Național

Ponta nu si-a numarat bine voturile

Ziarul de Vrancea
28 oct 2010 511 vizualizări
In loc de trei voturi, documentul initiat de opozitie mai avea nevoie de 17 sustinatori ca sa fie adoptat

Liderul PSD, Victor Ponta, nu a estimat bine sustinerea motiunii initiate de social-democrati. Motiunea de cenzura, intitulata "Motiunea Romaniei majoritare, motiune populara", a intrunit doar 219 voturi "pentru", fata de 236 necesare pentru adoptare, iar un vot a fost anulat. Din totalul de 470 de parlamentari, au fost prezenti 414.

La dezbaterea motiunii, premierul Emil Boc a spus ca demersul opozitiei este un exercitiu democratic, adaugind ca Romania este la un moment de rascruce, iar senatorii si deputatii trebuie sa aleaga intre a se merge mai departe pe calea reformelor si populism. "Avem un stat supradimensionat birocratic si obez (...) Practic, sintem primul guvern dupa 1989 care isi asuma deschis aceasta sarcina de a pune ordine in finantele, in administrarea tarii, de a orienta banii spre dezvoltare, investitii si locuri de munca si de a renunta la politica orientata numai pe comenzi si consum. Guvernul va continua procesul de reforma chiar daca este nepopular, deoarece nu exista o alta varianta pentru iesirea tarii din recesiune", a afirmat premierul in plenul Parlamentului.


D\'ale Opozitiei


Senatorul liberal Cristian Topescu a remarcat ca, in timp ce se citea motiunea de cenzura sau vorbea premierul, "in diferite zone ale salii se vorbea de absolut toate cele sfinte, incepind cu Dumnezeu, continuind cu Hristos, morti, mai ales, cruce, coliva". "Mai putem vorbi de politete in Parlamentul Romaniei?", a intrebat senatorul si comentatorul sportiv de la tribuna Parlamentului.

"Nu oratoria este importanta astazi", a spus presedintele PNL de la tribuna Parlamentului. A vorbit totusi 21 de minute, timp in care a afirmat ca premierul Emil Boc este "primul asistat al tarii". El s-a grabit sa adauge, in mod ironic, ca acesta nu are nevoie de asistenta, fiind "un tinar roman inca in putere si cu o oarecare calificare".

Si presedintele PSD, Victor Ponta, a criticat "impostura si hotia" de care dau dovada actualii guvernanti, dar si reprezentantii PDL. El i-a indemnat pe parlamentari sa voteze motiunea de cenzura pentru ca romanii sa aiba "sansa sa traiasca cu adevarat".

Replica premierului Emil Boc nu s-a lasat asteptata. El a acuzat trei parlamentari PSD ca au semnat de doua ori, la pozitii diferite, textul motiunii de cenzura, aratind ca acest gest poate fi pedepsit conform dreptului penal si denota ca romanii nu pot avea incredere in formatiunea social-democrata. El a prezentat parlamentarilor, la finalul dezbaterii privind motiunea de cenzura initiata de opozitie, o serie de tabele aferente textului motiunii, afirmind ca parlamentarii PSD Valeriu Zgonea, Daniel Savu si Filip Georgescu au semnat de doua ori, la pozitii diferite, acest document.


Vasile Blaga s-a jucat cu "succesurile" de la tribuna


Liderul grupului minoritatilor nationale din Parlamentul Romaniei, Varujan Pambuccian, a reprosat actualei guvernari lipsa de coerenta, incapacitatea de a controla detaliile si a afirmat ca s-ar putea ca, in cazul in care aceste lucruri nu se rezolva, motiunea de cenzura sa fie ultima pe care minoritatile sa nu o voteze.

Ceva mai ferm s-a aratat secretarul general al PDL, Vasile Blaga, care a afirmat ieri, la dezbaterea motiunii de cenzura, ca politicienii trebuie sa iasa din "ipocrizie" si sa admita ca toti au avut "o contributie mai mare sau mai mica si la "succesurile", si la esecurile democratiei romanesti", relateaza Agerpres. "Trebuie sa iesim din ipocrizie si sa recunoastem ca toti avem o contributie mai mare sau mai mica si la succesurile (corect "succese" - n.r.) si la esecurile democratiei romanesti. Numai in ultimii 5 ani, colegii din PSD au sustinut 3 ani guvernarea, 2 ani au sustinut guvernul PNL, iar anul trecut aproape tot anul au fost la guvernare", a afirmat Blaga.

Cuvintul "succesuri" a fost folosit si de fiica cea mica a presedintelui, Elena Basescu, in martie 2008, la alegerile pentru europarlamentare, cind a declarat ca "poti sa ai si esecuri, poti sa ai si succesuri".


Ce urmeaza


Guvernul a primit peste 1.200 de amendamente depuse de catre senatori si deputati la proiectul legii educatiei, pentru care isi va angaja astazi raspunderea in fata Parlamentului. Guvernul s-a reunit aseara in sedinta, pentru a adopta forma finala a legii educatiei nationale, prin integrarea unor amendamente.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739402 zile, 6 ore, 47 minute, 33 secunde
Ponta sa stea cuminte ca nu ia iesit nici de aceasta data pasenta, ce crede ca este in procuratura sa acuze cum vrea el?.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.