchetului ICCJ de infirmare a solutiilor de neurmarire penala în cazul lui SOV date în dosarele privind FNI, Banca Agricola, BID si Bancii Române de Scont (BRS) este "tardiva".
"Decizia este, dupa parerea mea, tardiva si nu stiu daca va schimba ceva din situatia de fapt. Pe mine ma intereseaza un singur lucru: ca banii sa fie luati si dati înapoi oamenilor de la cine i-a luat", a spus Ioana Maria Vlas.
Aceasta s-a aratat sceptica, spunind ca nu crede ca decizia Parchetul instantei supreme va schimba ceva din situatia de fapt. "Am scepticismul meu în aceasta privinta. Dupa 11 ani de procese inutile, ma îndoiesc ca se va schimba ceva. Sa dea Domnul ca scepticismul meu sa fie infirmat". a adaugat fostul presedinte al SOV. Ioana Matia Vlas a fost condamnata la zece ani de închisoare pentru frauda si a fost eliberata, în 20 octombrie 2010, din Penitenciarul Tirgsor, dupa ce i-a fost admisa cererea de eliberare conditionata. La momentul eliberarii, Vlas mai avea de executat peste o mie de zile de închisoare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.