Național

"O lectie pentru pensionari"

Ziarul de Vrancea
2 aug 2011 743 vizualizări
Pensiile nu vor fi indexate de la 1 septembrie n ministrul muncii sustine ca daca in 2010 s-ar fi acceptat diminuarea pensiilor si nu cresterea TVA, batrinii ar fi cistigat din 2012 mai multi bani n "e o lectie pentru ei", a subliniat Lazaroiu n Traian Basescu nu agreaza ideea economatelor pentru persoanele in virsta

Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, a declarat ieri ca nu sprijina indexarea pensiilor de la 1 septembrie, lucru comunicat pensionarilor. El le-a explicat acestora ca daca s-ar fi redus pensiile în 2010, intentia initiala a Guvernului, intre timp ar fi recuperat 10%, iar în 2012 se putea vorbi de crestere. Ministrul a precizat ca a avut o întilnire cu asociatiile de pensionari si le-a comunicat deja ca nu sprijina indexarea pensiilor in acest an deoarece contextul international înca este tulbure si orice majorare ar însemna o presiune inflationista suplimentara. "Le-am multumit pentru rabdarea pe care au avut-o si am facut-o sincer. Sindicatele si organizatiile de pensionari au rezistat eroic si au fost foarte întelegatori. În 2012 exista posibilitatea sa fie indexate dupa noua lege, cu inflatia si salariul mediu brut", a subliniat Lazaroiu. El a adaugat ca majorarea TVA s-a dus în inflatie, iar TVA nu va reveni curind la nivelul din 2010. "Asta a fost situatia si e o lectie si pentru pensionari pentru ca inflatia maninca mai mult din pensiile lor decit o reducere temporara", a spus ministrul Muncii.

Basescu: "Daca iei leul si-l dai unui cetatean el nu genereaza mare lucru"

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri la Radio Romania Actualitati ca este foarte greu ca pensiile sa fie indexate, afirmind ca în momentul de fata datele economice nu justifica promisiuni catre pensionari. Seful statului a spus, de asemenea, ca nu incurajeaza initiativa privind cosul de solidaritate pentru pensionari, pe care a etichetat-o drept "populista". "A venit timpul ca politicienii sa nu mai pacaleasca oamenii", a spus presedintele. El a adaugat ca pensia media de 752 lei/ luna este consecinta nivelului economiei românesti. "Stiu, atit produce economia româneasca. Cind va produce mai mult, cu siguranta vor fi marite si pensiile. Nu trebuie sa uitam lectia acestei crize. Ideea este: fiecare sa se întinda atit cit îi este plapuma, adica trebuie sa consumi cit produci", a mai spus Basescu. Presedintele a subliniat ca diminuarea deficitului Fondului de pensii este doar o perspectiva: "orice leut pe care îl are Guvernul sa-l dirijeze catre investitii". "Din acel leu, treizeci si ceva la suta se va întoarce catre CAS, 16% la bugetul de stat. Daca iei leul si-l dai unui cetatean, el nu genereaza mare lucru. Daca-l bagi în economie, va aduce resursa catre zone în care nu avem suficienta resursa financiara - la Fondul de pensii, la Fondul de sanatate, pentru ca acolo creeaza locuri de munca", a explicat seful statului. Presedintele Traian Basescu a pledat ieri la RRA si pentru continuarea disponibilizarilor în sectorul bugetar, afirmind ca, în prezent, curatarea aparatului de stat de "incompetenti" este o necesitate absoluta.
Guvernul a avizat saptamina trecuta proiectul de sprijin pentru pensionari prin introducerea "cosului de solidaritate". Proiectul prevede acordarea lunar, contra cost, dar la "pretul cel mai scazut posibil", a unui pachet continind alimente de baza, precum faina, zahar, ulei, malai si orez.

Economatele, subiect de disputa intre liberali si social-democrati

Liberalul Varujan Vosganian si presedintele PSD, Victor Ponta se înteapa pe subiectul economatelor pentru pensionari. Liberalul scrie, pe blogul sau, ca sustinerea lui Ponta privind înfiintarea economatelor "reaminteste de vechea calitate de membru al Internationalei Socialiste". "Atunci cînd, zilele trecute, domnul Ponta a comentat cosul de solidaritate si înfiintarea economatelor ca o «idee excelenta» care reaminteste de vechea calitate de membru al Internationalei Socialiste a primului ministru, am crezut ca e o remarca din seria celor cu care ne-a obisnuit presedintele PSD la adresa presedintelui României si a Guvernului sau. Sincer, nu doresc sa intru în polemica în legatura cu aceste compatibilitati între PSD, partid membru al Internationalei Socialiste, si PD, partid puternic framîntat de nostalgiile deceniului si jumatate cît timp a fost membru al aceleiasi Internationale", afirma Vosganian. În final, vicepresedidntele PNL îi cere lui Ponta sa faca ce vrea dar sa nu amestece USL în promovarea masurilor populiste. "USL a fost înfiintata  ca sa-i salveze pe romani de saracie si nu ca sa întretina saracia si sa momeasca pe cei saraci cu pomeni", încheie liberalul. În replica, presedintele PSD a declarat ironic ca îl aprecieza pe Vosganian, "în al carui mandat de ministru de Finante s-au luat foarte multe masuri de protectie sociala".

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
db, acum 4655 zile, 21 ore, 43 minute, 19 secunde
Deci domnul Lazaroiu vrea sa transforme pensionarii romani in analisti economici si tocmai ii cearta ca nu au luat decizia buna ? In alte tari singurele preocupari ale pensionarilor sunt concediile, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.