Național

Crematoriile spitalelor urmeaza sa fie inchise

Gabriel Sava
16 ian 2006 791 vizualizări
Vrancea "produce" peste 1500 de deseuri medicale toxice in 24 ore.

Fiecare unitate medicala ar trebui sa dispuna, pina la sfirsitul anului 2008, de o modalitate de colectare si neutralizare a deseurilor. Pentru cele mai multe dintre spitalele vrincene acest lucru inseamna inchiderea instalatiilor si semnarea unui contract de prestari servicii cu o firma care va realiza aceasta activitate considerata poluatoare. Chiar daca Vrancea nu se numara printre judetele care produc o mare cantitate de deseuri medicale, problema acestora trebuie rezolvata urgent, fiind una dintre conditiile negociate cu U.E. la capitolul de mediu. Conform datelor din anul 2004, Vrancea "produce" 1591,03 kg de deseuri medicale in 24 ore, din care 445 kg sint deseuri periculoase. Fata de judete care produc insa peste 1000 kg de deseuri periculoase in 24 ore, Vrancea ocupa un loc onorabil. Conform planului stabilit in comun acord cu Agentia de Protectie a Mediului Vrancea, incineratoarele din spitalele vrincene urmeaza a fi scoase la pensie pina in anul 2008. Primul spital care a pus deja in practica acest program este cel de la Dumbraveni. "Planul prevede inchiderea acestor dispozitive care nu mai corespund din punct de vedere ecologic pe parcursul a patru ani. Incineratorul de la Dumbraveni a fost inchis anul trecut, la fel ca si cel al Directiei de Sanatate Publica. In cursul acestui an urmeaza a fi inchise cele de la Marasesti, Odobesti si Panciu, in 2007 cel de la Vidra si in ultimul an cele apartinind spitalelor Adjud si Focsani", a declarat Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP Vrancea. Dupa aprobarea actelor normative in domeniul deseurilor medicale, administrarea acestora a devenit incet, incet o povara pentru fiecare unitate spitaliceasca. Chiar daca fiecare unitate dispune de astfel de dispozitive destinate arderii deseurilor sanitare, acest lucru nu a mai devenit suficient. "Aceste deseuri trebuie intii neutralizate din punct de vedere biologic, dupa care pot fi procesate. Asa cum este cazul spitalului Dumbraveni, firma cu care s-a incheiat contract dupa inchiderea incineratorului asigura atit neutralizarea cit si transportul acestora", a adaugat dr. Marina Maiorov. Pentru ca achizitionarea unui astfel de dispozitiv ecologic ar fi prea costisitoare, solutia unui contract cu o firma care executa servicii specializate ramine cea mai viabila. Tocmai de aceea, pina in prezent, singurul spital care are deja un incinerator pentru materialele nesterile achizitionat recent este Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani. Cele trei spitale care urmeaza sa-si inchida incineratoarele in cursul acestui an urmeaza sa prezinte si un grafic al acestor actiuni pe parcursul celor 12 luni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.