Național

Raport al Departamentului de Stat al SUA

Ziarul de Vrancea
19 nov 2010 423 vizualizări
Departamentul de Stat al SUA a constat o serie de progrese în ceea ce priveste Romănia, în Raportul International privind Libertatea Religioasa 2010, dar principalele probleme semnalate în anii anteriori ramin nerezolvate

Autoritatile romane respecta in general libertatea religioasa in practica, dar unele restrictii afecteaza drepturile unor grupuri religioase, noteaza raportul, care adauga ca nu au existat schimbari majore de la raportul precedent. Grupuri religioase s-au plins mai rar decit in anii anteriori ca oficiali de rang inferior le-au impiedicat eforturile de convertire si au intervenit in alte activitati religioase. Constitutia prevede libertatea religioasa si alte legi contribuie la libera practicare a religiei. Totusi, potrivit raportului, autoritatile au continuat sa faca diferente intre grupurile religioase recunoscute si cele nerecunoscute, iar cerintele de inregistrare si recunoastere au continuat sa puna obstacole diferitelor grupuri religioase minoritare. Restituirea proprietatilor greco-catolice confiscate de regimul comunist in 1948 si transferate BOR a ramas de asemenea o problema, iar unele grupuri minoritare continua sa sustina ca autoritatile locale intirzie acordarea permiselor de constructie pe baza religiei.


Americanii nu-l uita pe "nazistul" Radu Mazare


Potrivit textului, au existat de asemenea informatii privind abuzuri sau discriminare pe baza afilierii religioase, credintei sau practicii. Au existat cazuri in care unii clerici ortodocsi au aratat ostilitate fata de persoane care nu sint ortodoxe, s-au opus inmormintarii credinciosilor apartinind altor grupuri religioase in cimitire confesionale sau publice si au criticat activitatea misionara. Autoritatile au continuat sa faca progrese in recunoasterea istoriei Holocaustului in tara, se mai arata in raport, care mentioneaza inaugurarea unui Memorial al Holocaustului in Bucuresti.

Raportul Departamentului de Stat remarca insa si cazul primarului din Constanta, Radu Mazare, care la 18 iulie 2009 a participat la o parada de moda imbracat in costum de ofiter nazist, insotit de fiul sau in virsta de 15 ani, costumat ca soldat nazist. Este mentionat de asemenea un manual de religie publicat in 2006 de Ministerul Educatiei, sub coordonarea secretarului de stat pentru afaceri religioase, care descrie aparitia Bisericii Greco-Catolice in secolul XVIII ca rezultat al "prozelitismului catolic" si califica Martorii lui Iehova, Baha\'i si Mormonii ca secte ce "reprezinta un pericol real pentru societate". Un capitol din carte sustinea ca sectele isi fac adepti prin metode ca spalarea creierului, mita, santajul si exploatarea saracilor. Textul aminteste si cazul cladirii cu 19 etaje care se construieste in apropierea Catedralei Sfintul Iosif din Bucuresti, dar si de atitudinile antisemite exprimate de participanti la talk-show-uri televizate sau pe forumuri de pe Internet. Raportul mai noteaza ca publicatiile Partidului Romania Mare, condus de eurodeputatul Corneliu Vadim Tudor, au continuat sa prezinte remarci antisemite dure.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.