Național

Oferta de slujbe in strainatate pentru romani s-a triplat

Ziarul de Vrancea
27 ian 2011 339 vizualizări
Oferta de joburi in strainatate pentru romani a crescut de aproape trei ori anul trecut fata de 2009, inregistrindu-se peste 23.000 de joburi lansate pe piata de recrutare online, iar cele mai multe au vizat specialisti din inginerie, IT&C si farma, potrivit site-ului Myjob

In 2009, aproximativ 8.500 de locuri de munca in strainatate erau postate pe site-urile de recrutare, iar in 2008 oferta cuprindea aproximativ 2.800 de joburi, se arata intr-un raport al site-ului de recrutare. "Aceste cresteri se inregistreaza datorita renuntarii mai multor state la restrictiile privind accesul romanilor pe piata muncii, precum Ungaria, Spania, Grecia, Portugalia, Danemarca si partial Germania si Elvetia", se arata in raport. In topul tarilor care au pus la dispozitie locuri de munca pentru romani s-au clasat Marea Britanie, Germania, Franta, Grecia, Cipru, Italia, SUA, Olanda, Belgia si Danemarca. O tendinta manifestata in ultimii doi ani pe piata de recrutare pentru joburi in strainatate este orientarea catre specialisti din domeniile inginerie si tehnologie, IT&C si farma, dupa ce la nivelul anului 2008 erau cautati in special muncitori necalificati pentru domenii precum servicii clienti, turism, HoReCa si constructii. In acelasi timp, numarul de aplicatii la anunturile pentru joburile din strainatate a crescut la peste 170.000 anul trecut, de la 90.000, in 2009. Din punct de vedere al segmentarii in functie de sex, procentajele s-au pastrat in jurul acelorasi valori in ultimii trei ani, femeile fiiind mai active in cautarea unui job pe piata interna (55,3%), in timp ce mai multi barbati cauta un job in afara tarii (76%). In ceea ce priveste virsta candidatilor la un loc de munca in general, cele mai active segmente sint tinerii sub 25 de ani (42,2%) si cei din grupa 26-35 ani (36,9%). Din punct de vedere ai proveninentei, mai activi sint candidatii din mediul urban, iar peste 30% dintre aplicatiile pentru un loc de munca au provenit din Capitala. In topul judetelor cu cei mai multi candidati pentru locurile de munca disponibile online s-au situat anul trecut judetele Timis, Iasi si Brasov. De asemenea, oferta de locuri de munca a companiilor cu activitati in Romania a inregistrat o usoara crestere anul trecut, comparativ cu 2009, insa s-a mentinut mult sub nivelul din 2008, cind piata a resimtit primele efecte ale crizei economice, potrivit unui raport al site-ului Myjob. Astfel, in 2010 au fost disponibile peste 42.000 de joburi pe piata de recrutare online, in timp ce in 2009 oferta de locuri de munca insuma aproximativ 41.000 de posturi libere.



Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.