Național

ESENTIAL: 34 de ani de la cutremurul din 1977, cel mai devastator din istoria Romaniei VEZI VIDEO ARHIVA

Ziarul de Vrancea
4 mar 2011 620 vizualizări
Vineri se implinesc 34 de ani de la cel mai devastator cutremur din istoria Romaniei. Pe 4 martie 1977, la ora 21:22, Romania era zguduita de un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter, ramas in istorie ca seismul care a lasat in urma cele mai multe victime si cele mai mari pagube in tara noastra. Printre victimele cutremurului din 1977 s-au numarat inclusiv personalitati precum actorii Toma Caragiu si Eliza Petrachescu, regizorul Alexandru Bocanet sau cantareata Doina Badea.




Bilantul cutremurului din 4 martie - 1.578 de oameni si-au pierdut viata, dintre care 1.424 numai in Bucuresti. La nivelul intregii tari, 11.300 de oameni au fost raniti si in jur de 35.000 de locuinte s-au prabusit.



Seismul a avut epicentrul in Vrancea, la o adancime de 100 de kilometri, iar unda de soc a fost resimtita in aproape intreaga zona balcanica, potrivit Wikipedia.org.




In Bucuresti, peste 33 de cladiri si blocuri inalte s-au prabusit. In tara, printre cel mai afectate a fost orasul Zimnicea.



Nicolae Ceausescu, aflat in vizita in Nigeria in seara producerii cutremurului, a decis instituirea starii de necesitate in intreaga tara. In zilele urmatoare, el a iesit adesea pe strazile Capitalei, incercand sa calmeze populatia si a cerut ferm ca operatiunile de cautare si salvare a victimelor sa fie prelungite peste termenul considerat limita pentru supravietuire.





Printre victimele cutremurului din 1977 s-au numarat si personalitati precum actorii Toma Caragiu si Eliza Petrachescu, regizorul Alexandru Bocanet sau cantareata Doina Badea.


Cutremurul a provocat si prabusirea unor monumente de arhitectura din Capitala, dar a constituit si un pretext de care regimul comunist s-a folosit pentru a demola unele cladiri "incomode".





Cutremurul din 1977 este seismul care a facut cele mai multe victime si cele mai mari pagube in tara noastra, insa din punctul de vedere al magnitudinii, nu a fost si cel mai puternic. Cel mai puternic cutremur din istoria recenta a Romaniei este cel produs la 10 noiembrie 1940, la ora 3:39, care a avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter.


Seismul a avut efecte devastatoare in centrul si sudul Moldovei, dar si in Muntenia. Numarul victimelor a fost estimat la 1.000 de morti si 4.000 de raniti, majoritatea in Moldova. Din cauza contextului in care s-a produs, numarul victimelor nu a fost, insa, niciodata cunoscut cu exactitate, informatiile fiind cenzurate in timpul razboiului.



de Alina Neagu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.