Național

Maghiarii vor sa-si codifice autonomia

Ziarul de Vrancea
27 ian 2011 351 vizualizări
Vicepresedintele PCM Farkas Csaba a anuntat ieri ca, în trei-patru luni, Comisia Juridica si de Politica Externa a Conferintei Permanente Maghiare (MAERT) va "codifica" autonomia, prin definirea unei notiuni valabile pentru toate cererile de autonomie ale maghiarilor din afara granitelor Ungariei

"în prima faza, presedintele comisiei, domnul Nemeth (n.r. "" ministrul maghiar de Externe), face o sinteza a legislatiei europene care exista, ca si autonomie culturala. în faza a doua, trebuie facuta o codificare a criteriilor - ca domnul din Slovacia intelege despre autonomie un lucru, UDMR spune altceva, noi spunem altceva, deci este o totala harababura si nimeni nu stie ce si cum sa fie. Dupa ce decidem asupra acestor lucruri concrete, fiecare poate elabora legislatia respectiva, ca sa fie compatibila cu legislatia tarii de origine. Bineinteles ca nu se poate face pe toata regiunea carpatica o singura lege", a spus el. Farkas a aratat ca, dupa ce "codificarea" autonomiei va fi gata si compatibilizata cu legislatia din tarile de origine, dar si cu legislatia europeana, vor urma si alte demersuri, inclusiv in Parlamentul European. "Toate minoritatile maghiare din tarile vecine doresc autonomie, dar forme diferite. Depinde de numarul, de asezarea lor, in fiecare tara sint foarte specifice lucrurile, de aceea trebuie codificat. în Croatia sint vreo 20.000 de maghiari, ei vorbesc de autonomie culturala, dar cea despre care vorbesc ei e cu totul altceva decit autonomia culturala care se poate face aici, la noi. De aceea, trebuie facuta o ordine intre notiuni si apoi facute conexiunile cu legislatia europeana, ca sa fie compatibila", a spus Farkas. El a precizat ca, pe baza acestei "codificari", se pot elabora proiecte de legi care sa vizeze obtinerea autonomiei in tarile de origine ale etnicilor maghiari din afara granitelor Ungariei. Proiectele legislative respective ar putea fi sustinute inclusiv de Guvernul ungar.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.