Național

Peste 400 de mii de romani isi sarbatoresc astazi ziua numelui

Ziarul de Vrancea
27 dec 2010 561 vizualizări
Pe 262.848 de romani ii cheama Stefan, restul fiind derivate ale acestui nume

Crestinii-ortodocsi il praznuiesc astazi, in cea de-a treia zi a Craciunului, pe Sfintul Apostol, întiiul Mucenic si Arhidiacon Stefan, peste 400.000 de romani sarbatorindu-si cu acest prilej onomastica. Din cei 417.516 de romani aniversati la sarbatoarea Sfintului Stefan, 310.428 sint barbati iar 107.088 sint femei, informeaza un comunicat al Ministerului Afacerilor si Internelor (MAI), citat de Agerpres. Conform statisticilor existente la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, majoritatea romanilor care il au ca patron spiritual pe Sfintul Stefan - 262.848 de persoane - poarta numele de Stefan, alti 33.295 - Istvan, iar 8.809 - Fanel, De asemenea, alte 3.131 poarta numele Stefanel, 1.758 de persoane raspund la numele Stefanut si alti 587 - Fane. Numele Sfintului Stefan, cel dintii mucenic al crestinatatii, este purtat si de 107.088 de femei, dintre acestea 72.995 purtind numele Stefania, 23.325 "" Stefana si 9.373 - Fanica. Potrivit statisticilor existente, alte 1.042 de femei poarta numele Fanuta si 353 - Fana.


Primul martir crestin


Sfintul Arhidiacon Stefan a fost unul dintre cei sapte diaconi - din rindul evreilor elenisti - alesi de Apostolii din Ierusalim pentru a sluji la adunarile Bisericii din primul veac, pentru ca Apostolii sa se poata dedica vestirii Cuvintului lui Dumnezeu. Datorita harului si intelepciunii de care se invrednicise si a semnelor si minunilor cu care isi insotea propovaduirea, a stirnit ura evreilor, care l-au adus la judecata in fata Sinedriului, acuzindu-l ca huleste Legea si pe Moise. Stefan le-a aratat insa, cu dovezi din Scripturi, ca Legea Veche s-a implinit prin Hristos si ca El este Mintuitorul cel asteptat si prezis de Profeti, mustrindu-i totodata pentru impietrirea inimii si lipsa lor de credinta. "Iar stefan, fiind plin de Duh Sfint si privind la cer, a vazut slava lui Dumnezeu si pe Iisus stind de-a dreapta lui Dumnezeu. si a zis: Iata, vad cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu", consemneaza Scriptura. Fiind condamnat la moarte, Stefan a fost scos din cetate si ucis cu pietre, dupa obiceiul vechilor evrei, devenind astfel primul martir crestin si marturisitor al lui Hristos. Traditia crestina, dupa cum o marturiseste Legenda Aurea din secolul al XIII-lea, consemneaza faptul ca osemintele lui Stefan au fost descoperite de un anume preot Lucian si ingropate de acesta in Biserica Sionului din Ierusalim, in anul 417 d.Hr. Dupa aceasta, au fost duse de sotia credincioasa a unui senator la Constantinopol, unde au vindecat-o pe Eudoxia, fiica posedata de duhuri rele a imparatului Teodosie. La initiativa celei din urma, osemintele lui Stefan au fost duse la Roma, in anul 425 d.Hr., fiind depuse intr-o cripta de la San Lorenzo.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.