Național

Guvernul Boc acorda opozitiei revansa

Ziarul de Vrancea
29 oct 2010 463 vizualizări
Asumarea raspunderii pentru Legea educatiei a entuziasmat PSD si PNL sa aduca o noua motiune de cenzura n social-democratii spun ca textul va fi pus la punct de un fost ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, si ca documentul va fi depus azi la Parlament

Guvernul si-a angajat raspunderea, ieri, pentru proiectul legii Educatiei Nationale, in fata plenului reunit al Parlamentului. Deputatii si senatorii opozitiei au la dispozitie trei zile pentru initierea unei motiuni, iar PSD a anuntat ca aceasta va fi gata astazi. In lipsa unei motiuni de cenzura, proiectul de lege se considera adoptat. Totodata, pe data de 3 noiembrie Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte asupra constitutionalitatii procedurii de adoptare prin asumarea raspunderii guvernamentale a acestui act normativ.


Scoala incepe cu grupa pregatitoare, iar liceul - cu clasa a zecea


Proiectul de lege instituie invatamintul obligatoriu de zece clase, grupa pregatitoare si clasa a IX-a fiind incluse in gimnaziu.

Guvernul a adoptat si o serie de amendamente depuse de parlamentari, printre modificarile aduse proiectului fiind si intarirea componentei profesionale. "Ruta profesionala trebuie sa fie o ruta a succesului in viata", a explicat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, la finalul sedintei de Guvern de miercuri in care s-a adoptat proiectul de lege.

Pe de alta parte, s-a renuntat la interzicerea apartenentei politice a directorilor de scoli si licee. Printr-un amendament, s-a stabilit ca directorii sa nu ocupe functii de conducere in partide. "Poate cel mai mare rau adus invatamintului din Romania a fost politizarea. Prin acest proiect de lege facem un pas inainte spre ceea ce inseamna depolitizarea invatamintului in Romania, atit in invatamintul preuniversitar, cit si in invatamintul universitar. (...) Apartenenta la un partid politic este un drept constitutional al fiecaruia, dar vrem sa ne asiguram ca scolile si universitatile noastre nu sint conduse si nu exista o mina lunga a politicului in ele", a sustinut Daniel Funeriu.

Printre cele mai importante modificari se numara dreptul dat minoritatilor nationale de a studia si istoria si geografia in limba materna, in timpul gimnaziului si al liceului, si faptul ca minoritatile vor invata limba romana in regim de limba straina. Modificarile vin din nevoia de a apara identitatea culturala, sustine ministrul Culturii, Kelemen Hunor. Democrat-liberalul Ioan Oltean vorbeste despre "un compromis" intre PDL si UDMR, in timp ce specialistii din domeniu spun ca elevii apartinind minoritatilor nationale vor porni la drum cu un handicap: nu vor sti limba romana, iar integrarea pe piata muncii va fi anevoioasa.


Universitatile nu vor mai putea fi conduse in familie


în privinta universitatilor, a fost extinsa interdictia ocuparii unor functii de conducere in institutiile de invatamint superior de catre persoane care au relatii de rudenie de pina la gradul trei. "întotdeauna am spus-o, nepotismul in universitatile Romaniei a atins niste cote pe care nu le putem permite in continuare si in aceasta lege am instituit prevederea ca soti, rude, fini, pina la gradul trei, nu pot ocupa simultan functii de conducere in universitati", a mentionat ministrul Educatiei.

Potrivit proiectului, se prevad doua modalitati de alegere a rectorului in universitati: prin vot direct, secret, de catre toate cadrele didactice si toti cercetatorii titulari din universitate, sau de catre o comisie desemnata de Senatul universitar, formata 50% din membri interni din universitate (inclusiv studenti) si 50% membri externi.

Totodata, in invatamintul universitar se prevad proceduri care tin cont in promovare exclusiv de calitate, "proceduri foarte stricte de promovare, care sa asigure ca intr-un interval de timp relativ scurt tinerii de valoare ai Romaniei isi vor gasi un loc firesc in universitatile noastre", a adaugat ministrul Educatiei.


Opozitia si-a facut deja incalzirea


Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a anuntat ca opozitia va depune o noua motiune de cenzura impotriva Cabinetului Boc, avind ca tema Legea educatiei, el dind asigurari ca, pina astazi, textul ce va fi redactat de fostul ministru al învatamintului, Ecaterina Andronescu, va intruni toate semnaturile necesare. Liderul deputatilor PSD a sustinut ca noul demers indreptat impotriva Guvernului va avea sanse reale sa fie adoptat de Parlament, bazindu-se pe ideea ca "cetatenii vor afla ce se va intimpla o data cu aplicarea acestei legi nu numai legat de cadrele care isi desfasoara activitatea in invatamint, dar mai ales de efectele pe care aceasta lege le va avea pe termen lung in Ardeal" (cu referire la faptul ca elevii de etnie maghiara vor mai avea posibilitatea sa invete limba romana la o singura materie, in loc de trei).

La nivelul grupului parlamentar al PNL s-a demarat deja procedura initierii unei motiuni de cenzura si stringerii de semnaturi pentru depunerea acesteia, a anuntat ieri viceliderul deputatilor liberali Eugen Nicolaescu. Opozitia are dreptul, potrivit legii fundamentale, sa initieze o motiune de cenzura, in cazul asumarii raspunderii Guvernului pe un act normativ.


Deplasarea la Iasi a deputatilor pentru o sedinta solemna a fost anulata


Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Ioan Oltean, a anuntat ieri anularea deplasarii la Iasi a deputatilor, pentru o sedinta solemna consacrata celebrarii a 150 de ani de la infiintarea Universitatii "Alexandru Ioan Cuza". "Avem in acest moment suficiente argumente care pun in imposibilitate deplasarea noastra la Iasi. Nu ma refer numai la cheltuielile care sint de luat in seama, dar exista si alte elemente care justifica o asemenea atitudine, inclusiv posibilitatea convocarii unei sedinte comune saptamina viitoare, data fiind posibilitatea depunerii unei motiuni de cenzura de catre opozitie", a spus el.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.