Național

Unul din trei romani sufera de saracie grava

Ziarul de Vrancea
14 dec 2010 366 vizualizări
81 de milioane de europeni erau in 2008 expusi riscului saraciei

O proportie de 33% dintre romani intimpina privatiuni materiale grave, in timp ce 42 de milioane de persoane din Uniunea Europeana au astfel de dificultati (8% din populatia totala a Uniunii), releva un studiu al Eurostat, publicat ieri si citat de Agerpres. Nivelurile cele mai reduse ale acestui indicator se inregistreaza in Luxemburg, Suedia, Olanda, Danemarca si Spania (fiecare sub 3 la suta). Studiul, care va constitui o baza de discutii a conferintei din 16-17 decembrie de inchidere a Anului European pentru Combaterea Saraciei si Excluziunii Sociale 2010, arata ca 17% din populatie Uniunii Europene (81 de milioane de persoane) era in anul 2008 expusa riscului saraciei dupa transferurile sociale, ceea ce inseamna ca venitul disponibil al respectivelor persoane era mai mic decit pragul saraciei la nivel national in tarile lor. Cele mai ridicate rate ale acestui indicator se inregistreaza in Letonia (26%), Romania (23%) si Bulgaria (21%), iar cele mai mici in Republica Ceha (9%), Olanda si Slovacia (fiecare cite 11%). Un obiectiv al Strategiei Europa 2020 este scoaterea din categoria celor expusi saraciei si excluziunii sociale in UE a cel putin 20 de milioane de persoane pina in 2020. Progresele catre atingerea acestui obiectiv sint masurate in functie de 3 indicatori - persoane aflate in risc de saracie, persoane ce intimpina privatiuni materiale grave si persoane ce locuiesc in menaje cu intensitate a muncii foarte scazuta. în anul 2008, 116 milioane persoane erau afectate de cel putin una din aceste 3 forme de excluziune sociala. Dintre statele membre, cele mai ridicate rate erau in Bulgaria (45% din populatie), Romania (44% din populatie), Letonia (34% din populatie) si Polonia (31%), iar cele mai reduse in Olanda, Suedia si Republica Ceha (15%).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.