Național

Un scriitor si un deputat, acuzati de colaborare cu Securitatea

Ziarul de Vrancea
27 ian 2011 411 vizualizări
Ioan Grosan si-a marturisit pacatele, sustinind ca a fost amenintat ca nu va intra la facultate daca nu semneaza angajamentul n deputatul Sorin Buta neaga decizia instantei supreme, amenintind ca va face recurs la CEDO

Scriitorul Ioan Grosan, acuzat de CNSAS de colaborare cu Securitatea, a recunoscut, intr-un interviu publicat ieri de Adevarul, relatia sa cu politia politica. "Am fost chemati mai multi, pe rind, in biroul de Contrainformatii, la CI-st, si asa, mai voalat, mai cu aluzii, ni s-a pus in vedere ca daca nu semnam documentul ala s-ar putea sa nu mai ajungem la facultate si sa ne treaca la trupeti, la un an si patru luni". La momentul respectiv, Grosan fusese deja admis la facultate, dar avea un unchi care fugise in Occident si ii trimitea scrisori din Detroit, SUA. Epistolele erau deschise de securitate, astfel ca ar fi avut "o pata" la dosar. Grosan sustine ca a refuzat orice contact cu Securitatea, insa pina a terminat facultatea, in 1978, a mai fost "prins la colt" de doua ori. Astfel, o data ar fi fost intrebat ce crede despre un coleg - un student care trebuia sa primeasca o bursa in Occident - si ar fi dat "o recomandare foarte calduroasa, drept dovada ca a si plecat". Grosan a mai povestit ca a mai fost contactat de Securitate la terminarea facultatii, cind s-a mutat la Bucuresti, si a refuzat colaborarea. CNSAS a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al fostei Securitati a scriitorului Ioan Grosan, membru al Uniunii Scriitorilor, primul termen al procesului fiind stabilit pentru 21 februarie. Ioan Grosan este absolvent al Facultatii de Filologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, fiind de-a lungul timpului, profesor, director artistic la Ministerului Culturii si redactor la Contrapunct si Academia Catavencu.


Parlamentar PDL, recompensat pentru ca isi turna colegii


Deputatul PDL Sorin Buta a declarat ieri, in legatura cu decizia ICCJ privind colaborarea sa cu fosta Securitate, ca se considera nevinovat si ca va ataca aceasta hotarire, "mergind pina la CEDO". Sorin Buta a sustinut ca nu i-a fost acordat dreptul de aparare de Curtea de apel si de aceea a facut recurs. "Curtea Suprema a respins recursul meu prin care ceream dreptul la aparare, o sa vad care sint caile de atac, merg pina la CEDO, pentru ca ma consider nevinovat", a declarat deputatul PDL. înalta Curte de Casatie si Justitie a decis, definitiv, ca deputatul PDL Sorin Gheorghe Buta a colaborat cu fosta Securitate, admitindu-se astfel cererea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Potrivit CNSAS, Sorin Buta ar fi dat informatii despre colegii sai de facultate, iar ulterior despre colegii de birou, cind era inginer la Cimpulung, datele transmise fiind referitoare la nemultumirea acestora fata de regimul comunist. CNSAS a stabilit ca deputatul PDL ar fi fost recompensat pentru informatiile furnizate, se arata in documentele transmise instantei. Potrivit unei note de constatare, Buta ar fi fost recrutat in 22 ianuarie 1981, angajamentul fiind semnat din 22 ianuarie 1983.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.