Național

1200 de miliarde fraudate de la BCR.

Ziarul de Vrancea
1 mar 2005 757 vizualizări
Un director de banca si alti patru functionari bancari sint anchetati de PNA.

Directorul unei sucursale a Bancii Comerciale Romane din Bucuresti si alti patru functionari importanti ai unitatii sint cercetati de procurorii anticoruptie pentru fraudarea institutiei cu peste 1.200 de miliarde de lei. Procurorii PNA i-au pus oficial sub acuzare pe Mihai Hajdu - directorul Sucursalei BCR Sector 6 Bucuresti, Elena Mogoi - contabil sef si membru al Comitetului director al bancii, Maria Gologan - jurist si membru al Comitetului director, Virginica Voicu - sef serviciu credite si membru al Comitetului director si pe Luminita Rais - ofiter de credite. Cei cinci sint acuzati de acordare a unor credite cu incalcarea legii sau a normelor de creditare, neurmarirea destinatiilor pentru care acestea au fost contractate, complicitate la inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni. Aceste fapte ar fi fost comise in legatura cu modul de aprobare a 291 de credite, in valoare totala de peste 1.200 miliarde lei. Intreaga activitate infractionala a avut drept scop favorizarea unor societati comerciale reprezentate de omului de afaceri bucurestean Gabriel Viorel Matyas. Potrivit anchetatorilor, in perioada 3 iunie -27 noiembrie 2002, cei cinci functionari s-ar fi asociat si ar fi acordat 291 de credite de scont totalizind 1.201,7 miliarde de lei unui numar de patru societati comerciale. Toate acestea erau reprezentate de Matyas, dar erau in coordonarea lui Paul Petre Tirdea (din Bucuresti), Marin Ion (din Rimnicu Vilcea) si a altor persoane din cadrul sistemului BCR. Concret, in numai 125 de zile lucratoare, firmele controlate de Tirdea ar fi beneficiat de cite doua-trei credite zilnic, acestea fiind garantate cu  instrumente de plata emise de firmele din grupul «Marin Luminita». Aceste societati scontau zilnic 3,8 miliarde de lei si returnau cu titlu de plata doar trei miliarde, diferenta fiind folosita pentru constituiri de depozite, majorari capital social, cumparari de imobile si autoturisme, achizitii de societati comerciale si transferuri bancare. In final, din dispozitia lui Matyas, banii erau transferati la alte unitati bancare, de unde erau retrasi apoi tot de catre acesta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.