Național

Unul din cinci romani a fost contemporan cu Traian Vuia

Ziarul de Vrancea
25 nov 2010 499 vizualizări
persoanele de peste 60 de ani reprezinta 20% din populatia Romaniei, arata cele mai recente studii demografice

Doar 15% din populatia Romaniei are pina in 15 ani, numarul populatiei tinere fiind mai mic decit in generatiile anterioare, a anutat ieri, in cadrul unei dezbateri, reprezentantul UNFPA Romania, Francois Farah. Trimisul Fondului ONU pentru Populatie (UNFPA) in Romania sustine ca, pe linga diminuarea ratei fertilitatii, creste si numarul persoanelor in virsta. "Persoanele care astazi au peste 60 de ani reprezinta 20% din populatia totala de peste 21 de milioane de locuitori. Populatia imbatrineste si acest lucru se va accentua prin faptul ca descreste fertilitatea. Rata fertilitatii este de 1,3 copii pe femeie", a precizat Francois Farah. El a mai aratat ca dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana s-a inregistrat o miscare a populatiei "deosebit de pregnanta", plecind in special specialistii. Farah a subliniat ca migratia are efecte pozitive, prin faptul ca sint trimisi bani in tara iar oamenii care pleaca sa munceasca in strainatate deprin noi abilitati, dar si efecte negative, care pot fi traduse prin lipsa de personal specializat in anumite domenii, precum si prin faptul ca scade numarul familiilor care se pot reproduce in Romania. "Nu exista studii care sa ne arate daca migratia este definitiva sau temporara si nu exista studii sa vedem daca migratia este individuala sau a familiei. Nu avem suficiente informatii legate de dimensiunea fenomenului", a mai spus reprezentantul UNFPA. Dezbaterea a fost organizata de Subcomisia pentru Populatie si Dezvoltare a Senatului, in colaborare cu reprezentanta in Romania a Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie.


Emigrantii incep sa prefere Spania, in detrimentul Italiei


Optzeci la suta dintre romanii care au migrat au intre 23 si 47 de ani, iar dintre cei din categoria de virsta 18 - 40 de ani, doar 51% au migrat legal, a subliniat ieri secretarul de stat din Ministerul Muncii Valentin Mocanu.

El a afirmat ca in Romania se vorbeste despre 2,5 - 3 milioane de romani plecati la munca in strainatate, precizind ca dincolo de cifre mai exista o componenta importanta, legata de virsta. Potrivit acestuia, rezultatele a doua studii indica faptul ca populatia cu virste intre 18 si 40 de ani reprezinta 36% din totalul populatiei care a migrat, dar numai 51% au facut-o in mod legal. Populatia cu virste cuprinse intre 26 si 39 de ani reprezinta 50% din totalul populatiei care a plecat din tara, iar categoria de virsta 23 - 47 de ani reprezinta 80% din total. "Dimensiunea calitativa adaugata la numar da o imagine mai completa a migratiei", a precizat Mocanu. Studiile mai arata ca peste 35% dintre romanii plecati din tara sint in Italia, dar in cazul migratiei definitive incepe sa aiba loc o reorientare a acestora catre Spania, a precizat sociologul Dumitru Sandu. El a mai spus ca sumele de bani trimise in tara de romanii care muncesc in strainatate au scazut la jumatate comparativ cu perioada 2005 - 2008, de la 9,3 miliarde de dolari, la cinci miliarde de dolari in 2009 si la 4,5 miliarde anul acesta.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.