Național

Ambasadorul SUA ne incurajeaza: si în Senatul american s-a mai gresit la legi

Ziarul de Vrancea
25 oct 2010 415 vizualizări
Mark Gitenstein a povestit o situatie similara celei in care deputatii nostri au vott la unison reducerea TVA la 5% pentru unele produse n el a avut cuvinte bune si pentru structurile militare si de informatii romănesti

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a povestit, ieri, intr-un interviu televizat, cum in Senatul SUA s-a adoptat, din greseala, o lege care continea dispozitii contrare intentiilor initiatorului proiectului, acest fapt fiind constatat abia dupa aprobarea documentului. "Am lucrat 17 ani si jumatate pentru Senatul SUA. Am fost martorul unei intimplari identice in Senatul american, unde a fost adoptata din greseala o lege", a explicat ambasadorul, facind comparatie cu votul parlamentarilor PDL, martea trecuta, umar la umar cu opozitia, in favoarea scaderii TVA la 5% pentru alimente de baza.

Trimisul Washington-ului a spus ca evenimentul s-a petrecut in anii \'70, cind, in timpul unei proceduri legislative, un membru de staff a introdus in proiectul legislativ dispozitii care erau inverse intentiilor initiatorilor legii. "Era o lege mare, stufoasa si complicata. Au adoptat-o si, la final, cind au citit-o, dupa adoptare - era deja la Presedinte pentru promulgare - au spus: tocmai ati viciat intreaga lege din cauza acestor dispozitii. Legea a fost intoarsa si a trebuit rescrisa pe de-a-ntregul. Astfel de lucruri se intimpla. Oamenii stau pina noaptea tirziu, incercind sa ia decizii si au o lege complicata si voteaza gresit. Se intimpla. N-ar trebui, dar se intimpla", a comentat diplomatul.


Laude pentru serviciile romanesti de informatii


In plin sezon de publicare a transcrierilor unor interceptari ale conversatiilor telefonice continute sau nu in dosare penale, ambasadorul SUA a declarat, la emisiunea "Dupa 20 de ani", de la Pro TV, ca serviciile de informatii din Romania sint profesioniste si apolitice. El a apreciat totodata si profesionalismul Armatei (in contextul deciziei strategice legate de scutul antiracheta), dar si pe cel dovedit in combaterea criminalitatii informatice. Ambasadorul a constatat, de la venirea sa in postul diplomatic de la Bucuresti si o imbunatatire in functionarea fortelor de ordine: "Fortele de ordine s-au imbunatatit semnificativ de cind sint aici, mai ales in ceea ce priveste combaterea criminalitatii informatice si a traficului de droguri, aspecte foarte importante pentru SUA. Stiti ca fraudele informatice pornite din Romania ajung la un milliard de dolari in SUA si lucram indeaproape"¦ politistii dumneavoastra au fost foarte eficienti in acest domeniu, iar procurorii dumneavoastra sint foarte competenti", a spus Gitenstein.


Afacerea F16 s-ar putea relansa la primavara


Mark Gitenstein s-a referit si la avioanele de vinatoare pe care membrii CSAT ar dori sa le vada pe aerodromurile militare romanesti. Romania a luat deciza "de natura pur economica" de a renunta la programul de achizitionare de avioane F16, deoarece SUA voiau sa vinda si nu sa finanteze vinzarea acestor aparate catre Romania, a recunoscut ambasadorul. întrebat daca i s-a transmis vreo data la care Romania ar putea relua acest program, el a spus ca este o problema dificila, legata de regulile aplicabile in acest caz. "Cred ca este un subiect la care sa ne uitam din nou peste sase luni pe baza «credit rate»-ului dumneavoastra", a mai spus diplomatul.

Emil Boc a declarat, la inceputul lunii august ca Guvernul nu dispune de bani pentru avioanele F16, raspuns oferit la doar doua zile dupa expirarea termenului pina la care Romania trebuia sa achite o prima transa de bani. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat in martie propunerea MApN de achizitionare a celor 24 de avioane in uz contra aproximativ 1,3 miliarde de dolari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.