Național

FMI critica ordonanta privind transparenta creditelor

Ziarul de Vrancea
27 oct 2010 446 vizualizări
Reprezentantii Fondului considera ca prevederile ordonantei nu se pot aplica la contractele vechi

Oficialii FMI sint ingrijorati in privinta aplicarii directivei Comisiei Europene privind creditele populatiei si la contractele aflate in derulare, intrucit ar putea duce la aparitia unor "efecte negative pentru Romania", si au cerut reprezentantilor ANPC sa gaseasca o solutie. "Sintem ingrijorati de aplicare retroactiva a prevederilor Directivei Europene (48/CE/2008 - n.r.). Am cerut sa se gindeasca aplicarea numai pentru contractele noi, intrucit la utilizarea pentru vechile contracte exista riscuri pentru economie si efecte negative pentru Romania. Sintem optimisti ca vom gasi o solutie. Presedintele ANPC a inteles problema si a aratat ca va continua sa poarte discutii cu Guvernul si Parlamentul", a spus seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, dupa o intilnire la sediul ANPC. El considera ca trebuie imbunatatita protectia consumatorului in Romania, in special in domeniul financiar. In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobinda variabila si calcularea dobinzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial. De partea cealalta, reprezentantii ANPC au sustinut in fata delegatiei FMI ca aplicarea OUG 50 la creditele in derulare nu va distorsiona relatia client-banca si au transmis oficialilor Comisiei Europene ca actul normativ respecta legislatia comunitara. "Inca de acum doua saptamini, am facut o solicitare catre guvernatorul BNR (Mugur Isarescu - n.r.) sa avem un punct de vedere legat de eventualele pierderi prin aplicarea OUG 50. (...) Vrem sa vedem care a fost impactul de la momentul intrarii in vigoare in urma cu trei luni si ce se estimeaza. Am inteles ca si Jeffrey Franks a avut o solicitare similara", a declarat, presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, dupa intilnirea cu misiunea comuna de evaluare FMI-CE-Banca Mondiala. La fel ca si seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, Cerbulescu a caracterizat discutia ca fiind una "fructuoasa", cu un "intens schimb de pareri", insa celelalte declaratii ale celor doi oficiali arata clar pozitii divergente. Presedintele ANPC a aratat ca le-a explicat reprezentantilor organizatiilor internationale ca in Romania exista foarte multe litigii privind creditele acordate in perioada anterioara, in anumite situatii cu conditii abuzive.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.